ΑρχικήsecurityΣτο στόχαστρο των hackers οι οικιακές συσκευές. Πως να προστατευτείτε;

Στο στόχαστρο των hackers οι οικιακές συσκευές. Πως να προστατευτείτε;

Η ανάγκη για ασφάλεια είναι απαραίτητη σε κάθε κομμάτι της καθημερινότητας καθώς οι hackers βρίσκουν πάντα νέους τρόπους για να παραβιάσουν την ιδιωτική σας ζωή. Με την πάροδο των ετών και με την συνεχόμενη εξέλιξη της τεχνολογίας όλο και περισσότερες συσκευές συνδέονται με το internet και εξυπηρετούν ανάγκες. Δυστυχώς κρύβει και πολλούς κινδύνους. Οι nest κάμερες της Google, παραδείγματος χάρη, που δημιουργήθηκαν μεταξύ άλλων και για την παρακολούθηση χώρων ή ατόμων, έχει παρατηρηθεί ότι μπορούν να παραβιαστούν εύκολα. Βεβαίως η εταιρεία είναι ενήμερη για την κατάσταση και προσπαθεί να διασφαλίσει τους πελάτες της.

Δημοσιότητα πήρε ένα περιστατικό μιας οικογένειας που είχε τοποθετήσει μια τέτοια κάμερα στο δωμάτιο του παιδιού τους, η οποία παραβιάστηκε από έναν άγνωστο. Συγκεκριμένα τον άκουσαν να μιλάει στο παιδί τους. Γίνεται πλέον αντιληπτό ότι δεν αρκούν τα μέσα ασφάλειας που υπάρχουν, γι’ αυτό δημιουργούνται επιπρόσθετα.

hackers

Ένα τέτοιο μέσο είναι ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων (two-factor authentication). Ο έλεγχος αυτός παρέχει άλλο ένα επίπεδο ασφαλείας πέραν του κλασσικού τρόπου σύνδεσης από το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης για την επιβεβαίωση της ταυτότητάς του χρήστη σε μια συσκευή. Ο τρόπος αυτός ουσιαστικά προστατεύει από τυχόν κλοπή του Username & Password, αφού ΔΕΝ αρκούν πλέον μόνο αυτά για να εισέλθει κανείς στον λογαριασμό του. Ακόμα κι αν κάποιος καταφέρει να κλέψει τον κωδικό του λογαριασμού, θα είναι αδύνατο να εισέλθει χωρίς το two-factor authentication.

Η δυνατότητα σύνδεσης μεταξύ τους όλο και περισσότερων συσκευών σε ένα δίκτυο δημιουργεί πολλούς κινδύνους. Αυτό συμβαίνει γιατί οι πολλές συσκευές γίνονται στόχος ευκολότερα από hackers, που μπορούν να τα παραβιάσουν και να τα χρησιμοποιήσουν προς όφελος τους. Μια άμυνα που έχει δημιουργηθεί για αυτόν τον σκοπό είναι το VLAN. Το VLAN σημαίνει Virtual Local Area Network και ουσιαστικά είναι η τμηματοποίηση ενός τοπικού δικτύου, ώστε ο χρήστης ενός τμήματος να μην έχει πρόσβαση σε άλλο τμήμα του δικτύου.

Η καλύτερη λύση είναι το DMZ (demilitarized zone). Στην ουσία είναι ένα απομονωμένο τμήμα του δικτύου, που δε μπορεί να ακουμπήσει κανένα άλλο μέρος του δικτύου. Έτσι αν και δεν εξαλείφει τον κίνδυνο, σίγουρα τον περιορίζει.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS