ΑρχικήinetΤο Firefox μάχεται για ένα καλύτερο μέλλον στο διαδίκτυο

Το Firefox μάχεται για ένα καλύτερο μέλλον στο διαδίκτυο

διαδίκτυο

Έχετε σκεφτεί ποτέ, ποιος είναι ο λόγος που επιλέξατε τον browser που χρησιμοποιείτε για να περιηγείστε στο διαδίκτυο; Σχεδόν τα 3/4 των χρηστών σήμερα, χρησιμοποιούν το Chrome της Google. Ωστόσο η επιλογή του προγράμματος περιήγησης, πρέπει να βασίζεται σε παράγοντες όπως η ανοιχτή πρόσβαση στο διαδίκτυο και το πώς συγκεντρώνονται τα δεδομένα των χρηστών.

Το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, το οποίο έχει ως στόχο την προώθηση της «ελευθερίας, καινοτομίας και συμμετοχής στο διαδίκτυο» Mozilla, γνωστό για τον Firefox browser του, ο οποίος άρχισε να αναπτύσσεται το 2003, δημιουργήθηκε το 1998 για να επιβλέπει την ανάπτυξη μιας σειράς εργαλείων διαδικτύου που αναπτύχθηκαν από ένα άλλο πρόγραμμα περιήγησης – το Netscape Communicator.

Η Mozilla είχε τα σκαμπανεβάσματά της όλα αυτά τα χρόνια. Άλλες φορές κατάφερε να γίνει εξαιρετικά δημοφιλής, ενώ άλλες παραγκωνίστηκε από άλλους browsers. Τώρα ωστόσο ελπίζει σε μια ανάκαμψη.

Ωστόσο η Mozilla, δεν αγωνίζεται πλέον για μερίδιο στην αγορά των προγραμμάτων περιήγησης: αγωνίζεται για το μέλλον του διαδικτύου.

“Πριν από χρόνια, πιστεύαμε ότι όλες οι εταιρείες και τα κοινωνικά δίκτυα νοιάζονται για μας και μας φροντίζουν”, δήλωσε η Michell Baker, μιλώντας για τους χρήστες του διαδικτύου στο σύνολό τους.

Το Chrome, το πιο δημοφιλές πρόγραμμα περιήγησης στον κόσμο, δημιουργήθηκε από την τέταρτη πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο, την Alphabet, τη μητρική εταιρεία της Google. Ο δεύτερος πιο δημοφιλής browser στον κόσμο, το Safari, δημιουργήθηκε από τη δεύτερη πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο – την Apple. Στην τρίτη θέση είναι το Firefox.

Σύμφωνα με την Baker όμως, μόνο η Mozilla έχει ως κίνητρο να κάνει τη χρήση του διαδικτύου μια ευχάριστη εμπειρία. Η κύρια προτεραιότητα της Google είναι να διοχετεύσει τα δεδομένα των χρηστών στην τεράστια μηχανή διαφήμισης που αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της. Το κίνητρο της Apple από την άλλη, είναι να εξασφαλίσει ότι οι πελάτες της θα συνεχίσουν να αγοράζουν ένα νέο iPhone κάθε δύο χρόνια και δεν θα στραφούν στο Android.

Η ανησυχία της Baker σχετικά με τον έλεγχο που ασκεί η Google, είναι ότι δεν δίνει σε κανένα τη δυνατότητα να τον καταπολεμήσει. Είναι απολύτως δυνατό να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα περιήγησης το οποίο εμποδίζει τις εταιρείες διαφήμισης να συγκεντρώνουν δεδομένα χρήστη. Αλλά είναι απίθανο οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης που δημιουργήθηκε από μια διαφημιστική εταιρεία, να προσφέρει ένα τέτοιο χαρακτηριστικό.

Δεν ωφελείται μόνο η Google από αυτό. Μπορεί να αντιμετωπίζει το Facebook ως έναν αντίπαλο, αλλά και οι δύο εταιρείες έχουν κοινό συμφέρον να περιορίσουν την ικανότητα των χρηστών να διαμορφώνουν τον τρόπο που λειτουργεί το διαδίκτυο.

Έτσι, το Firefox παρέχει ιστότοπους όπως το Facebook in “containers”, που εκμεταλλεύονται κατάλληλα το κοινωνικό δίκτυο, ώστε να μην μπορούν άλλοι ιστότοποι να δουν τι συμβαίνει σε αυτό. Η Baker λέει ότι: “Μειώνει την ικανότητα του Facebook να σας παρακολουθεί στο διαδίκτυο και να σας παρακολουθεί όταν δεν είστε στο Facebook και απλά ζείτε τη ζωή σας”.

Η ίδια επιμένει ότι οι λύσεις αυτές είναι σημαντικές. Ο αγώνας διεξάγεται σε πολλά μέτωπα και η Mozilla ελπίζει να χρησιμοποιήσει τη διαμόρφωσή της ως έναν “φίλο σας στο διαδίκτυο” για να ξεχωρίζει από έναν απλό πάροχο προγράμματος περιήγησης.

Η Mozilla έχει ξεκινήσει την υπηρεσία Monitor, μια υπηρεσία αναφοράς των παραβιάσεων δεδομένων. Το Lockwise, έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης, και το Sent, μια εναλλακτική υπηρεσιών του WeSendit, που εστιάζει στην προστασία της ιδιωτικής ζωής. Έχει κυκλοφορήσει επίσης μία δοκιμαστική έκδοση beta μιας υπηρεσίας VPN, την οποία ελπίζει να προωθήσει σε χρήστες, με γνώμονα την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε και την Apple. Οι δύο εταιρείες μοιράζονται ορισμένους κοινούς στόχους και χαρακτηριστικά. Όπου το Firefox έχει “βελτιωμένη προστασία εντοπισμού”, το πρόγραμμα περιήγησης Safari της Apple έχει την “έξυπνη πρόληψη παρακολούθησης”. Όταν το Firefox κερδίζει την Google, υποσχόμενο ότι αντίθετα με εκείνη «προστατεύει την ιδιωτικότητά σας σε κάθε προϊόν», ο Tim Cook της Apple επιτίθεται το Facebook λέγοντας: «Η ιδιωτικότητα για εμάς είναι ανθρώπινο δικαίωμα, πολιτική ελευθερία».

Αυτές οι ομοιότητες καθιστούν την Apple πιο δύσκολη αντίπαλο για το Firefox.

Τελικά, το μέλλον του Firefox εξαρτάται από τις αποφάσεις ορισμένων ρυθμιστικών αρχών. Η Baker δεν έχει σκοπό να συμμετέχει στις συζητήσεις των ρυθμιστικών αρχών, απλώς αναφέρει ότι «θα ήταν σίγουρα χρήσιμο να μπορέσουμε να προσφέρουμε ένα προϊόν που νομίζουμε ότι είναι περισσότερο καλό για τους ανθρώπους».

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS