ΑρχικήsecurityΟ Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορεί να μπλοκάρει χρήστες στο Twitter. Ισχύει το...

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορεί να μπλοκάρει χρήστες στο Twitter. Ισχύει το ίδιο για τους Έλληνες πολιτικούς;

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορεί να μπλοκάρει χρήστες στο Twitter. Είναι μια δίκαιη απόφαση απέναντι στο λαό η οποία, ίσως, έπρεπε να ισχύει σε παγκόσμιο επίπεδο. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν οι Έλληνες πολιτικοί επιτρέπουν να εμφανίζονται στις δημοσιεύεις τους μόνο τα σχόλια που επιθυμούν… ή, ακόμα χειρότερα, αν μέσω online trolls δημοσιεύονται μόνο θετικά; Πόσο δημοκρατική είναι αυτή η τακτική σε μια εποχή που τα social media κατευθύνουν την γνώμη των πολιτών; Σίγουρα, όπως αναφέρουμε παρακάτω, η Αμερική προσπαθεί να εξάλειψη αυτό το φαινόμενο.

Τραμπ

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος δεν μπορεί να παραβιάσει τα δικαιώματα των πολιτών, απαγορεύοντάς τους να βλέπουν τα posts του, σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου.

Το σύνταγμα δεν επιτρέπει στον κ. Τραμπ «να αποκλείσει άτομα από έναν ανοιχτό διαδικτυακό διάλογο επειδή εκφράζουν απόψεις με τις οποίες διαφωνεί», δήλωσαν οι δικαστές.

Ο πρόεδρος και αρκετοί υπάλληλοί του δέχτηκαν μηνύσεις από πλήθος χρηστών των κοινωνικών μέσων που είχαν μπλοκαριστεί από τον λογαριασμό του στο Twitter, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούσαν πλέον να δουν το προφίλ του ή να του στέλνουν tweets.

Ισχυρίστηκαν ότι ο λογαριασμός του στο Twitter είναι ένα δημόσιο φόρουμ και ότι συνεπώς δεν μπορεί να απαγορευτεί η συμμετοχή τους σε αυτό.

Τραμπ

Οι δικαστές στο Εφετείο των ΗΠΑ συμφώνησαν και απαγόρευσαν στον κ. Τραμπ αυτή τη δυνατότητα.

To δικαστήριο δεν είχε εξετάσει εάν θα ήταν αποδεκτό οι δημόσιοι υπάλληλοι να απαγορεύουν χρήστες του Twitter στους ιδιωτικούς λογαριασμούς τους. Δεν εξέτασε, επίσης, εάν η πρώτη τροποποίηση ισχύει για τις εταιρείες τεχνολογίας και κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης που αστυνομεύουν τις πλατφόρμες τους.

Ωστόσο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν επιτρέπεται σε δημόσιο υπάλληλο που χρησιμοποιεί δημόσιο λογαριασμό για κοινωνικούς σκοπούς να μπλοκάρει ανθρώπους με τους οποίους διαφωνούν.

Οι δικαστές αποφάσισαν ότι παρά το γεγονός ότι ο κ. Trump δημιούργησε το λογαριασμό πριν από την προεδρία του και ότι πιθανότατα θα επιστρέψει σε προσωπικό λογαριασμό μετά την αποχώρησή του από το αξίωμά του, διατηρεί τώρα “όλα τα χαρτοφυλάκια ενός επίσημου κρατικού λογαριασμού”.

Υπογράμμισαν το γεγονός ότι ο κ. Trump είναι εγγεγραμμένος ως πρόεδρος και ότι οι εικόνες του λογαριασμού τον δείχνουν ότι εκπληρώνει τα καθήκοντα του προέδρου.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS