ΑρχικήyoutubeΔιαδίκτυο: Κίνδυνοι που απειλούν τα δεδομένα μας και τρόποι προστασίας

Διαδίκτυο: Κίνδυνοι που απειλούν τα δεδομένα μας και τρόποι προστασίας

Το Διαδίκτυο αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς μας και μας προσφέρει άμεσες και εύχρηστες λύσεις για την εργασία, την επικοινωνία και την ψυχαγωγία μας.

Είτε βρισκόμαστε σπίτι μας είτε στη δουλειά ή ακόμα και σε κάποιο δημόσιο χώρο, μπορούμε ανά πάσα στιγμή να χρησιμοποιήσουμε το διαδίκτυο για να ελέγξουμε τα email μας, να ακούσουμε μουσική, να αναζητήσουμε πληροφορίες, ακόμα και να μιλήσουμε με έναν συγγενή ή συνεργάτη μας που βρίσκεται μακριά.

Μάθετε πως να προστατευτείτε από τους hackers!

Ωστόσο, παρόλο που διευκολύνει τη ζωή μας, δε μπορούμε να παραβλέψουμε ότι υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο και μπορούν να απειλήσουν τα δεδομένα και την προσωπική μας ζωή.

Πρέπει λοιπόν να είμαστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούμε αυτό το πολύτιμο εργαλείο, αφού οι κακόβουλοι παράγοντες εξελίσσουν όλο και περισσότερο τις τεχνικές τους, στοχεύοντας τα δεδομένα μας.

Υπάρχουν πολλές απειλές για τις οποίες πρέπει να επαγρυπνούμε, όσο περιηγούμαστε στο διαδίκτυο οι σημαντικότερες από τις οποίες αναφέρονται παρακάτω.

Διαδίκτυο Κίνδυνοι που απειλούν τα δεδομένα μας και τρόποι προστασίας
Διαδίκτυο Κίνδυνοι που απειλούν τα δεδομένα μας και τρόποι προστασίας
  • Μalware: Γνωστό και ως malicious software, απαντάτε σε διάφορες μορφές και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στη συσκευή που θα προσβάλει.
  • Worm: Ένα είδος κακόβουλου λογισμικού που αυτοαναπαράγεται χωρίς την ανάγκη ανθρώπινης αλληλεπίδρασης, δημιουργεί αντίγραφα και εξαπλώνεται γρήγορα και σε μεγάλο όγκο. Μολύνει μία συσκευή, μέσω κακόβουλων συνδέσμων ή μολυσμένων πολυμέσων όπως USB sticks.
  • Spam: Η ανεπιθύμητη αλληλογραφία, περισσότερο γνωστή ως spam, αναφέρεται στα ανεπιθύμητα μηνύματα στα εισερχόμενά σας. Ενώ θεωρούνται συνήθως ακίνδυνα, ορισμένα μπορεί να περιλαμβάνουν συνδέσμους που εγκαταθηστούν κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή ενός χρήστη εάν ο παραλήπτης κάνει κλικ σε αυτό.
  • Phishing: Γνωστό και ως ηλεκτρονικό ψάρεμα. Δημιουργήθηκε από εγκληματίες στον κυβερνοχώρο για την κλοπή ιδιωτικών ή ευαίσθητων πληροφοριών. Μπορούν να μεταμφιεστούν σε διάφορος έγκυρους αποστολείς, όπως τράπεζες, υπηρεσίες διαδικτύου και γνωστές εταιρείες με σκοπό να παρασύρουν τα θύματα να κάνουν κλικ στους συνδέσμους τους.
  • Botnet: Αποτελείται από ένα δίκτυο υπολογιστών που έχουν παραβιαστεί από κακόβουλους παράγοντες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ελέγχουν από απόσταση τις μολυσμένες συσκευές. Εάν ένα botnet χτυπήσει έναν ιστότοπο, μπορεί να υποβάλει εκατομμύρια αιτήματα ταυτόχρονα υπερφορτώνοντας τελικά τους διακομιστές, επιβραδύνοντας την κίνηση στον ιστό ή επηρεάζοντας την απόδοση.
Διαδίκτυο Κίνδυνοι που απειλούν τα δεδομένα μας και τρόποι προστασίας
  • Spyware: Ένας τύπος κακόβουλου λογισμικού στο διαδίκτυο που μολύνει υπολογιστές ή την φορητές συσκευές και συλλέγει πληροφορίες. Μπορεί να εγκατασταθεί κατά λάθος, όταν ένας χρήστης συμφωνεί με τους όρους και τις προϋποθέσεις ενός φαινομενικά νόμιμου προγράμματος.
  • Ransomware: Ένα είδος κακόβουλου λογισμικού που εμποδίζει τους χρήστες να έχουν πρόσβαση στο σύστημά τους ή στα προσωπικά τους αρχεία κρυπτογραφόντας τα. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου ζητούν στη συνέχεια λύτρα προκειμένου να τους δώσουν το κλειδί αποκρυπτογράφησης.
  • Trojan: Ένα ακόμα είδος malware γνωστό και ως Trojan horse, το οποίο μεταμφιέζεται ως νόμιμο λογισμικό. Μόλις ενεργοποιηθεί, μπορεί να επιτρέψει στους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να κατασκοπεύσουν τον χρήστη, να κλέψουν τα ευαίσθητα δεδομένα του και να αποκτήσουν πρόσβαση μέσω backdoor.
  • Ιοί: Ένα είδος κακόβουλου προγράμματος που δημιουργήθηκε για να αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας ενός υπολογιστή και μπορεί να εξαπλώνεται από τη μία συσκευή στην άλλη. Μεταδίδεται εισάγοντας ή προσαρτώντας τον σε ένα νόμιμο πρόγραμμα ή έγγραφο που υποστηρίζει μακροεντολές για την εκτέλεση του κώδικα.
Διαδίκτυο Κίνδυνοι που απειλούν τα δεδομένα μας και τρόποι προστασίας
Διαδίκτυο Κίνδυνοι που απειλούν τα δεδομένα μας και τρόποι προστασίας

Παρόλες τις απειλές που μαστίζουν το διαδίκτυο ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορούν να ακολουθήσουν οι χρήστες, προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν ασφαλέστεροι όταν περιηγούνται στο web:

  • Ασφαλή δίκτυα WiFi: Στις περιπτώσεις που βρίσκεσται εκτός του οικιακού σας δικτύου, προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε τα δεδομένα σας εάν είναι απαραίτητο να περιηγηθείτε στο διαδίκτυο, καθώς τα ασύρματα hotspots που υπάρχουν σε κοινόχρηστους χώρους ή μαγαζιά συχνά δεν είναι ασφαλή.
  • Χρήση ενός αξιόπιστου VPN: Τα εικονικά ιδιωτικά δίκτυα ή αλλιώς VPN, διαθέτουν πολλαπλά επίπεδα κρυπτογράφησης, προσφέροντας έναν ασφαλή τρόπο περιήγησης στον ιστό, χωρίς να διακυβεύονται τα ευαίσθητα δεδομένα σας.
  • Κρυπτογράφηση https: Οι ιστότοποι με διευθύνσεις https και όχι http κρυπτογραφούνται για καλύτερη ασφάλεια. Βεβαιωθείτε ότι ο διακομιστής email σας χρησιμοποιεί αυτήν την κρυπτογράφηση καθ ‘όλη τη διάρκεια της περιήγησής σας.
  • Πρόγραμμα antivirus: Ένα ακόμα βήμα υψίστης σημασίας είναι η επιλογή ενός καλού προγράμματος antivirus. Μόλις εγκατασταθεί, λειτουργεί στο παρασκήνιο, εκτελώντας τακτικές σαρώσεις και ελέγχους στις συσκευές, παρακολουθώντας τα αρχεία, τα προγράμματα και τις ιστοσελίδες για πιθανές απειλές.
  • Λήψη εφαρμογών από αξιόπιστες πηγές: Η λήψη εφαρμογών από καταστήματα τρίτων μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη συσκευή σας, γι’ αυτό προτιμήστε αξιόπιστα καταστήματα εφαρμογών, όπως το iOS App Store, το Google Play Store και το Amazon App Store.
  • Τακτική ενημέρωση: Οι πιο πρόσφατες ενημερώσεις, περιλαμβάνουν συχνά επιδιορθώσεις για γνωστά κενά ασφαλείας που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι κυβερνοεγκληματίες.
  • Χρήση ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων: Γνωστή και ως 2 FACTOR AUTHENTICATION, αποτελεί ένα επιπλέον επίπεδο ασφαλείας για τη συσκευή σας.
  • Αντίγραφα ασφαλείας: Αποτελούν έναν ακόμα τρόπο προστασίας των δεδομένων, αφού σε περίπτωση επίθεσης ransomware δεν θα κλειδωθούν ή χαθούν και θα είστε σε θέση να επαναφέρεται ευκολότερα και γρηγορότερα το σύστημά σας.

Τέλος, οποιοδήποτε email λαμβάνεται από άγνωστο ή μη αναμενώμενο παραλήπτη, ακόμα κι αν πρόκειται για γνωστή εταιρεία, θα πρέπει να αποφεύγεται να ανοιχτεί ή να γίνει κλικ σε οποιοδήποτε σύνδεσμο περιέχει. Ακόμα πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν δίνεται πληροφορίες σας σε κάποιον ιστότοπο αγορών και να επιλέγεται γνωστές και έμπιστες εταιρείες.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS