ΑρχικήsecurityFacebook-Παραβίαση δεδομένων: Οι χρήστες πρέπει να απαιτούν μέτρα ασφαλείας, όχι αποζημιώσεις

Facebook-Παραβίαση δεδομένων: Οι χρήστες πρέπει να απαιτούν μέτρα ασφαλείας, όχι αποζημιώσεις

FacebookΤην Τρίτη, ο Αμερικανός δικαστής του Σαν Φρανσίσκο, William Alsup, δήλωσε ότι οι 29 εκατομμύρια χρήστες του Facebook, των οποίων οι προσωπικές πληροφορίες είχαν διαρρεύσει τον Σεπτέμβριο του 2018, δεν μπορούν να ζητήσουν ομαδικά αποζημιώσεις αλλά μπορούν να απαιτήσουν περισσότερα μέτρα ασφαλείας από την εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης.

Οι χρήστες είχαν τη δυνατότητα να μηνύσουν ως ομάδα το Facebook και να απαιτήσουν τη χρήση αυτοματοποιημένων εργαλείων παρακολούθησης (για την ενίσχυση της ασφάλειας), τη βελτίωση της κατάρτισης των εργαζομένων και την εκπαίδευση των χρηστών σχετικά με τις απειλές του κυβερνοχώρου.

Το Facebook διόρθωσε την ευπάθεια που είχε προκαλέσει την παραβίαση των δεδομένων και είπε ότι δεν ήταν απαραίτητες οι παραπάνω ενέργειες. Ωστόσο, το δικαστήριο απέρριψε αυτή την πρόταση.

“Οι επαναλαμβανόμενες απώλειες προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Facebook απαιτούν ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο εποπτείας”, ανέφερε ο δικαστής.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστή η αντίδραση των δικηγόρων των χρηστών αλλά και της ίδιας της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τη δικαστική απόφαση.

Το περιστατικό παραβίασης είχε λάβει χώρα στις 28 Σεπτεμβρίου του 2018. Το Facebook είχε πει τότε ότι η παραβίαση προκλήθηκε από ευπάθειες στο λογισμικό, τις οποίες εκμεταλλεύτηκαν οι hackers και απέκτησαν πρόσβαση στους λογαριασμούς 50 εκατομμυρίων χρηστών. Τότε, χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη παραβίαση δεδομένων της εταιρείας.

Δύο εβδομάδες αργότερα, το Facebook αποκάλυψε ότι ο αριθμός των χρηστών που επηρεάστηκαν, ήταν ακόμα μεγαλύτερος. Συγκεκριμένα, οι hackers έκλεψαν τα access tokens 30 εκατομμυρίων χρηστών και προσωπικές πληροφορίες (φύλο, θρησκεία, διευθύνσεις email, αριθμούς τηλεφώνου ιστορικά αναζήτησης) 29 εκατομμυρίων χρηστών.

Το Facebook έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για την ανεπαρκή προστασία των δεδομένων των χρηστών του. Έχει δεχτεί μάλιστα πολλές αγωγές και του έχουν επιβληθεί μεγάλα πρόστιμα, όπως στην περίπτωση του σκανδάλου Cambridge Analytica. Το Facebook είχε επιτρέψει στην βρετανική εταιρεία να έχει πρόσβαση σε δεδομένα περίπου 87 εκατομμυρίων χρηστών.

Τον Σεπτέμβριο, ο δικαστής Vince Chhabria στο Σαν Φρανσίσκο είχε πει ότι το Facebook πρέπει να πληρώσει πρόστιμο για την πρόσβαση τρίτων εταιρειών στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Επίσης, ανέφερε ότι οι απόψεις του Facebook σχετικά με την προστασία των δεδομένων των χρηστών είναι “τόσο λάθος”.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Mark Zuckerberg, είχε πει σε ένα blog post σχετικά με την ιδιωτικότητα, το εξής: “Η ιδιωτικότητα δίνει στους ανθρώπους την ελευθερία να είναι ο εαυτός τους και να συνδέονται με άλλους πιο φυσικά, γι ‘αυτό χτίζουμε τα κοινωνικά δίκτυα”.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS