ΑρχικήsecurityΗ NSA και Νορβηγοί κατάσκοποι σχεδίαζαν να κατασκοπεύσουν τη Ρωσία

Η NSA και Νορβηγοί κατάσκοποι σχεδίαζαν να κατασκοπεύσουν τη Ρωσία

NSA Μια διαρροή εγγράφων της NSA αποκάλυψε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν έρθει σε επαφή με Νορβηγούς κατασκόπους, και μεταξύ άλλων, συζήτησαν το ενδεχόμενο να συνεργαστούν, για να κατασκοπεύσουν τη Ρωσία (όχι στρατιωτικούς στόχους).

Οι εκστρατείες κατασκοπείας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία δεν είναι νέο φαινόμενο. Το 2016, η Ρωσία είχε κατηγορηθεί από τις ΗΠΑ, ότι hackers του ρωσικού στρατού είχαν παρέμβει στις προεδρικές εκλογές της Αμερικής.

Σύμφωνα με το έγγραφο, που διέρρευσε, η NSA ήρθε σε επαφή με αξιωματούχους της Νορβηγικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NIS), τον Απρίλιο του 2005, για να συζητήσουν για τα κοινά τους συμφέροντα. Ένα από αυτά ήταν η Ρωσία.

Η NSA και οι Νορβηγοί αποφάσισαν να συνεργαστούν και να οργανώσουν μια εκστρατεία κατασκοπείας ενάντια σε Ρώσους πολίτες. Η NSA έδωσε, μάλιστα, στους Νορβηγούς κατασκόπους σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τα δυνατά και αδύνατα σημεία τους απέναντι στη Ρωσία.

Όταν έγινε η συνάντηση μεταξύ NSA και Νορβηγών, πρόεδρος της Ρωσίας, για δεύτερη συνεχή φορά, ήταν ο Valdimir Putin. Το διάστημα εκείνο, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών (ΗΠΑ και Ρωσία) ήταν σταθερές. Κάποιους μήνες πριν, ο Πρόεδρος George W. Bush και ο Putin είχαν συναντηθεί σε μια διάσκεψη κορυφής στη Σλοβακία. Εκεί είχαν μιλήσει και είχαν συμφωνήσει να αφήσουν ανοιχτή τη συζήτηση σχετικά με τον τομέα της ενέργειας.

Την ίδια περίοδο, ο Putin άσκησε δίωξη στον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Mikhail Khodorkovsky, ο οποίος ασχολούνταν με τη βιομηχανία του πετρελαίου. Κάποιοι θεώρησαν αυτή την κίνηση, ως μια προσπάθεια του προέδρου Putin να αποκτήσει περισσότερο έλεγχο πάνω στην εγχώρια βιομηχανία πετρελαίου.

Ο τομέας της ενέργειας στη Ρωσία, και ιδίως του πετρελαίου, ήταν ένα από τα σημαντικότερα θέματα, που απασχόλησαν την NSA και τη Νορβηγία.

Σύμφωνα με το έγγραφο, ΗΠΑ και Νορβηγία συζήτησαν αρκετά για το ενδεχόμενο κατασκοπείας του ρωσικού Υπουργείο Εξωτερικών, που ασχολείται με τον τομέα ανάπτυξης Πετρελαίου και Αερίου.

Η NSA δεν έχει σχολιάσει, ακόμα, κάτι σχετικά με το περιστατικό.

Από την άλλη μεριά, η Νορβηγία, η οποία συνορεύει με τη Ρωσία, έχει κατηγορηθεί ήδη από τους Ρώσους για κατασκοπεία. Οι Ρώσοι ανακάλυψαν ένα ραντάρ, 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών και πιστεύουν ότι οι Νορβηγοί παίρνουν πληροφορίες και τις στέλνουν στην Αμερική.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS