ΑρχικήinetTwitter: Περισσότερη έρευνα για φυλετικές διακρίσεις στον αλγόριθμο

Twitter: Περισσότερη έρευνα για φυλετικές διακρίσεις στον αλγόριθμο

Πείραμα ιεράρχησης φωτογραφιών στο Twitter, υποδεικνύει φυλετικές διακρίσεις στον αλγόριθμο του μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Το Twitter μαθαίνει από πρώτο χέρι για τις προκλήσεις της εξάλειψης της φυλετικής προκατάληψης σε αλγόριθμους. Η Liz Kelley, εκπρόσωπος του μέσου κοινωνικής δικτύωσης είπε ότι η εταιρεία πρέπει να κάνει «περισσότερη ανάλυση», αφού ο μηχανικός κρυπτογραφίας Tony Arcieri διεξήγαγε ένα πείραμα που υποδηλώνει ότι ο αλγόριθμος του Twitter ήταν μεροληπτικός στην ιεράρχηση των φωτογραφιών.

twitter φυλετικές διακρίσεις
Twitter: Περισσότερη έρευνα για φυλετικές διακρίσεις στον αλγόριθμο

Όταν ο Arcieri επισύναψε φωτογραφίες του Barack Obama και του Mitch McConnell σε 2 διαφορετικά tweets, τοποθετώντας τις φωτογραφίες σε διαφορετικές θέσεις κάθε φορά, το Twitter φάνηκε να εμφανίζει μόνο το πρόσωπο του McConnell. Μάλιστα, ο Obama εμφανίστηκε μόνο όταν ο μηχανικός ανέστρεψε τα χρώματα των δύο φωτογραφιών, που είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει ζήτημα για το χρώμα του δέρματος.

Άλλοι προσπάθησαν να αντιστρέψουν τη σειρά φωτογραφιών και ονομάτων χωρίς αποτέλεσμα. Ένα χαμόγελο με υψηλότερη αντίθεση λειτούργησε, σύμφωνα με όσα βρήκε η Kim Sherrell του Intertheory. Στο μεταξύ, ο επιστήμονας Matt Blaze, παρατήρησε ότι η προτεραιότητα φαινόταν να είναι διαφορετική ανάλογα με την εφαρμογή Twitter που χρησιμοποιείται. Για παράδειγμα, το Tweetdeck ήταν λίγο πιο ουδέτερο.

Η Kelley είπε ότι το μέσο κοινωνικής δικτύωσης είχε ελέγξει για φυλετικές διακρίσεις πριν χρησιμοποιήσει τον τρέχοντα αλγόριθμο, αλλά εκείνη τη χρονική περίοδο δεν είχε βρει ανάλογα στοιχεία. Πρόσθεσε επίσης, ότι η πλατφόρμα θα ανοίξει τους αλγορίθμους για περαιτέρω μελέτες και για να βοηθήσει άλλους «να αναθεωρήσουν και να αναπαραγάγουν», σύμφωνα με το Engadget.

twitter αλγόριθμος
Twitter: Περισσότερη έρευνα για φυλετικές διακρίσεις στον αλγόριθμο

Βέβαια, δεν υπάρχει εγγύηση ότι το Twitter μπορεί να διορθώσει το ζήτημα. Ωστόσο, το πείραμα δείχνει τους πραγματικούς κινδύνους της αλγοριθμικής διάκρισης, ανεξάρτητα από την πρόθεση.

Θα μπορούσε να απομακρύνει τους ανθρώπους από το προσκήνιο, ακόμα κι αν είναι το επίκεντρο σε μια ανάρτηση κοινωνικού δικτύου ή συνδέονται με κάποιο άρθρο ειδήσεων. Ίσως χρειαστεί να περιμένετε πολύ καιρό πριν τέτοιου είδους ζητήματα να είναι σπάνια.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS