Κυριακή, 5 Απριλίου, 08:12
Αρχική security Ιρανοί απατεώνες παρίσταναν πολιτικά πρόσωπα των ΗΠΑ και προωθούσαν ιρανικά συμφέροντα

Ιρανοί απατεώνες παρίσταναν πολιτικά πρόσωπα των ΗΠΑ και προωθούσαν ιρανικά συμφέροντα

ΗΠΑ Την Τρίτη, κάποιοι ερευνητές από την εταιρεία ασφαλείας FireEye, ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν μια εκστρατεία παραπληροφόρησης, που προωθούσε ιρανικά συμφέροντα. Οι φορείς της εκστρατείας υποδύονταν πολιτικές προσωπικότητες των ΗΠΑ και διέδιδαν ψευδείς πληροφορίες.

Οι ερευνητές συνέδεσαν την εκστρατεία με Ιρανούς hackers, οι οποίοι προσπαθούσαν να επηρεάσουν τους πολίτες, χρησιμοποιώντας πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και ειδησεογραφικά sites. Οι πληροφορίες, που διέδιδαν, ήταν υπέρ του Ιράν και κατά της κυβέρνησης Trump.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι hackers χρησιμοποιούσαν δεκάδες sites και εκατοντάδες λογαριασμούς στα social media, για να πετύχουν τους σκοπούς τους.

Οι ψεύτικοι λογαριασμοί είχαν δημιουργηθεί στο διάστημα μεταξύ Απριλίου 2018 και Μαρτίου 2019. Οι hackers έπαιρναν φωτογραφίες από το Internet, τις χρησιμοποιούσαν ως εικόνες προφίλ και παρίσταναν ότι είναι πολιτικοί, ακτιβιστές και δημοσιογράφοι.

Τον Αύγουστο του 2018, η FireEye ανακάλυψε μια εκστρατεία, που στόχο είχε να επηρεάσει τους πολίτες των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Λατινικής Αμερικής και της Μέσης Ανατολής. Οι hackers χρησιμοποίησαν γνωστές πηγές για την προώθηση των ψεύτικων ειδήσεων, όπως τις Liberty Front Press (LFP), US Journal και Real Progressive Front.

Οι απατεώνες παρίσταναν διάφορα πρόσωπα, που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα, και υιοθετούσαν πότε προοδευτικές και πότε συντηρητικές πολιτικές θέσεις. Παρίσταναν όμως, όπως είπαμε και παραπάνω, και πολιτικά πρόσωπα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι hackers είχαν κλέψει φωτογραφίες των πολιτικών και τις χρησιμοποιούσαν στους ψεύτικους λογαριασμούς τους. Σε κάποιες περιπτώσεις, είχαν αντιγράψει και δημοσιεύσει tweets, που είχαν βρει στα αυθεντικά προφίλ τους στο Twitter. Αυτό προφανώς το έκαναν, για να φαίνονται πιο αληθινοί οι λογαριασμοί τους.

Κάποιοι από τους λογαριασμούς ήταν αρκετά πειστικοί, που μπέρδεψαν μέχρι και δημοσιογράφους των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Οι δημοσιογράφοι χρησιμοποίησαν πληροφορίες από τους λογαριασμούς για τα δημοσιεύματά τους.

Το υλικό που κυκλοφορούσε προωθούσε τα συμφέροντα του Ιράν και ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση Trump. Ωστόσο, υπήρχαν και κάποια δημοσιεύματα, που υποστήριζαν το αντίθετο, για να μην κινήσουν υποψίες.

Η FireEye διερευνά ακόμα την υπόθεση και ελέγχει αν υπάρχουν και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες.

Μεταξύ των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, που χρησιμοποίησαν οι hackers, ήταν το Facebook και το Instagram. Το Facebook ανακοίνωσε ότι αφαίρεσε 51 ψεύτικους λογαριασμούς, 36 σελίδες και 7 ομάδες. Από το Instagram αφαιρέθηκαν 3 λογαριασμοί.

Το Facebook ανακοίνωσε ότι περίπου 21.000 λογαριασμοί ακολουθούσαν μία ή περισσότερες από τις ψεύτικες σελίδες και περίπου 1.900 λογαριασμοί συμμετείχαν στις ομάδες. Όσον αφορά στο Instagram, 2.600 άτομα ακολουθούσαν έναν ή περισσότερους από τους ψεύτικους λογαριασμούς.

Η διάδοση ψεύτικων ειδήσεων, η πλαστοπροσωπία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η προπαγάνδα αποτελούν συχνό φαινόμενο. Πλατφόρμες, όπως το Facebook και το Twitter προχωρούν συχνά σε μαζική διαγραφή ψεύτικων λογαριασμών.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

LIVE NEWS

Απομακρυσμένη εργασία: Πώς μπορούν να “επιβιώσουν” οι επιχειρήσεις;

Η απομακρυσμένη εργασία είναι μία πολιτική που ακολουθούν επιχειρήσεις όλων των μεγεθών ενόψει της πανδημίας του Κορωνοϊού. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει σημειωθεί...

Samsung: Δωρεά αξίας $ 29 εκατομμυρίων για την μάχη ενάντια στον κορωνοϊό

Η Samsung Electronics προχώρησε σε μια δωρεά αξίας $ 29 εκατομμυρίων σε κυβερνήσεις και κοινότητες που έχουν...

Με παρακολουθεί το αφεντικό μου όσο εργάζομαι από το σπίτι;

Με παρακολουθεί το αφεντικό μου όσο εργάζομαι από το σπίτι; Έχετε αναρωτηθεί αν αυτές τις μέρες -λόγω πανδημίας η πλειοψηφία εργάζεται από...

Επιθέσεις Ransomware και DDoS: Οι κυβερνοεγκληματίες εντείνουν τις δραστηριότητές τους εν μέσω του κορωνοϊού

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν τις ανησυχίες γύρω από την επιδημία του κορωνοϊού σε μια προσπάθεια μεγιστοποίησης του αντίκτυπου των επιθέσεων...

Ερευνητές προτείνουν μέθοδο παρακολούθησης του κορωνοϊού μέσω των smartphone

Καθώς ο COVID-19 συνεχίζει να εξαπλώνεται, οι ερευνητικές ομάδες σε ολόκληρο τον κόσμο χρησιμοποιούν το χρόνο και τις δεξιότητές τους για να...

Το μήνυμα της Zoom προς τους πελάτες της για τα θέματα ασφαλείας

Μετά την πρόσφατη ανακάλυψη των κενών ασφαλείας στην εφαρμογή Zoom, η εταιρεία δημοσίευσε μία επίσημη απάντηση προς...

Cache: Κρυμμένα αρχεία στην προσωρινή μνήμη επιβραδύνουν το Google Chrome

Το Google Chrome ανήκει στην κατηγορία των πιο δημοφιλών browsers και χρησιμοποιείται από μεγάλο ποσοστό χρηστών. Ωστόσο, έχει ένα σημαντικό αρνητικό χαρακτηριστικό...

Πώς να συνδέσω και να ρυθμίσω ακουστικά στο Windows 10 PC;

Τα ακουστικά είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο επικοινωνίας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, που οι περισσότεροι εργαζόμαστε από...

APT Hackers χρησιμοποιούν το Crimson RAT εναντίον Ινδικών τραπεζών

Σύμφωνα με ερευνητές ασφαλείας στον κυβερνοχώρο, μία νέα καμπάνια APT, χρησιμοποιεί το Crimson RAT και επιτίθεται σε...

ProtonMail: Κυκλοφόρησε νέα εφαρμογή για να συνδέεστε τοπικά

ProtonMail - Κυκλοφόρησε νέα εφαρμογή για να συνδέεστε τοπικά: Οι επιθέσεις στο διαδίκτυο αυξάνονται καθημερινά και η...