Μία μελέτη που διεξήγαγαν ιατρικοί ερευνητές σε περισσότερους από 2.000 ασθενείς οι οποίοι μολύνθηκαν από τον Κοροναϊό Covid-19 στην Wuhan και στο Shenzhen της Κίνας δείχνει πώς οι ομάδες αίματος συνδέονται με τον Κοροναϊό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την μελέτη, τα άτομα με ομάδα αίματος Α ενδέχεται να είναι πιο ευάλωτα στην μόλυνση από τον Κοροναϊό. Με άλλα λόγια, οι ασθενείς με ομάδα αίματος Α παρουσίασαν υψηλότερο ποσοστό λοιμώξεων ενώ είχαν την τάση να εμφανίζουν πιο σοβαρά συμπτώματα του Κοροναϊού. Αντίθετα, άτομα με ομάδα αίματος Ο φαίνονται πιο ανθεκτικά κι επομένως εμφανίζουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν Κοροναϊό σε σύγκριση με άλλους. Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αφότου πήραν δείγματα από τις ομάδες αίματος των ασθενών και τα συνέκριναν με όσους παρέμεναν υγιείς στις περιοχές αυτές.
Ενώ οι ερευνητές δήλωσαν ότι η μελέτη βρισκόταν σε πρώιμο στάδιο, κάλεσαν τις κυβερνήσεις και τις ιατρικές εγκαταστάσεις να εξετάσουν τις διαφορές που παρουσίασαν οι ομάδες αίματος κατά τον σχεδιασμό μέτρων αντιμετώπισης ή κατά την θεραπεία ασθενών που προσβλήθηκαν από τον ιό, ο οποίος είναι γνωστός ως Sars-CoV-2.
Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Wang Xinghuan ανέφεραν ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Α μπορεί να χρειαστούν ιδιαίτερα ενισχυμένη προσωπική προστασία για να μειώσουν την πιθανότητα μόλυνσης από τον Κοροναϊό. Ο Wang πρόσθεσε ότι οι ασθενείς με ομάδα αίματος Α που μολύνθηκαν από τον ιό Sars-CoV-2 ίσως χρειαστούν πιο προσεκτική και εντατική παρακολούθηση αλλά και μία πιο “δυνατή” θεραπεία. Από την άλλη πλευρά, η ομάδα αίματος Ο παρουσιάζει σημαντικά μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης από τον Κοροναϊό σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες αίματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους διαφόρων ηλικιών 206 ασθενείς που πέθαναν από το Covid-19 στην Wuhan, 85 είχαν ομάδα αίματος Α και 52 ομάδα αίματος Ο. O Wang επεσήμανε επίσης πως ίσως είναι χρήσιμη η δακτυλογράφηση ομάδας αίματος ABO τόσο στους ασθενείς όσο και στο ιατρικό προσωπικό για την αντιμετώπιση του Sars-CoV-2 και άλλων λοιμώξεων Κοροναϊoύ, ώστε να καθοριστούν τα επίπεδα έκθεσης των ανθρώπων στον κίνδυνο του Κοροναϊού.
Ο Gao Yingdai, ερευνητής στο Κρατικό Κύριο Εργαστήριο Πειραματικής Αιματολογίας στο Tianjin που δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι αυτή θα μπορούσε να βελτιωθεί περιλαμβάνοντας μεγαλύτερο ποσοστό δειγμάτων. Παρόλο που οι 2.000 δεν είναι μικρός αριθμός, δεν αντιπροσωπεύουν απόλυτα τον συνολικό αριθμό των ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον Κοροναϊό, ο οποίος ξεπερνά τους 180.000 παγκοσμίως. Ένα άλλο αδύναμο σημείο της μελέτης ήταν ότι δεν παρείχε σαφή εξήγηση για το φαινόμενο, όπως η μοριακή αλληλεπίδραση μεταξύ του ιού και των διαφορετικών τύπων ερυθρών αιμοσφαιρίων. Οι ομάδες αίματος καθορίζονται από το λεγόμενο αντιγόνο, ένα υλικό στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μπορεί να προκαλέσει μια ανοσοαπόκριση.
Η CISA προειδοποιεί για κρίσιμα ελαττώματα σε συστήματα ICS
NASA: Τηλεσκόπια απαθανάτισαν γαλαξίες που μοιάζουν με μάτια
Οι hackers Andariel χρησιμοποιούν τo Play Ransomware;
Ο αυστριακός βιολόγος Karl Landsteiner ανακάλυψε τις κύριες ομάδες αίματος το 1901, δίνοντάς τους τις ονομασίες Α, Β, ΑΒ και Ο. Η ανακάλυψη αυτή έδωσε την δυνατότητα για ασφαλείς μεταγγίσεις αίματος με την αντιστοίχιση των ομάδων αίματος σε ασθενείς.
Οι ομάδες αίματος ποικίλλουν σε έναν πληθυσμό. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ περίπου το 44% του πληθυσμού έχει ομάδα αίματος Ο, ενώ το 41% περίπου ομάδα αίματος Α. Στην Wuhan, η οποία έχει πληθυσμό περίπου 11 εκατομμύρια, από τους υγιείς ανθρώπους, το 32% έχει ομάδα αίματος 0, ενώ το 34% ομάδα αίματος Α. Παράλληλα, από τους ασθενείς, το 38% είχε ομάδα αίματος 0 και το 25% ομάδα αίματος Α.
Οι επιστήμονες διατηρούν επιφυλάξεις σχετικά με το πώς εξελίχθηκαν οι ομάδες αίματος, αν και μια θεωρία είναι ότι αυτές συνδέονται με την γενετική μνήμη, ενώ σύμφωνα με μία άλλη θεωρία, περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως το υψόμετρο, η θερμοκρασία ή η υγρασία θα μπορούσαν να συμβάλουν έως έναν βαθμό στην αύξηση πληθυσμών μίας ομάδας αίματος.
Τέλος, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι όσοι έχουν ομάδα αίματος Ο, δεν σημαίνει ότι είναι απόλυτα ασφαλείς και ότι δεν κινδυνεύουν να μολυνθούν από τον Κοροναϊό. Επομένως, θα πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες που εκδίδονται από τις αρμόδιες αρχές.