Τα ετήσια έσοδα της Kaspersky ήταν $640 εκατομμύρια το 2016. Ωστόσο η εταιρεία ασφαλείας βρέθηκε σε δύσκολη θέση, όταν η ΗΠΑ αποφάσισαν την απαγόρευση της χρήσης του λογισμικού ασφαλείας της. Όπως ανέφερε ο Eugene Kaspersky, στην πραγματικότητα η κίνηση αυτή της κυβέρνησης δεν είχε νόημα και ότι οι κατηγορίες της δεν είχαν καμία απολύτως βάση.
Τη περίοδο που έγινε η απαγόρευση, η εταιρεία είχε συναλλαγές μόλις 50.000 δολάρια με την αμερικανική κυβέρνηση, ένα ποσό που ο CEO χαρακτηρίζει ως «μηδαμινό» σε σχέση με το ποσό που σπατάλησε η κυβέρνηση για τις συγκεντρώσεις του κογκρέσου σχετικά με την απαγόρευση.
Η απαγόρευση στις ΗΠΑ
Ποιος ήταν ο λόγος της απαγόρευσης;
Λογισμικό ακουστικών βαρηκοΐας εγκρίθηκε για τα AirPods Pro
OpenAI o1: Νέο AI μοντέλο "σκέφτεται" σαν άνθρωπος
Καταγγελία εναντίον γνωστών gaming εταιρειών
“Νομίζω ότι είναι καλύτερο να τεθεί αυτή η ερώτηση από την άλλη πλευρά του Ειρηνικού Ωκεανού”.
Όπως δήλωσε o Kaspersky στο ZDNet, το λογισμικό της εταιρείας δεν επικεντρώνεται στην απόδοση, αλλά θα μπορούσε να ανιχνεύσει απειλές που προέρχονται από το κράτος. Δηλώνει ότι οι απειλές ανήκουν σε δύο ευρείες κατηγορίες: Εκείνες που κλέβουν δεδομένα και επικεντρώνονται στην κατασκοπεία και εκείνες που κλέβουν χρήματα και προέρχονται πιθανότατα από εγκληματίες. Όπως πιστεύει η εταιρεία, η ικανότητα του λογισμικού να ανιχνεύει τέτοιου είδους απειλές και να προτείνει συνδέσεις μεταξύ του πηγαίου κώδικα του κακόβουλου λογισμικού και διαφόρων οργανισμών, μπορεί να είναι η αιτία που η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θέλει να χρησιμοποιείται αυτό το λογισμικό, αφού είναι πιθανό να θέλει να κρύψει κάτι.
Μετά την απαγόρευση του λογισμικού από τις ΗΠΑ, η εταιρεία παρατήρησε ότι τα κέρδη της αυξήθηκαν σε άλλα μέρη του κόσμου, σε τέτοιο βαθμό που η ζημιά καλύφθηκε. Και οι συνεργάτες που εγκατέλειψαν την Kaspersky το 2016 αρχίζουν να επιστρέφουν τώρα, υποδεικνύοντας ότι η επιχείρηση αρχίζει να ανακάμπτει.
Η εταιρεία άνοιξε κέντρα διαφάνειας στη Ζυρίχη, στο Λονδίνο και στη Βόννη, παρέχοντας στους πελάτες τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα και να διασφαλίζουν ότι τα δεδομένα φυλάσσονται σε χώρες όπου προστατεύονται νόμιμα. Σημείωσε ότι ένα νέο κέντρο θα ανοίξει στο Σαν Πάολο της Βραζιλίας, αλλά ότι το άνοιγμα εκεί έχει καθυστερήσει ως αποτέλεσμα της πανδημίας του COVID-19.
Το Ρωσικό internet
Το γεωπολιτικό κλίμα που οδήγησε στην απαγόρευση έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Μία από τις αναδυόμενες τάσεις είναι ότι πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, επιδιώκουν να προστατεύσουν τα κυριαρχικά τους συμφέροντα online. Το λεγόμενο “ρωσικό διαδίκτυο” είναι μια τέτοια πρωτοβουλία. Αλλά ο Kaspersky λέει ότι δεν το βλέπει αυτό ως απομονωτική πολιτική.
Η πιθανότητα να αποσυνδεθεί η Ρωσία από το Διαδίκτυο και να δημιουργήσει το δικό της εγχώριο δίκτυο είναι μάλλον αδύνατη. Υπάρχουν πάρα πολλές συνδέσεις και η διακοπή τους θα έχει τεράστιο κόστος για τη χώρα.