ΑρχικήsecurityΗΠΑ: Πρώην στρατιωτικός ομολόγησε ότι μετέφερε πληροφορίες στη Ρωσία

ΗΠΑ: Πρώην στρατιωτικός ομολόγησε ότι μετέφερε πληροφορίες στη Ρωσία

Ένας πρώην στρατιωτικός (Green Beret) των ΗΠΑ παραδέχτηκε ότι μετέφερε εμπιστευτικές πληροφορίες στη Ρωσία.

Ο Peter Rafael Dzibinski Debbins συνελήφθη τον Αύγουστο του 2020, αφού κατηγορήθηκε για συνωμοσία για την παροχή πληροφοριών εθνικής άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών σε πράκτορες ξένης κυβέρνησης. Στις 18 Νοεμβρίου, ο 45χρονος ομολόγησε την ενοχή του και τώρα αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

ΗΠΑ στρατιωτικός  Ρωσία
ΗΠΑ: Πρώην στρατιωτικός παραδέχτηκε ότι μετέφερε πληροφορίες στη Ρωσία

Παρά το ότι έπρεπε να προστατεύει τους συναδέλφους του και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, επέλεξε να κάνει κατάχρηση αυτής της εμπιστοσύνης, παρέχοντας εν γνώσει του πληροφορίες σε έναν από τους πιο σημαντικούς αντιπάλους μας“, δήλωσε ο Steven D’Antuono, βοηθός διευθυντής, υπεύθυνος για το γραφείο του FBI στη Washington.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, ο Debbins συνεργαζόταν με πράκτορες μιας ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών από τον Δεκέμβριο του 1996 έως τον Ιανουάριο του 2011. Μάλιστα, επισκεπτόταν σποραδικά τη Ρωσία για να τους συναντά.

Ο Debbins είχε λάβει και ένα κωδικό όνομα από τους Ρώσους πράκτορες το 1997, όταν υπέγραψε μια συμφωνία με τη Ρωσία.

Από το 1998 έως το 2005, ο Debbins υπηρέτησε ενεργά ως αξιωματικός στον στρατό των ΗΠΑ, σε χημικές μονάδες, προτού καταταχθεί στις Ειδικές Δυνάμεις.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της 13ετούς συνωμοσίας, ο πρώην στρατιωτικός των ΗΠΑ έδωσε στους Ρώσους πράκτορες, πληροφορίες στις οποίες είχε πρόσβαση χάρη στο αξίωμά του.

Το 2008, μετά την αποχώρησή του από το στρατό, ο Debbins αποκάλυψε πληροφορίες σχετικά με τις προηγούμενες δραστηριότητές του στις Ειδικές Δυνάμεις.

Οι Ρώσοι έλαβαν, επίσης, ονόματα και πληροφορίες σχετικά με πρώην στρατιωτικούς. Οι πληροφορίες αυτές ήταν χρήσιμες για τη Ρωσία, αφού βοηθούσε τους πράκτορες να αποφασίσουν ποιον μπορούν να προσεγγίσουν για πιθανή συνεργασία.

Ο Πρόεδρος Kennedy είχε χαρακτηρίσει τους Green Berets “σύμβολο αριστείας και θάρρους”. Οι ενέργειες του κ. Debbins ήταν σύμβολο προδοσίας και δειλίας“, δήλωσε ο Alan Kohler, Jr., στέλεχος του FBI.

Υποσχέθηκε πίστη στη Ρωσία, και με αυτόν τον τρόπο, ξεπούλησε τη χώρα του και τους συναδέλφους του“.

Ο Debbins θα καταδικαστεί στις 26 Φεβρουαρίου 2021.

Πηγή: Infosecurity Magazine

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS