ΑρχικήinetΗ Ε.Ε εξετάζει την Qualcomm για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές

Η Ε.Ε εξετάζει την Qualcomm για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές

Η αμερικανική εταιρεία παραγωγής chip, Qualcomm, βρέθηκε πρόσφατα στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε μία έρευνα στην Qualcomm για να διαπιστώσει αν η εταιρεία προέβη σε αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές κατά την 5G chipset επιχείρησή της. Ο τεχνολογικός γίγαντας Qualcomm επιβεβαίωσε την διεξαγωγή της έρευνας επισημαίνοντας πως η Ευρωπαϊκή Κοινότητα ζήτησε στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2019 πληροφορίες σχετικά με τα  Radio Frequency Front End (RFFE) σχέδια της εταιρείας, που χρησιμοποιούνται σε συσκευές 5G.

Αναλυτικότερα, οι Ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές ενημέρωσαν την Qualcomm ότι σκοπός της έρευνας είναι να διαπιστώσουν κατά πόσο η εταιρεία υιοθέτησε αντι-ανταγωνιστική συμπεριφορά στον ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο. Η Qualcomm έσπευσε να απαντήσει ενημερώνοντας τους επενδυτές ότι εάν οι Ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές διαπιστώσουν ότι υπήρξε παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού, μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο μέχρι 10% των ετήσιων εσόδων της, ενώ παράλληλα θα επιβληθούν περιορισμοί στις επιχειρηματικές πρακτικές της που κρίνονται ως ακατάλληλες. Επιπλέον δήλωσε πως δεν μπορούν να γίνουν ακριβείς προβλέψεις όσον αφορά το αποτέλεσμα της έρευνας καθώς και τα ένδικα μέσα που πρόκειται να επιβληθούν από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Τόνισε ακόμη πως οι πρακτικές που ακολούθησε ήταν απολύτως σύμφωνες με τους κανόνες ανταγωνισμού της Ε.Ε. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο του 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε στην Qualcomm πρόστιμο ύψους 242 εκατομμυρίων ευρώ για πρακτικές αντι-ανταγωνιστικής “επιθετικής τιμολόγησης” στην 3G baseband chipset αγορά.

Ο υπεύθυνος παρακολούθησης της επιχείρησης δήλωσε ότι η Qualcomm πωλούσε στις εταιρείες Huawei και ZTE προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές, προκειμένου να εξαναγκάσει την Icera, μια αντίπαλη βρετανική εταιρεία παραγωγής τσιπ, να βγει από την αγορά.ΕΕ-Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Παράλληλα, η Qualcomm βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με την Αμερικανική Επιτροπή Εμπορίου (FTC), η οποία ισχυρίζεται ότι η Qualcomm παραβιάζει τις δεσμεύσεις χορήγησης αδειών FRAND, επιβάλλει πνευματικά δικαιώματα που είναι υπερβολικά υψηλά, ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της εταιρείας και ορισμένων προμηθευτών δεν ακολουθούν τους κανόνες αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Το δικαστήριο διέταξε την Qualcomm να χορηγήσει άδειες ευρεσιτεχνίας με “δίκαιους, εύλογους και αμερόληπτους όρους” σε άλλες εταιρείες και να υποβάλει εκθέσεις στην FTC για τα επόμενα επτά χρόνια για να δείξει συμμόρφωση. Αυτές οι εντολές, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να τηρηθούν σε περίπτωση που η Qualcomm χάσει στην δικαστική διαμάχη.

Πριν λίγες μέρες η εταιρεία δημοσίευσε ευνοϊκά οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με αυτά, το πρώτο τρίμηνο του 2019, η εταιρεία είχε έσοδα ύψους 5,05 δισεκατομμυρίων δολαρίων με 0,99 δολάρια κέρδη ανά μετοχή. Αντίστοιχα, οι αναλυτές προέβλεπαν έσοδα ύψους 4,83 δισεκατομμυρίων δολαρίων με 0,65 δολάρια κέρδη ανά μετοχή.

Η Qualcomm οφείλει το επιτυχημένο τρίμηνό της στην έγκαιρη υιοθέτηση και ανάπτυξη τεχνολογιών 5G. Ο διευθύνων σύμβουλος της Qualcοmm, Steven Mollenkopf, δήλωσε ότι η επιχείρηση επιδιώκει να προσελκύσει νέα RF front-end περιεχόμενα και chipsets με υψηλότερα επίπεδα απόδοσης.

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS