ΑρχικήsecurityΧάκερς διέρρευσαν data 1.000 Λευκορώσων αστυνομικών!

Χάκερς διέρρευσαν data 1.000 Λευκορώσων αστυνομικών!

Το περασμένο Σάββατο, χάκερς διέρρευσαν τα ονόματα και τα προσωπικά στοιχεία περισσότερων από 1.000 ανώτερων αξιωματικών της αστυνομίας της Λευκορωσίας, ως απάντηση στα περιστατικά αστυνομικής βίας που έχουν σημειωθεί στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα. Στα data που διέρρευσαν περιλαμβάνονται ονόματα, ημερομηνίες γέννησης, τα τμήματα που δουλεύουν οι αστυνομικοί καθώς οι τίτλοι εργασίας. Ειδικότερα, διέρρευσαν data για 1.003 αστυνομικούς μέσω Google spreadsheet, με τα περισσότερα από αυτά να αφορούν υψηλόβαθμους αξιωματικούς που δουλεύουν στη Λευκορωσία, όπως υπολοχαγούς και αρχηγούς.

Όπως αναφέρει το ZDNet, οι χάκερς έδωσαν τα data στο ανεξάρτητο ειδησεογραφικό πρακτορείο “Nexta” της Λευκορωσίας, το οποίο δημοσίευσε μη επίσημη έκδοση το Σάββατο στο επίσημο κανάλι του στο Telegram. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο, το οποίο κέρδισε δημοτικότητα με διαδηλωτές κατά του Λουκασένκο, μετά την έκθεση της αστυνομικής βίας και βαρβαρότητας κατά τις πρόσφατες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα, ζήτησε από τους οπαδούς να βοηθήσουν στην επαλήθευση της ακρίβειας της λίστας, αλλά και να την ενισχύσουν με περισσότερες πληροφορίες.

αστυνομικοί vs διαδηλωτές Λευκορωσία

Συγκεκριμένα, το Nexta είπε τα εξής: “Εάν γνωρίζετε γεγονότα σχετικά με τα εγκλήματα συγκεκριμένων ατόμων που συγκαταλέγονται στη λίστα, καθώς και τα προσωπικά τους στοιχεία (διευθύνσεις, τηλέφωνα, αριθμοί αυτοκινήτων, συνήθειες, ερωμένες / εραστές) – γράψτε στο bot”. Εάν συνεχιστούν οι κρατήσεις, θα συνεχίσουμε να δημοσιεύουμε δεδομένα σε μαζική κλίμακα. Κανείς δεν θα παραμείνει ανώνυμος κάτω από μια μπαλακλάβα.”

Επιπλέον, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών της Λευκορωσίας επιβεβαίωσε στο επίσημο site του Υπουργείου τη διαρροή, τονίζοντας επίσης ότι σκοπεύουν να βρουν και να διώξουν τους χάκερς που βρίσκονται πίσω από τη διαρροή. Στη συνέχεια, το site τέθηκε εκτός λειτουργίας ύστερα από DDoS επίθεση, όπως δήλωσαν διάφοροι αυτοαποκαλούμενοι χάκερς στο Twitter.

διαρροή data από χάκερς

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Λευκορωσία και η βία που χρησιμοποίησαν οι αστυνομικοί για την καταστολή τους, ξεκίνησαν στις 9 Αυγούστου, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τις προεδρικές εκλογές. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο πρόεδρος, Αλεξάντερ Λουκασένκο, κέρδισε την έκτη θητεία με περίπου 80% των ψήφων. Ακόμη, η υποψήφια της αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τσιχανόφσκαγια, κατηγόρησε το σημερινό καθεστώς για μαζική απάτη, ενώ αργότερα εγκατέλειψε τη χώρα φοβούμενη για τη ζωή της.

Μαζικές διαμαρτυρίες ξέσπασαν τη νύχτα των εκλογών και συνεχίστηκαν τους τελευταίους δύο μήνες. Στις διαδηλώσεις συμμετείχε μεγάλος αριθμός ανθρώπων, παρά τη βίαιη καταστολή από την αστυνομία.

διαρροή data από χάκερς

Οι αναφορές και τα βίντεο που έχουν κοινοποιηθεί στα social media, δείχνουν αστυνομικούς να χτυπούν διαδηλωτές ή να συλλαμβάνουν τυχαία άτομα στο δρόμο, παρά το γεγονός ότι δε συμμετείχαν στις διαδηλώσεις. Αυτό το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση των χάκερς και την επακόλουθη διαρροή data αστυνομικών.

Επιπλέον, οι κρατούμενοι και οι οικογένειές τους κατηγόρησαν την κυβέρνηση του Μινσκ για εκφοβισμό, βασανιστήρια, βιασμούς, ακόμη και φόνο. Την 1η Σεπτεμβρίου, τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι, μόνο τον Αύγουστο, έλαβαν περισσότερες από 450 αναφορές περί παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις αστυνομικές αρχές της Λευκορωσίας.

αστυνομικοί vs διαδηλωτές Λευκορωσία

Παρά τη βίαιη καταστολή της αστυνομίας, οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν στο Μινσκ και στις μεγάλες πόλεις. Νέες διαμαρτυρίες έλαβαν χώρα και το Σαββατοκύριακο, με τις αστυνομικές αρχές να συλλαμβάνουν περισσότερες από 200 γυναίκες κατά τη διάρκεια μιας αντικυβερνητικής πορείας για όλες τις γυναίκες.

Η βία που χρησιμοποίησαν οι αστυνομικοί για την καταστολή των διαδηλώσεων, ώθησε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάσει νέες κυρώσεις κατά της κυβέρνησης Λουκασένκο. Οργισμένη ήταν το Σάββατο η αντίδραση του Μινσκ στις αναφορές ότι η Σβετλάνα Τσιχανόφσκαγια σύντομα θα μπορούσε να συναντηθεί με υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. Την ίδια στιγμή, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, επέκρινε επίσης την Ε.Ε. για την πρόσκληση της Τιχανόφσκαγια στην υπουργική συνάντηση, καθώς και για την εξέταση κυρώσεων κατά του Μινσκ, λέγοντας ότι οι Βρυξέλλες προσπαθούν να «ταράξουν τα νερά» στη Λευκορωσία.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS