ΑρχικήinetΑμερικανικές εκλογές: Μια μικρή ομάδα λογαριασμών διαδίδει τα fake news

Αμερικανικές εκλογές: Μια μικρή ομάδα λογαριασμών διαδίδει τα fake news

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια μικρή ομάδα λογαριασμών στα social media είναι υπεύθυνη για τη διάδοση των fake news σχετικά με τις αμερικανικές εκλογές.

εκλογές fake news

Το πρωί της 5ης Νοεμβρίου, ο Eric Trump, ένας από τους γιους του προέδρου Trump, ζήτησε από τους οπαδούς του στο Facebook να αναφέρουν διάφορες περιπτώσεις εκλογικών απατών με το hashtag Stop the Steal – η ανάρτηση του κοινοποιήθηκε πάνω από 5.000 φορές. Μέχρι αργά το απόγευμα, οι “Diamond and Silk” (Lynnette Hardaway και Rochelle Richardson) είχαν μοιραστεί το hashtag μαζί με ένα βίντεο που ισχυριζόταν την απάτη των ψηφοφόρων στην Πενσυλβανία. Η ανάρτηση τους κοινοποιήθηκε πάνω από 3.800 φορές. Εκείνο το βράδυ, ο ακτιβιστής Brandon Straka ζήτησε από τους ανθρώπους να διαμαρτυρηθούν στο Μίσιγκαν με το πανό #StoptheSteal. Η ανάρτησή του κοινοποιήθηκε περισσότερες από 3.700 φορές.

Την επόμενη εβδομάδα, η φράση “StoptheSteal” χρησιμοποιήθηκε για την προώθηση δεκάδων συγκεντρώσεων που διέδωσαν ψεύτικους ισχυρισμούς σχετικά με τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Μια έρευνα από την Avaaz, μια παγκόσμια ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την Elections Integrity Partnership και το The New York Times δείχνει πώς μια μικρή ομάδα ανθρώπων – κυρίως προσωπικότητες με μεγάλη επίδραση στα social media – βοήθησαν στη διάδοση αυτών των fake news που οδήγησαν σε αυτές τις συγκεντρώσεις.

 «Λόγω του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί ο αλγόριθμος του Facebook, αυτοί οι superspreaders είναι σε θέση να κάνουν κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Fadi Quran, διευθυντής της Avaaz.

Σε όλο το Facebook, υπήρχαν περίπου 3,5 εκατομμύρια αλληλεπιδράσεις – συμπεριλαμβανομένων των επισημάνσεων “like”, των σχολίων και των shares – σε δημόσια posts που αναφέρονται στο “Stop the Steal” κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της 3ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με την έρευνα. Από αυτά, τα προφίλ των Eric Trump, Diamond and Silk και Straka αντιπροσώπευαν ένα δυσανάλογο μερίδιο – περίπου 6 τοις εκατό, ή 200.000, αυτών των αλληλεπιδράσεων.

Ενώ ο αντίκτυπος της ομάδας ήταν αξιοσημείωτος, δεν έφτασε κοντά στην εξάπλωση των δημοσιεύσεων του Donald Trump. Και οι 20 αναρτήσεις που περιείχαν τη λέξη “election” και είχαν το μεγαλύτερο engagement στο Facebook την τελευταία εβδομάδα ήταν από τον κ. Trump, σύμφωνα με το Crowdtangle, ένα εργαλείο ανάλυσης που ανήκει στο Facebook. Όλα αυτά τα posts θεωρήθηκαν ψευδή ή παραπλανητικά από ανεξάρτητους ελεγκτές γεγονότων.

Οι αβάσιμοι ισχυρισμοί περί απάτης στις εκλογές χρησιμοποιήθηκαν από τον πρόεδρο και τους υποστηρικτές του για να αμφισβητήσουν την καταμέτρηση των ψήφων και την διαδικασία της ψηφοφορίας σε πολλά κράτη.

Οι ισχυρισμοί για εκλογικές απάτες συνέχισαν να πολλαπλασιάζονται τις τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας κάποιων συγκεκριμένων λογαριασμών στα social media. Μια ματιά σε μια περίοδο τεσσάρων εβδομάδων που ξεκινά στα μέσα Οκτωβρίου δείχνει ότι ο Πρόεδρος Trump και οι 25 κορυφαίοι superspreaders της παραπληροφόρησης αντιπροσώπευαν το 28,6% των αλληλεπιδράσεων που είχαν οι άνθρωποι με αυτό το περιεχόμενο, αναφέρει η ανάλυση της Avaaz.

Για να βρει τους superspreaders, η Avaaz συνέταξε μια λίστα με 95.546 τέτοιες δημοσιεύσεις στο Facebook. Αυτές οι δημοσιεύσεις άρεσαν, κοινοποιήθηκαν ή σχολιάστηκαν σχεδόν 60 εκατομμύρια φορές από άτομα στο Facebook. Η Avaaz διαπίστωσε ότι μόνο 33 από τα 95.546 posts ήταν υπεύθυνα για πάνω από 13 εκατομμύρια από αυτές τις αλληλεπιδράσεις.

Ένας εκπρόσωπος του Facebook είπε ότι η εταιρεία είχε προσθέσει tags σε αναρτήσεις που παρουσίασαν λανθασμένα την εκλογική διαδικασία και κατεύθυνε τους ανθρώπους σε ένα κέντρο πληροφοριών για τις εκλογές.

Η εταιρεία δεν έχει σχολιάσει γιατί οι λογαριασμοί που μοιράζονται επανειλημμένα fake news όπως των Straka και Diamond and Silk δεν έχουν τιμωρηθεί. Το Facebook έχει προηγουμένως δηλώσει ότι ο Πρόεδρος Trump, μαζί με άλλους εκλεγμένους πολιτικούς, βρίσκεται σε ειδικό καθεστώς και έχει άλλη αντιμετώπιση.

Πολλοί από τους λογαριασμούς των superspreaders είχαν εκατομμύρια αλληλεπιδράσεις στις αναρτήσεις τους στο Facebook τον τελευταίο μήνα. Οι λογαριασμοί ήταν ενεργοί τόσο στο Twitter όσο και στο Facebook.

Στο Twitter οι λογαριασμοί του προέδρου Trump, του γιου του Eric, του κ. Straka και του κ. Levin ήταν μεταξύ των 20 κορυφαίων λογαριασμών που διέδωσαν fake news σχετικά με τις εκλογές, αναφέρει ο Ian Kennedy, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

Πηγή: New York Times

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS