ΑρχικήinetΟι ΗΠΑ ζητούν να αποκατασταθεί η λειτουργία του Internet στο κράτος Rakhine

Οι ΗΠΑ ζητούν να αποκατασταθεί η λειτουργία του Internet στο κράτος Rakhine

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν να αποκατασταθεί η λειτουργία του mobile internet σε τμήματα των κρατών Rakhine και Chin, λέγοντας ότι η αποκοπή από το internet υπονομεύει τη διαφάνεια εν μέσω συγκρούσεων μεταξύ του Tatmadaw και του στρατού του Arakan.

Internet

Η κυβέρνηση της Myanmar την περασμένη εβδομάδα έλαβε το πρωτοφανές μήνυμα από τους παρόχους της κινητής τηλεφωνίας να κλείσουν όλα τα internet data σε τουλάχιστον οκτώ δήμους στο κράτος Rakhine και ένα στο γειτονικό κράτος Chin.

Η κίνηση ήρθε όταν ο στρατός της Myanmar, που ονομάζεται επίσημα ως Tatmadaw, κινήθηκε ενάντια στους αντάρτες που αγωνίστηκαν για περισσότερη αυτονομία για τους βουδιστές του Rakhine.

“Το Internet θα πρέπει να αποκατασταθεί χωρίς καθυστέρηση“, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σε δήλωση του.

«Η αποκατάσταση της υπηρεσίας θα βοηθήσει στη διευκόλυνση της διαφάνειας και της λογοδοσίας σχετικά με ότι ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι είναι δράσεις που αποσκοπούν στην πρόληψη περαιτέρω εκδηλώσεων βίας στις πληγείσες περιοχές», πρόσθεσε.

Το 2017, μια καταστολή του στρατού εναντίον μουσουλμάνων Rohingya στο Rakhine οδήγησε 740.000 ανθρώπους στο Μπανγκλαντές στο να υποστούν μαζικές αγριότητες από στρατιώτες.

Εκατοντάδες χιλιάδες Rohingya παραμένουν στο Rakhine, πολλοί από τους οποίους έχουν εγκλωβιστεί σε άθλιες κατασκηνώσεις.

Η οργάνωση Human Rights Watch δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ανθρωπιστικές ομάδες ανέφεραν ότι η διακοπή δημιουργεί δυσκολίες και προβλήματα κατά την εκτέλεση των εργασιών τους.

“Το WhatsApp είναι το κλειδί για τους διεθνείς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που λειτουργούν στο Rakhine και η εργασία χωρίς αυτό δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες”, ανέφερε.

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν ότι η διακοπή του Internet εν μέσω των “εκκαθαριστικών” επιχειρήσεων του Tatmadaw εναντίον των ανταρτών θα μπορούσε να είναι “κάλυψη για τη διάπραξη σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά του άμαχου πληθυσμού”.

Η Myanmar έχει εξαπολύσει χιλιάδες στρατιώτες στο Rakhine, ο οποίος έχει δει πάνω από 35.000 ανθρώπους να φεύγουν από τα σπίτια τους για να ξεφύγουν από αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σ αυτές τις περιοχές.

Και οι δύο πλευρές κατηγορούνται ότι διαπράττουν εγκλήματα και δεκάδες πολίτες έχουν σκοτωθεί εν μέσω πυρκαγιών, ακόμη και όταν καταφεύγουν σε μοναστήρια.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS