ΑρχικήinetΡωσία: απαγορεύει τα smartphone χωρίς ρωσικό λογισμικό

Ρωσία: απαγορεύει τα smartphone χωρίς ρωσικό λογισμικό

Ρωσία

Η Ρωσία χαράζει τον δικό της δρόμο, όσον αφορά τον τρόπο που λειτουργεί το διαδίκτυο και γενικότερα η τεχνολογία για τους κατοίκους της, αφού η κυβέρνησή της έχει περάσει ένα νέο νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο δεν θα επιτρέπονται στη χώρα όσα smartphone δεν έχουν προ εγκατεστημένο ρωσικό λογισμικό.

Νωρίτερα η κυβέρνηση είχε επίσης περάσει το νόμο Sovereign Internet, ο οποίος αφορά τον δικό της διαδικτυακό χώρο.

Ο νέος νόμος της Ρωσίας

Το κατώτερο κοινοβούλιο στη Ρωσία, πέρασε τον νέο νόμο, σύμφωνα με τον οποίο θα απαγορεύεται η πώληση ορισμένων smartphone, υπολογιστών και έξυπνων τηλεοράσεων που δεν διαθέτουν ρωσικό λογισμικό.

Ο νέος νόμος, θα ισχύσει από τον Ιούλιο του 2020 και έχει σαν στόχο να διευκολύνει τους πολίτες στη χρήση των συσκευών.

Ενώ η Ρωσία είναι αυστηρή όσον αφορά τη χρήση ρωσικού λογισμικού, ωστόσο δεν θα απαγορεύσει την πώληση συσκευών με άλλο λογισμικό. Οι συσκευές θα πρέπει απλά να είναι εξοπλισμένες και με ρωσικό λογισμικό.

Ο κατάλογος των συσκευών που θα πρέπει να διαθέτουν και ρωσικό λογισμικό, για να είναι αποδεκτές στη Ρωσία, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη.

Παρόλο που δεν είναι γνωστές όλες οι λεπτομέρειες σχετικά με το λογαριασμό, πιστέυεται ότι οι συσκευές θα έρθουν επίσης με προεγκατεστημένες ρωσικές εφαρμογές.

Όσοι παραβιάζουν αυτό το νόμο θα αντιμετωπίζουν πρόστιμο περίπου 200.000 ρουβλιών (3.100 δολάρια).

Θετικά και αρνητικά του νέου νομοσχεδίου

Μπορεί οι πολίτες να πιστεύουν ότι ο νέος νόμος θα διευκολύνει τη χρήση των συσκευών γι’ αυτούς, ωστόσο έχει και τα μειωνεκτήματά του.

Όπως και στην περίπτωση του ρωσικού διαδικτύου, ο νόμος εγείρει ανησυχίες για την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια. Υπάρχουν υποψίες ότι τόσο το λογισμικό όσο και οι εφαρμογές θα δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση, να κατασκοπεύει τους πολίτες της, καταπατώντας έτσι την ιδιωτικότητά τους.

Επιπλέον, η προεγκατάσταση του ρωσικού λογισμικού είναι μία απαιτητική εργασία, που μπορεί να οδηγήσει πολλές εταιρείες να αποσύρουν τα προϊόντα τους από τη ρωσική αγορά, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει όλη τη χώρα, αφού θα χρειαστεί να αναπτύξει περεταίρω την δική της τεχνολογία για να καλύψει τις ανάγκες των επιχειρήσεών της.

Φυσικά ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι λεπτομέρειες του νόμου και μπορεί κάτι να αλλάξει μέχρι να εφαρμοστεί το καλοκαίρι.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS