ΑρχικήsecurityΤελικά το VPN μας προστατεύει ή μας εκθέτει σε κινδύνους;

Τελικά το VPN μας προστατεύει ή μας εκθέτει σε κινδύνους;

VPN

Στις μέρες μας, η χρήση VPN για την περιήγηση στο διαδίκτυο θεωρείται αναγκαία, ειδικά όταν ταξιδεύουμε σε άλλες χώρες. Για την ακρίβεια, αν δεν χρησιμοποιείτε VPN τότε θεωρείται ότι δεν κάνετε αρκετά για την ασφάλεια των δεδομένων σας.

Όπως ανέφερε το TechRadar νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Mozilla βρίσκεται στα πρόθυρα της αλλαγής της αγοράς VPN, με τη λήξη της σύμβασης των δικαιωμάτων αναζήτησης του Firefox το επόμενο έτος. Δύο νέες υπηρεσίες VPN σκοπεύει να ξεκινήσει και η Surfshark. Το πρώτο είναι το HackLock, ένας μηχανισμός προστασίας ταυτότητας, που εντοπίζει τα ίχνη των προσωπικών πληροφοριών που έχουν χακαριστεί. Το δεύτερο είναι ένα ιδιωτικό εργαλείο αναζήτησης, που ονομάζεται BlindSearch.

Σε γενικές γραμμές γίνεται όλο και περισσότερο αντιληπτό ότι το VPN μετατρέπεται σε μια αναγκαιότητα για τους χρήστες. Όλο και περισσότερες χώρες εκδίδουν νόμους με περιορισμούς της ελευθερίας του λόγου ενώ παράλληλα δημιουργούν ένα διαδίκτυο που είναι λιγότερο ελεύθερο και περισσότερο κατακερματισμένο. Για παράδειγμα, η Ρωσία πρόκειται να μπλοκάρει εννέα διαφορετικά VPN επειδή δεν συμμορφώνονται με την απαίτηση λογοκρισίας της κυβέρνησης και η Σαουδική Αραβία έχει ήδη λογοκρίνει περιεχόμενο στο Netflix. Εάν ταξιδεύετε ή ζείτε σε αυτές τις χώρες ή αν χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε μορφή δημόσιου WiFi, το VPN είναι τόσο βασικό για εσάς όσο το κινητό ή ο φορητός υπολογιστής σας. Εταιρείες όπως η Pro Privacy, προειδοποιούν τους παραθεριστές ότι θέτουν τα δεδομένα τους σε κίνδυνο, με το 75% των Αμερικανών να μην λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις. Σήμερα, το VPN δεν θεωρείται πλέον ως ένα μη αναγκαίο add-on.

Πέραν όμως των συνεχώς αυξανόμενων προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά, αυτό που είναι πιο ενδιαφέρον είναι το πώς το VPN πλασάρετε ως μέθοδος προστασίας στο διαδίκτυο. Κι ενώ ακόμα και η έρευνα του Edward Snowden έδειξε ότι ως και η NSA διαθέτει λειτουργική υποδομή αποκρυπτογράφησης VPN, το VPN εξακολουθεί να θεωρείται σήμερα το καλύτερο εργαλείο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με τη Laura K. Inamedinova, σύμβουλο ασφαλείας στο site διαδικτυακής ασφάλειας VPNpro, η χρήση VPN δυσκολεύει κατά πολύ τις επιθέσεις σε ένα δημόσιο WiFi. Δηλώνει επίσης ότι τα τελευταία χρόνια οι άνθρωποι έχουν αλλάξει τη νοοτροπία τους και χρησιμοποιούν σε μεγαλύτερο βαθμό VPN.

Φυσικά εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα, δεδομένου ότι το VPN μπορεί να βοηθήσει τους χρήστες του Διαδικτύου να διατηρήσουν το απόρρητό τους αλλά ταυτόχρονα να χρησιμεύσει ως μέσο κατασκοπείας. Το Facebook ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το έτος, ότι έκλεισε την εφαρμογή Onavo VPN, υπό το πρίσμα των παραβιάσεων της ιδιωτικής ζωής. Το Onavo θεωρήθηκε ως λογισμικό υποκλοπής spyware, το οποίο επέτρεπε στο Facebook να παρακολουθεί το χρόνο που περνούσαν οι έφηβοι στο διαδίκτυο, χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων τους.

Η πραγματικότητα είναι ότι η κουλτούρα του Διαδικτύου έχει αλλάξει τόσο γρήγορα τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια, όπου η ασφάλεια σήμερα είναι η πρωταρχική ανησυχία για τους προγραμματιστές σε αντίθεση με τα μέσα της δεκαετίας του ’90, όπου τα κύρια ζητήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν ήταν οι αργές ταχύτητες σύνδεσης.

Ενώ δεν υπάρχουν τέλειες λύσεις στον ορίζοντα, δεδομένου ότι οι δημιουργοί του διαδικτύου δεν είχαν προβλέψει τις καταχρήσεις που θα έκαναν κάποιοι εις βάρος του, η προσοχή στρέφεται και πάλι στην ασφάλεια. Τελικά, ο επιμέρους χρήστης θα αποφασίσει ποια μέτρα ασφαλείας είναι απαραίτητα για τον ίδιο και πόσο πρέπει να ληφθούν υπόψη οι πραγματικοί και πιθανοί κίνδυνοι.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS