ΑρχικήsecurityΕφαρμογές με Fleeceware μόλυναν περίπου 3.5 εκατομμύρια χρήστες iPhone

Εφαρμογές με Fleeceware μόλυναν περίπου 3.5 εκατομμύρια χρήστες iPhone

Fleeceware

Περισσότερες από 30 εφαρμογές στο App Store της Apple, βρέθηκε ότι περιείχαν Fleeceware, ένα κακόβουλο λογισμικό που χρησιμοποιείται για οικονομικές απάτες.

Οι δημιουργοί του κακόβουλου λογισμικού, εκμεταλλεύτηκαν την δυνατότητα που προσφέρει η Apple για δωρεάν δοκιμή των εφαρμογών. Σε περίπτωση που ένας χρήστης εγκαθιστούσε μία από τις μολυσμένες εφαρμογές, αλλά δεν ακύρωνε την συνδρομή, οι κακόβουλοι παράγοντες του χρέωναν ένα μεγάλο ποσό. 

Εφαρμογές που περιείχαν το Fleeceware

Όπως ανακάλυψε η Sophos, 30 εφαρμογές που υπάρχουν στο επίσημο App Store της Apple, περιείχαν Fleeceware και χρέωναν μία συνδρομή μεταξύ 30 $ ανά μήνα και 9 $ την εβδομάδα μετά από μια δοκιμαστική περίοδο 3 ή 7 ημερών.

Σε περίπτωση που μία από αυτές τις εφαρμογές παρέμενε εγκατεστημένη στη συσκευή για περισσότερο από ένα χρόνο, οι χρήστες μπορεί να χρεώνονταν από 360 έως 468 δολάρια. Αυτές οι εφαρμογές δεν περιλαμβάνουν ξεχωριστές λειτουργίες, μόνο εκείνες που προσφέρονται συνήθως σε δωρεάν ή άλλες επί πληρωμή εφαρμογές.

Πολλές από αυτές τις εφαρμογές διαφημίζονταν ως δωρεάν στο App Store, κι όταν οι χρήστες τις εγκαθιστούσαν, εμφανιζόταν μια ειδοποίηση “δωρεάν δοκιμής”. Οι ειδοποιήσεις αυτές ζητούσαν επίσης από τους χρήστες να παρέχουν στοιχεία της κάρτας πληρωμής και στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εφαρμογές μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μόνο μετά από εγγραφή.

“Ορισμένοι χρήστες μπορεί να εγγραφούν σε μια εφαρμογή χωρίς να διαβάσουν την ειδοποίηση, η οποία περιλαμβάνει το πραγματικό κόστος των συνδρομών”, αναφέρει η Sophos.

Το κατάστημα εφαρμογών της Apple δεν γνωρίζει πόσοι χρήστες εγκατέστησαν την εφαρμογή, ωστόσο πολλές από αυτές βρέθηκαν στη λίστα με τις κορυφαίες εφαρμογές.

Νωρίτερα, η Sophos είχε ανακαλύψει εφαρμογές με Fleeceware και στο Google Play Store, οι οποίες προκάλεσαν αρκετές οικονομικές απάτες σε βάρος των χρηστών. Υπολογίστηκε ότι οι εφαρμογές αυτές είχαν γίνει λήψη πάνω από 600 εκατομμύρια φορές.

Ορισμένες από αυτές τις εφαρμογές, ανακαλύφθηκε ότι μετέφεραν τα κείμενα που δακτυλογραφούσαν οι χρήστες, σε servers που βρίσκονταν στην Κίνα.

Επίσης, αυτές οι εφαρμογές παρουσίαζαν αξιολογήσεις πέντε αστέρων. Φαίνεται ότι οι δημιουργοί τους με κάποιο τρόπο μπόρεσαν να χειραγωγήσουν τις κριτικές.

Εδώ μπορείτε να βρείτε την πλήρη λίστα των κακόβουλων εφαρμογών με Fleeceware.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS