ΑρχικήsecurityΙρανοί απατεώνες παρίσταναν πολιτικά πρόσωπα των ΗΠΑ και προωθούσαν ιρανικά συμφέροντα

Ιρανοί απατεώνες παρίσταναν πολιτικά πρόσωπα των ΗΠΑ και προωθούσαν ιρανικά συμφέροντα

ΗΠΑ Την Τρίτη, κάποιοι ερευνητές από την εταιρεία ασφαλείας FireEye, ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν μια εκστρατεία παραπληροφόρησης, που προωθούσε ιρανικά συμφέροντα. Οι φορείς της εκστρατείας υποδύονταν πολιτικές προσωπικότητες των ΗΠΑ και διέδιδαν ψευδείς πληροφορίες.

Οι ερευνητές συνέδεσαν την εκστρατεία με Ιρανούς hackers, οι οποίοι προσπαθούσαν να επηρεάσουν τους πολίτες, χρησιμοποιώντας πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και ειδησεογραφικά sites. Οι πληροφορίες, που διέδιδαν, ήταν υπέρ του Ιράν και κατά της κυβέρνησης Trump.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι hackers χρησιμοποιούσαν δεκάδες sites και εκατοντάδες λογαριασμούς στα social media, για να πετύχουν τους σκοπούς τους.

Οι ψεύτικοι λογαριασμοί είχαν δημιουργηθεί στο διάστημα μεταξύ Απριλίου 2018 και Μαρτίου 2019. Οι hackers έπαιρναν φωτογραφίες από το Internet, τις χρησιμοποιούσαν ως εικόνες προφίλ και παρίσταναν ότι είναι πολιτικοί, ακτιβιστές και δημοσιογράφοι.

Τον Αύγουστο του 2018, η FireEye ανακάλυψε μια εκστρατεία, που στόχο είχε να επηρεάσει τους πολίτες των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Λατινικής Αμερικής και της Μέσης Ανατολής. Οι hackers χρησιμοποίησαν γνωστές πηγές για την προώθηση των ψεύτικων ειδήσεων, όπως τις Liberty Front Press (LFP), US Journal και Real Progressive Front.

Οι απατεώνες παρίσταναν διάφορα πρόσωπα, που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα, και υιοθετούσαν πότε προοδευτικές και πότε συντηρητικές πολιτικές θέσεις. Παρίσταναν όμως, όπως είπαμε και παραπάνω, και πολιτικά πρόσωπα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι hackers είχαν κλέψει φωτογραφίες των πολιτικών και τις χρησιμοποιούσαν στους ψεύτικους λογαριασμούς τους. Σε κάποιες περιπτώσεις, είχαν αντιγράψει και δημοσιεύσει tweets, που είχαν βρει στα αυθεντικά προφίλ τους στο Twitter. Αυτό προφανώς το έκαναν, για να φαίνονται πιο αληθινοί οι λογαριασμοί τους.

Κάποιοι από τους λογαριασμούς ήταν αρκετά πειστικοί, που μπέρδεψαν μέχρι και δημοσιογράφους των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Οι δημοσιογράφοι χρησιμοποίησαν πληροφορίες από τους λογαριασμούς για τα δημοσιεύματά τους.

Το υλικό που κυκλοφορούσε προωθούσε τα συμφέροντα του Ιράν και ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση Trump. Ωστόσο, υπήρχαν και κάποια δημοσιεύματα, που υποστήριζαν το αντίθετο, για να μην κινήσουν υποψίες.

Η FireEye διερευνά ακόμα την υπόθεση και ελέγχει αν υπάρχουν και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες.

Μεταξύ των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, που χρησιμοποίησαν οι hackers, ήταν το Facebook και το Instagram. Το Facebook ανακοίνωσε ότι αφαίρεσε 51 ψεύτικους λογαριασμούς, 36 σελίδες και 7 ομάδες. Από το Instagram αφαιρέθηκαν 3 λογαριασμοί.

Το Facebook ανακοίνωσε ότι περίπου 21.000 λογαριασμοί ακολουθούσαν μία ή περισσότερες από τις ψεύτικες σελίδες και περίπου 1.900 λογαριασμοί συμμετείχαν στις ομάδες. Όσον αφορά στο Instagram, 2.600 άτομα ακολουθούσαν έναν ή περισσότερους από τους ψεύτικους λογαριασμούς.

Η διάδοση ψεύτικων ειδήσεων, η πλαστοπροσωπία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η προπαγάνδα αποτελούν συχνό φαινόμενο. Πλατφόρμες, όπως το Facebook και το Twitter προχωρούν συχνά σε μαζική διαγραφή ψεύτικων λογαριασμών.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS