ΑρχικήinetΗ Intel διαδίδει FUD σχετικά με την απόδοση του Ryzen 4000

Η Intel διαδίδει FUD σχετικά με την απόδοση του Ryzen 4000

Την Παρασκευή, η Intel έκανε μια παρουσίαση σε διάφορους δημοσιογράφους και αναλυτές λέγοντας τους ότι υπάρχει σοβαρή απόκλιση μεταξύ της απόδοσης των CPU AMD με μπαταρία έναντι της απόδοσης των ίδιων συστημάτων χωρίς μπαταρία. Σύμφωνα με την Intel, ενώ οι τελευταίες CPU της AMD προσφέρουν ελαφρώς καλύτερη διάρκεια ζωής μπαταρίας από τους αντίστοιχες της Intel. Αυτό το επιτυγχάνουν μειώνοντας την απόδοση της CPU όταν λειτουργεί με μπαταρία κατά 38-48%. Οι επεξεργαστές Intel 11ης γενιάς, σύμφωνα με την Intel, διατηρούν την απόδοση τους πολύ πιο αποτελεσματικά και χάνουν κατά μέσο όρο μόλις 8 τοις εκατό από την απόδοση. Η Intel κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η AMD θυσιάζει την απόδοση της για την διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Intel

Δεν συμφωνούμε με τα ευρήματα της Intel σε αυτό το θέμα τα οποία βασίζονται σε ένα επιχείρημα που παρουσίασε η εταιρεία. Το κεντρικό επιχείρημα της παρουσίασης της Intel είναι ότι τα laptop reviews δεν πρέπει να συγκρίνουν τα συστήματα όταν είναι συνδεδεμένα με το τροφοδοτικό AC. Το επιχείρημα που παρουσίασε η εταιρεία υποστηρίχθηκε από τις WebXPRT και Sysmark, με κάποια συζήτηση για τα αποτελέσματα του PCMark.

Intel

Η εξήγηση της Intel για το γιατί οι επεξεργαστές AMD χάνουν τόσο μεγάλη απόδοση στην μπαταρία είναι ότι τα συστήματα περιμένουν 7-10 δευτερόλεπτα πριν ξεκινήσουν τη λειτουργία turbo, ενώ τα συστήματα της Intel κάνουν engage ταχύτερα την λειτουργία turbo. Αυτό το κενό είναι μέρος του υποτιθέμενου πλεονεκτήματος απόδοσης της μπαταρίας της Intel. Σύμφωνα με την Intel, τα περισσότερα workloads είναι πολύ σύντομα και αυτό θέτει την AMD σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τους δικούς της επεξεργαστές. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο έρχονται οι διαφωνίες μας.

Intel

Ακόμα κι αν τα παραπάνω γραφήματα αντιπροσωπεύουν δίκαια την απόδοση δύο συστημάτων AMD που έχουν δοκιμαστεί από την Intel, οι ρυθμίσεις που ελέγχουν το χρονικό διάστημα πριν από την ενεργοποίηση των λειτουργιών turbo και το συνολικό δέλτα απόδοσης μεταξύ ισχύος AC και DC είναι ρυθμίσεις που ελέγχει η OEM, όχι η AMD. Η παρακάτω διαφάνεια από το AMD παραθέτει την απόδοση σε εναλλασσόμενο ρεύμα έναντι DC ως επιλογή συντονισμού OEM.

Η Intel δεν έκανε διάκριση μεταξύ αυτής της συμπεριφοράς ως κάτι που ορίστηκε από τη Lenovo σε σχέση με κάτι που ορίζεται από την AMD ως μέρος του προτύπου της mobile πλατφόρμας Ryzen. Επίσης, δεν εξήγησε γιατί επέλεξε να επισημάνει την απόδοση του 4900HS στην αριστερή πλευρά του παραπάνω γραφήματος, όταν αυτή η CPU δεν ήταν μέρος του συνόλου των πέντε συστημάτων που χρησιμοποιήθηκαν για τη μέση απόδοση. Δεν παρείχε δεδομένα για κάθε μεμονωμένο σύστημα που δείχνει ότι κάθε σύστημα ενισχύθηκε με τον ίδιο καθυστερημένο τρόπο, και ακόμη και αν είχε, τέσσερα από αυτά τα laptop κατασκευάστηκαν από τον ίδιο προμηθευτή. Η Intel, επομένως, απέτυχε να αποδείξει ότι αυτή είναι μια κοινή συμπεριφορά των συστημάτων AMD.

Τα πέντε συστήματα σύγκρισης της Intel προέρχονταν από την MSI, τη Lenovo, την ίδια την Intel και δύο από την HP. Η Intel χρησιμοποιεί ένα πολύ ευρύτερο φάσμα κατασκευαστών για τα δικά της συστήματα.

Ο Joel Hruska έκανε μια ολοκληρωμένη δοκιμή για να δει αν όλα αυτά ευσταθούν και δήλωσε τα παρακάτω: Δεν σκόπευα να εκτελέσω μια ολοκληρωμένη δοκιμή της μπαταρίας ενός laptop το σαββατοκύριακο, αλλά έχω πρόσβαση σε ένα Lenovo IdeaPad Slim 7 με ένα Ryzen 7 4800U, καθώς και το Microsoft Surface των τελευταίων ετών με ένα Ice Lake Core i7-1065G7 CPU σε αυτό. Αν και δεν είναι επεξεργαστής Intel 11ης γενιάς, θα πρέπει να μας πει εάν τα οφέλη που ισχυρίζεται η εταιρεία επεκτείνονται στα προϊόντα προηγούμενης γενιάς.

Αποτελέσματα της έρευνας

Εκτελέσαμε μια σειρά εφαρμογών σε laptop Surface και Lenovo, με μπαταρία και με εναλλασσόμενο ρεύμα. Τα συστήματα που δοκιμάστηκαν με μπαταρία δοκιμάστηκαν σε λειτουργία εξοικονόμησης μπαταρίας σε όλες τις περιπτώσεις.

Το Ryzen 7 4800U μέσα στο Lenovo IdeaPad 7 δεν λειτουργεί πάντα πιο αργά όταν το μηχάνημα βρίσκεται σε λειτουργία εξοικονόμησης μπαταρίας. Αυτό το σύστημα είναι συχνά ελαφρώς πιο γρήγορο στην μπαταρία από ό, τι όταν λειτουργεί σε AC. Δεν είναι πολύ αλλά είναι συνεπές. Μάλλον, το turboing λιγότερο συχνά επιτρέπει στην CPU να διατηρεί μια ελαφρώς πιο συνεπή συνολική συχνότητα, βελτιώνοντας την απόδοση. Ακολουθούν οι συγκρίσεις απόδοσης της CPU στο σημείο αναφοράς Blender Render 2.0.4, χρησιμοποιώντας το Blender 2.9.0.

Το JetStream 2, το PCMark και το NeatBench είναι τα τρία benchmarks που λειτουργούσαν πιο αργά στο Ryzen 7 4800U με μπαταρία. Τα PCMark και NeatBench εμπίπτουν στο εύρος που περιγράφεται από την Intel. Το Core i7-1065G67, ωστόσο, χάνει πολύ περισσότερες επιδόσεις από ό, τι το Ryzen στο JetStream 2 και περισσότερο από ό, τι το Ryzen στο NeatBench. Το Core i7-1065G7 χάνει πολύ περισσότερο από 8% σε απόδοση. Στη λειτουργία εξοικονόμησης μπαταρίας, η συνεχής απόδοση του Core i7-1065G7 μπορεί να μειωθεί στο 33-50% της παρατεταμένης απόδοσης AC. Τα δύο χειρότερα benchmarks, όσον αφορά τη διατήρηση της απόδοσης σε επίπεδο AC, ήταν τα JetStream 2 και NeatBench. Όλοι οι ισχυρισμοί απόδοσης της Intel αφορούσαν τους επεξεργαστές της 11ης γενιάς, οπότε τίποτα στα δεδομένα του Ice Lake δεν τους αμφισβητεί, αλλά η συμπεριφορά της TGL φαίνεται μοναδική για την οικογένεια προϊόντων της.

Όταν η Intel παρουσίασε τα ευρύματα της, επεσήμανε το γεγονός ότι το Cinebench R20 δεν εμφανίζει την ίδια συμπεριφορά με τα άλλα benchmarks που είχε επιλέξει να επισημάνει.

Οι ισχυρισμοί απόδοσης της Intel είναι, τουλάχιστον, ανακριβείς λόγω πολλών παραλείψεων στην παρουσίαση. Το CB20 δεν είναι ένα ξεκάθαρο. Η απόδοσή του αντικατοπτρίζει την απόδοση πολλαπλών benchmarks σε διάφορους τύπους υπολογιστών. Επαληθεύσαμε μερικά από τα αποτελέσματα με ένα μόνο τέστ και βρήκαμε στοιχεία που να δείχνουν ότι τα ευρεία συμπεράσματα της Intel είναι πιο γενικευμένα/συμπιεσμένα από ό, τι θα έπρεπε.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS