ΑρχικήinetΤα posts στο Facebook μπορούν να διαγνώσουν μια ασθένεια πριν το γιατρό

Τα posts στο Facebook μπορούν να διαγνώσουν μια ασθένεια πριν το γιατρό

posts Κάποιοι ερευνητές από την Penn Medicine και το Πανεπιστήμιο Stony Brook διεξήγαγαν μια ενδιαφέρουσα έρευνα, σύμφωνα με την οποία τα posts, που κάνουν οι χρήστες στα social media, μπορούν να δείξουν την ύπαρξη ασθενειών, προτού γίνει κλινική διάγνωση. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν λέξεις και διαλέκτους στις αναρτήσεις τους, οι οποίες προδίδουν την ύπαρξη ασθενειών, όπως είναι ο διαβήτης, η κατάθλιψη, το άγχος και η ψύχωση.

Στην έρευνα συμμετείχαν 999 άτομα. Οι ερευνητές ανέλυσαν 949.530 posts, που περιείχαν τουλάχιστον 500 λέξεις, χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο επεξεργασίας της γλώσσας. Οι ερευνητές εξέτασαν τα posts για 21 ιατρικές καταστάσεις και διαπιστώθηκε ότι και οι 21 ασθένειες μπορούν, όντως, να προβλεφθούν από τα posts.

Οι άνθρωποι, που χρησιμοποιούν λέξεις όπως «οικογένεια», «θεός» και «προσευχή» ήταν 15 φορές πιο πιθανό να πάσχουν από διαβήτη.

Επίσης, κάτι, που είναι αναμενόμενο, είναι ότι οι άνθρωποι, που είναι εξαρτημένοι από το αλκοόλ, είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν λέξεις, όπως “μπουκάλι”, “ποτό”, και “μεθυσμένος”.

Οι άνθρωποι, που πάσχουν από κάποια διαταραχή άγχους, αναφέρουν στα posts τους λέξεις, που σχετίζονται με φυσικά συμπτώματα όπως “κεφάλι”, “στομάχι” και “πόνος”.

Οι ερευνητές, βέβαια, τονίζουν ότι δεν έχουν κάποια ασθένεια όλοι οι άνθρωποι, που αναφέρουν τέτοιες λέξεις. Ωστόσο, εκείνοι, που τις αναφέρουν, έχουν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με μια σχετική πάθηση.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως μια συμβουλή στους γιατρούς, να αναλύουν και τα posts στα social media, προκειμένου να ανιχνεύσουν εκ των προτέρων την ιατρική κατάσταση ενός ανθρώπου.

Η Raina Merchant, βασική συγγραφέας της έρευνας και διευθύντρια στη Penn Medicine, είπε ότι, αν για παράδειγμα, κάποιος θέλει να χάσει βάρος, ο γιατρός του θα πρέπει να ξέρει καλά τις διατροφικές του συνήθειες και το βαθμό άσκησής του. Ένας καλός τρόπος για να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες είναι να ρίξει μια ματιά στα posts στα social media. Πολλές φορές, οι άνθρωποι όταν έχουν ένα πρόβλημα, το παρουσιάζουν λίγο καλύτερα. Οπότε το να βασιστεί ο γιατρός στα λόγια του ασθενούς, μπορεί να μην είναι αρκετό. Τα social media δείχνουν καλύτερα τις συνήθειες των ανθρώπων.

Φυσικά, το γεγονός ότι οι ερευνητές ήταν σε θέση να διαγνώσουν μια ασθένεια μέσα από τα posts στο Facebook, πριν κάνουν κλινική διάγνωση, σημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δίνουν υπερβολικά πολλές πληροφορίες στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Απ’ ότι φαίνεται, μερικές λέξεις, μόνο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση των συνηθειών μας. Όλα αυτά, που γράφουμε και ανεβάζουμε, μπορούν να συνδυαστούν και να σχηματίσουν μια μεγαλύτερη εικόνα για εμάς, κάτι το οποίο θέτει σε κίνδυνο την ιδιωτική μας ζωή.

Αν σας ενδιαφέρει η έρευνα, μπορείτε να βρείτε τα πλήρη ευρήματά της εδώ.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS