ΑρχικήinetCOVID-19: Τέλος το lockdown με νέες ψηφιακές λύσεις!

COVID-19: Τέλος το lockdown με νέες ψηφιακές λύσεις!

Με την πανδημία του Κορωνοϊού COVID-19 να έχει “χτυπήσει” μεγάλο αριθμό χωρών σε όλο τον κόσμο, ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν ποιες στρατηγικές λειτούργησαν καλύτερα στην μέχρι στιγμής αντιμετώπιση της παγκόσμιας πανδημίας, με πολλές από αυτές να έχουν υιοθετήσει, μεταξύ άλλων, νέες ψηφιακές λύσεις (apps και εργαλεία) για να ανταπεξέλθουν στις καινούργιες συνθήκες που φέρνει η επόμενη μέρα του lockdown.

Στην Τσεχική Δημοκρατία, η κυβέρνηση προέβη νωρίς σε περιορισμούς της κυκλοφορίας, στο πλαίσιο των οποίων περιλαμβάνονταν η απαγόρευση δημοσίων εκδηλώσεων καθώς και το κλείσιμο σχολείων, χώρων εστίασης και πολιτιστικών εγκαταστάσεων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθεί στην χώρα ένας σχετικά χαμηλός αριθμός κρουσμάτων και θανάτων. Ωστόσο, οι τσεχικές αρχές είναι τώρα έτοιμες να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα, υιοθετώντας ψηφιακές λύσεις. Συγκεκριμένα, θα εφαρμόσουν ένα ψηφιακό σύστημα που ονομάζεται “έξυπνη καραντίνα“.

Αυτό το σύστημα που δημιουργήθηκε από την πολιτική πρωτοβουλία COVID19CZ, μια ομάδα Τσέχων ειδικών πάνω στον τομέα της πληροφορικής, έχει δοκιμαστεί μέχρι στιγμής στο νότιο τμήμα της χώρας και πλέον οι αρχές είναι πρόθυμες να το επεκτείνουν και στην υπόλοιπη χώρα. Η “έξυπνη καραντίνα” ζητά την συναίνεση όσων θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτήν. Επιπλέον, δημιουργεί έναν χάρτη των κινήσεων όσων έχουν μολυνθεί από τον COVID-19. Παρακολουθώντας τα δεδομένα κινητών τηλεφώνων και τις πληρωμές που έχουν πραγματοποιήσει με πιστωτική κάρτα τις τελευταίες πέντε ημέρες όσοι έχουν προσβληθεί από τον ιό, οι υγειονομικές αρχές μπορούν να εντοπίσουν άτομα που ενδέχεται να έχουν έλθει σε επαφή μαζί τους. Στη συνέχεια, οι αρχές επικοινωνούν με αυτά τα άτομα και τα τοποθετούν σε καραντίνα τριών ημερών, ενώ περιμένουν να υποβληθούν σε εξετάσεις για να δουν αν τους έχει μεταδοθεί ο ιός. Ακολούθως, οι επαγγελματίες υγείας τους κάνουν ερωτήσεις σχετικά με το εάν επισκέφτηκαν ή συνάντησαν κάποιον, για να προσδιορίσουν περαιτέρω πώς μπορεί να εξαπλωθεί ο ιός. Με όλα αυτά τα δεδομένα, το σύστημα δημιουργεί έναν χάρτη μνήμης που καταγράφει τις κινήσεις και τη θέση των μολυσμένων ατόμων και των επαφών τους, διευκολύνοντας τις αρχές να αποτρέψουν μια περαιτέρω εξάπλωση του COVID-19. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι επίσης να μην τεθούν σε καραντίνα όλοι, παρά μόνο όσοι είναι άρρωστοι ή έχουν εκτεθεί στον ιό.

Σύμφωνα με τον Τσέχο αναπληρωτή υπουργό υγείας, Roman Prymula, που είναι ο κύριος συντονιστής αυτού του έργου, 150 συμμετέχοντες έλαβαν μέρος στην δοκιμαστική φάση αυτού του συστήματος. Ο Prymula σημείωσε ακόμη πως θα συμμετάσχει στο έργο και ο τσεχικός στρατός, για να ενισχύσει τις προσπάθειες των υγειονομικών αρχών. Ο Michal Vit, καθηγητής στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο της Πράγας, επεσήμανε ότι η αστυνομία δεν εμπλέκεται με κανέναν τρόπο στην συγκεκριμένη διαδικασία, ενώ σκοπός του εν λόγω συστήματος είναι να συμβάλλει στην χαλάρωση των μέτρων και στην ενίσχυση της οικονομίας της χώρας. Όσον αφορά την προστασία των δεδομένων, η ομάδα COVID19CZ σημείωσε ότι τα δεδομένα που συλλέγονται, παραμένουν στο αρχείο του συστήματος μόνο για έξι ώρες το πολύ και μετά διαγράφονται. Το τσεχικό υπουργείο υγείας έχει επίσης αναπτύξει ένα σύστημα ασφάλειας δεδομένων, το οποίο θα διασφαλίζει ότι η όλη διαδικασία δεν κρύβει κινδύνους. Ωστόσο, μέρος του τσεχικού πληθυσμού εξακολουθεί να είναι επιφυλακτικό για τη διανομή προσωπικών και ευαίσθητων δεδομένων, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση το κάνει να αισθάνεται λες και συμμετέχει σε ένα ριάλιτι, όπως επεσήμανε στο ZDNet μία δημοσιογράφος με έδρα την Πράγα, η Julie Mahlerova.

Την ίδια στιγμή στην Πολωνία, οι αρχές υιοθετούν άλλες ψηφιακές λύσεις. Ειδικότερα, αναπτύσσουν μια εφαρμογή για κινητά μέσω Bluetooth που ονομάζεται “ProteGO”, η οποία θα ειδοποιεί τους χρήστες σε περίπτωση που έχουν έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί από τον COVID-19. Εάν ένα άτομο αρρωστήσει, μπορεί να αλλάξει την κατάστασή του στην εφαρμογή ανώνυμα. Στη συνέχεια, η εφαρμογή θα ειδοποιεί όλους τους χρήστες που ήρθαν σε επαφή με το συγκεκριμένο άτομο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, επισημαίνοντάς τους τους πιθανούς κινδύνους και δίνοντάς τους συμβουλές για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν. Σύμφωνα με το πολωνικό υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης, τα δεδομένα θα κρυπτογραφούνται και θα αποθηκεύονται στο τηλέφωνο για δύο εβδομάδες, αλλά δεν θα στέλνονται πουθενά ούτε θα χρησιμοποιούνται για τη συλλογή δεδομένων αναφορικά με την τοποθεσία των χρηστών. Σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα απορρήτου, η πολωνική εφαρμογή υπόσχεται να πληροί όλες τις πολιτικές απορρήτου, αναφέροντας ότι πολλές κυβερνήσεις αναπτύσσουν αυτή την περίοδο τεχνολογίες για να παρακολουθούν τους πολίτες τους. Ωστόσο, η ProteGO είναι ένα παράδειγμα εφαρμογής που προσπαθεί να ακολουθεί τις πολιτικές απορρήτου, ούσα μια εθελοντική εφαρμογή ανοιχτού κώδικα που χρησιμοποιεί τεχνολογία Bluetooth και κρυπτογράφηση. Τέλος, οι πολωνικές αρχές δημοσίευσαν τον πηγαίο κώδικα της ProteGO στο διαδίκτυο, για να λάβουν σχόλια και απόψεις από ειδικούς πάνω στον τομέα της πληροφορικής, πριν από την κυκλοφορία της.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS