ΑρχικήsecurityΈκθεση: Ποιο είναι το πιο επικίνδυνο κατάστημα εφαρμογών;

Έκθεση: Ποιο είναι το πιο επικίνδυνο κατάστημα εφαρμογών;

Σύμφωνα με την έκθεση της RiskIQ «2019 Mobile App Threat Landscape report», το κατάστημα εφαρμογών που φιλοξένησε τις περισσότερες κακόβουλες εφαρμογές κατά το 2019, ήταν το 9Game.

Το 9Game είναι ένα portal, που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να κατεβάζουν δωρεάν Android παιχνίδια. Ωστόσο, βρέθηκε ότι είναι το app store με τις περισσότερες κακόβουλες εφαρμογές (συνολικά) αλλά και με τις περισσότερες προσθήκες νέων κακόβουλων εφαρμογών.

Σύμφωνα με την έκθεση, κατά το 2019, φορτώθηκαν 61.669 νέες κακόβουλες εφαρμογές στο 9Game.

Το Google Play Store, βρέθηκε στη δεύτερη θέση, στη λίστα με τις περισσότερες νέες προσθήκες κακόβουλων εφαρμογών. Αλλά η διαφορά από το 9Game ήταν πολύ μεγάλη. Το Google Play Store βρέθηκε με 25.647 νέες κακόβουλες εφαρμογές. Την top πεντάδα ολοκληρώνουν το Zhushou της Qihoo 360, το Feral app store και το Vmall app store της Huawei.

Ωστόσο, το Play Store δεν βρέθηκε στη λίστα με τα app stores που έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση κακόβουλων εφαρμογών. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα: (1) 9Game, (2) Feral app store, (3) Vmall app store, (4) Xiaomi app store και (5) Zhushou store.

RiskIQ: Απουσία του App Store της Apple

Οι ερευνητές της RiskIQ παρατήρησαν ότι το κατάστημα εφαρμογών της Apple δεν υπήρχε σε καμία από τις δύο λίστες. Αυτό είναι, μάλλον, αποτέλεσμα της διεξοδικής και ατομικής διαδικασίας ανασκόπησης των εφαρμογών της Apple, η οποία βοηθάει στον πιο εύκολο εντοπισμό κακόβουλων εφαρμογών. Αντίθετα, τα περισσότερα καταστήματα χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένες διαδικασίες.

“Η Apple αντιμετωπίζει το App Store της όπως το Fort Knox και σπάνια φιλοξενεί επικίνδυνες εφαρμογές”, ανέφερε η RiskIQ.

“Όμως και οι έλεγχοι ασφαλείας της Google βελτιώνονται συνεχώς…. ο αριθμός των blacklisted εφαρμογών στο Play Store μειώθηκε κατά 76.4 % το 2019″, πρόσθεσε η εταιρεία ασφαλείας.

Σύμφωνα με τη RiskIQ, ο αριθμός των κακόβουλων εφαρμογών που παρατηρήθηκαν παγκοσμίως το 2019 μειώθηκε κατά 20% σε σχέση με το 2018 (από 213.279 σε 170.796 εφαρμογές).

Περισσότερες νέες εφαρμογές εμφανίζονται στην Κίνα

Οι ερευνητές τόνισαν ότι η πτωτική τάση των κακόβουλων apps προκαλεί έκπληξη, καθώς εμφανίζονται όλο και περισσότερες εφαρμογές. Η εταιρεία δήλωσε ότι περίπου 8,9 εκατομμύρια νέες εφαρμογές φορτώθηκαν σε καταστήματα εφαρμογών κατά το 2019 (18% περισσότερες από το 2018).

Η RiskIQ λέει ότι οι περισσότερες από αυτές τις νέες εφαρμογές («καθαρές» και κακόβουλες) προέρχονται από Κινέζους προγραμματιστές.

Σύμφωνα με τη RiskIQ, το 2019, τα κορυφαία 3 καταστήματα εφαρμογών, όσον αφορά τις νέες μεταφορτώσεις εφαρμογών, ήταν από την Κίνα: APK GK (1.687.757 νέες εφαρμογές), APK Pure (890.479 νέες εφαρμογές) και Android Apps APK (809.818 νέες εφαρμογές).

Η Google (714.678 νέες εφαρμογές) και η Apple (465.676 νέες εφαρμογές) βρίσκονταν στην τέταρτη και την πέμπτη θέση αντίστοιχα.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS