Κυριακή, 5 Απριλίου, 07:28
Αρχική inet Η Σαουδική Αραβία κατηγορείται ότι χάκαρε επικριτή της στο Λονδίνο

Η Σαουδική Αραβία κατηγορείται ότι χάκαρε επικριτή της στο Λονδίνο

Σαουδική

Σύμφωνα με τη Guardian, ένας αντιφρονούντας που διαμένει στο Λονδίνο και μάλιστα υπο αστυνομική επιτήρηση, έπεσε θύμα hacking από τη Σαουδική Αραβία.

Με μία επιστολή του στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στο Λονδίνο, ο σαουδάραβας Ghanem Almasarir, ισχυρίζεται ότι η Σαουδική Αραβία τον έχει μολύνει με κακόβουλο λογισμικό που αναπτύχθηκε από την ομάδα NSO, μία αμφιλεγόμενη ισραηλινή εταιρεία παρακολούθησης.

Το λογισμικό Pegasus της NSO φέρεται να χρησιμοποιήθηκε από τη Σαουδική Αραβία και άλλες κυβερνήσεις για να στοχεύσει δημοσιογράφους, εκστρατείες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πολιτικούς ακτιβιστές.

Μία έκθεση που έγινε νωρίτερα αυτό το μήνα, κατέδειξε ότι το εν λόγω spyware είχε προηγουμένως εκμεταλλευτεί ένα πρόβλημα στο WhatsApp, με σκοπό να αποκτήσει πρόσβαση στο τηλέφωνο ενός βρετανού δικηγόρου που εμπλέκεται σε μια αστική υπόθεση εναντίον του NSO Group.

Σύμφωνα με την επιστολή του, ο Almasarir έλαβε ύποπτα μηνύματα τον Ιούνιο του 2018. Οι εμπειρογνώμονες που τα ερεύνησαν  ανακάλυψαν ότι προέρχονταν από τη Σαουδική Αραβία και συνδέονταν με μία ξεχωριστή επίθεση εναντίον ενός άλλου επικριτή δημοσιογράφου.

“Ένα τεράστιο ποσό προσωπικών πληροφοριών του κ. Almasarir αποθηκεύτηκε και στάλθηκε στο iPhone του… Περιλαμβάνονταν πληροφορίες σχετικά με την προσωπική του ζωή, την οικογένειά του, τις σχέσεις του, την υγεία του, τα οικονομικά και ιδιωτικά θέματα που σχετίζονται με το έργο του για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία”, ανέφερε η επιστολή.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας έχει περιθώριο έξι εβδομάδες να απαντήσει στην επιστολή.

“Χρησιμοποιούμε την ελευθερία που προσφέρει η Δύση, η Ευρώπη και η Αμερική και η Σαουδική Αραβία θέλει να μας στερήσει αυτή την ελευθερία, κάνοντας εμένα και άλλους να αισθανόμαστε ότι ζούμε στη φυλακή”, δήλωσε ο Almasarir στη Guardian.

Οι ισχυρισμοί βασίζονται εν μέρει στην ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από το Citizen Lab, ένα ερευνητικό εργαστήριο που επικεντρώνεται στην ασφάλεια των πληροφοριών και έχει παρακολουθήσει στενά τη δράση των NSO και Pegasus.

Το NSO ωστόσο υπερασπίζεται το έργο του. Μετά τις αποκαλύψεις σχετικά με την εκμετάλλευση μίας ευπάθειας στο WhatsApp που επέτρεπε την πρόσβαση στις συσκευές των χρηστών, δήλωσε ότι έχει εξουσιοδοτήσει τις κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία του για την καταπολέμηση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας, αλλά δεν μπορεί να γνωρίζει πώς χρησιμοποίησαν το σύστημά του, οι εξουσιοδοτημένες κρατικές υπηρεσίες.

Κι άλλα παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί και με άλλα άτομα που κατακρίνουν την κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας, ένα στη Νορβηγία και ένα στον Καναδά, όπου δέχτηκαν απροσδιόριστες απειλές από το κράτος.

Η Σαουδική Αραβία αντιμετώπισε διεθνή κατακραυγή τον περασμένο Οκτώβριο, μετά την δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi, ο οποίος ήταν από τους πολέμιους της κυβέρνησης και ο οποίος δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι η δολοφονία σχεδιάστηκε από τον πρίγκιπα Mohammed bin Salman.

Οι ισχυρισμοί του Almasarir, καθώς και οι αναφορές για άλλες απειλές, υποδηλώνουν ότι η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας έχει κηρύξει πόλεμο εναντίον όσων την κατακρίνουν στο εξωτερικό.

Ο Almasarir, ο οποίος ζει στο Λονδίνο από το 2003, είναι γνωστός πολέμιος της σαουδικής βασιλικής οικογένειας με περισσότερους από 400.000 οπαδούς στο Twitter. Έχει δηλώσει ότι το κανάλι του στο YouTube, το Ghanem Show, το οποίο έχει πάνω από 230 εκατομμύρια προβολές, έχει ως στόχο να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία και να διακωμωδεί τη βασιλική οικογένεια.

Στην επιστολή του περιγράφονται ισχυρισμοί για εκφοβισμό, συμπεριλαμβανομένων των εκστρατειών στο Twitter εναντίον του, καθώς και προσπάθειες για να τον παρασύρουν πίσω στη Σαουδική Αραβία ή εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Guardian ανέφερε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι ένας ακόμα επικριτής της Σαουδικής Αραβίας, ο İyad el-Baghdadi, ο οποίος έχει λάβει προστασία ασύλου στη Νορβηγία, ενημερώθηκε πρόσφατα για μια απροσδιόριστη απειλή εναντίον του που προέρχεται από τη Σαουδική Αραβία. Η προειδοποίηση διαβιβάστηκε από τις νορβηγικές αρχές, αλλά ανακαλύφθηκε από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA).

Η επιστολή του Almasarir ισχυρίζεται ότι υπέστη βλάβη ως αποτέλεσμα της δήθεν εκστρατείας της Σαουδικής Αραβίας εναντίον του. Η δικηγορική εταιρεία Leigh Day, αναζητά αποζημιώσεις, δημόσια συγγνώμη από τη Σαουδική Αραβία, πλήρη δημοσιοποίηση σχετικά με άτομα που ενεργούσαν για λογαριασμό της και επιστροφή των φερόμενων κλεμμένων πληροφοριών.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

LIVE NEWS

Απομακρυσμένη εργασία: Πώς μπορούν να “επιβιώσουν” οι επιχειρήσεις;

Η απομακρυσμένη εργασία είναι μία πολιτική που ακολουθούν επιχειρήσεις όλων των μεγεθών ενόψει της πανδημίας του Κορωνοϊού. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει σημειωθεί...

Samsung: Δωρεά αξίας $ 29 εκατομμυρίων για την μάχη ενάντια στον κορωνοϊό

Η Samsung Electronics προχώρησε σε μια δωρεά αξίας $ 29 εκατομμυρίων σε κυβερνήσεις και κοινότητες που έχουν...

Με παρακολουθεί το αφεντικό μου όσο εργάζομαι από το σπίτι;

Με παρακολουθεί το αφεντικό μου όσο εργάζομαι από το σπίτι; Έχετε αναρωτηθεί αν αυτές τις μέρες -λόγω πανδημίας η πλειοψηφία εργάζεται από...

Επιθέσεις Ransomware και DDoS: Οι κυβερνοεγκληματίες εντείνουν τις δραστηριότητές τους εν μέσω του κορωνοϊού

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν τις ανησυχίες γύρω από την επιδημία του κορωνοϊού σε μια προσπάθεια μεγιστοποίησης του αντίκτυπου των επιθέσεων...

Ερευνητές προτείνουν μέθοδο παρακολούθησης του κορωνοϊού μέσω των smartphone

Καθώς ο COVID-19 συνεχίζει να εξαπλώνεται, οι ερευνητικές ομάδες σε ολόκληρο τον κόσμο χρησιμοποιούν το χρόνο και τις δεξιότητές τους για να...

Το μήνυμα της Zoom προς τους πελάτες της για τα θέματα ασφαλείας

Μετά την πρόσφατη ανακάλυψη των κενών ασφαλείας στην εφαρμογή Zoom, η εταιρεία δημοσίευσε μία επίσημη απάντηση προς...

Cache: Κρυμμένα αρχεία στην προσωρινή μνήμη επιβραδύνουν το Google Chrome

Το Google Chrome ανήκει στην κατηγορία των πιο δημοφιλών browsers και χρησιμοποιείται από μεγάλο ποσοστό χρηστών. Ωστόσο, έχει ένα σημαντικό αρνητικό χαρακτηριστικό...

Πώς να συνδέσω και να ρυθμίσω ακουστικά στο Windows 10 PC;

Τα ακουστικά είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο επικοινωνίας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, που οι περισσότεροι εργαζόμαστε από...

APT Hackers χρησιμοποιούν το Crimson RAT εναντίον Ινδικών τραπεζών

Σύμφωνα με ερευνητές ασφαλείας στον κυβερνοχώρο, μία νέα καμπάνια APT, χρησιμοποιεί το Crimson RAT και επιτίθεται σε...

ProtonMail: Κυκλοφόρησε νέα εφαρμογή για να συνδέεστε τοπικά

ProtonMail - Κυκλοφόρησε νέα εφαρμογή για να συνδέεστε τοπικά: Οι επιθέσεις στο διαδίκτυο αυξάνονται καθημερινά και η...