ΑρχικήsecurityΠροσοχή! Ψεύτικη προειδοποίηση για κακόβουλο λογισμικό σε iPhone

Προσοχή! Ψεύτικη προειδοποίηση για κακόβουλο λογισμικό σε iPhone

iPhoneΗ Apple είναι μια από τις εταιρείες που δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην ασφάλεια των πελατών. Το κλειστό οικοσύστημα iOS προστατεύει τις συσκευές Apple από διάφορες απειλές και επιθέσεις. Ωστόσο, τα iPhone είναι σχετικά ευάλωτα σε σχέση με άλλες συσκευές. Αυτό συμβαίνει γιατί οι περισσότεροι χρήστες χρησιμοποιούν τα κινητά τους για να κατεβάσουν εφαρμογές, οι οποίες μπορούν να είναι κακόβουλες. Επίσης, μπορεί να επισκέπτονται κακόβουλα sites.

Στην περίπτωση που εντοπιστεί μια σοβαρή απειλή, η Apple φροντίζει να την αντιμετωπίσει με ενημερώσεις λογισμικού. Αυτές οι ενημερώσεις προέρχονται απευθείας από την Apple. Οι χρήστες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να σιγουρεύονται ότι πρόκειται για μια επίσημη ενημέρωση της εταιρείας. Πολλοί εγκληματίες προσπαθούν να ξεγελάσουν τους χρήστες iPhone, κυκλοφορώντας ψεύτικες ενημερώσεις, οι οποίες υποτίθεται ότι προέρχονται από την Apple.

Μια συνήθης τακτική των hackers είναι η αποστολή ψεύτικων emails και ειδοποιήσεων, μιμούμενοι νόμιμες υπηρεσίες (σε αυτή την περίπτωση την Apple).

Προσοχή! Τις τελευταίες μέρες οι χρήστες iPhone λαμβάνουν μια ειδοποίηση, η οποία μιλάει για την ανίχνευση κακόβουλου λογισμικού. Συγκεκριμένα η ειδοποίηση λέει: “Έχουν εντοπιστεί ιοί στο iPhone σας και η μπαταρία έχει μολυνθεί και έχει καταστραφεί”.

Οι απατεώνες γνωρίζουν ότι αυτό το μήνυμα θα τραβήξει την προσοχή των χρηστών και θα τους κινητοποιήσει να δράσουν. Στη συνέχεια ζητούν από τους χρήστες να αφαιρέσουν άμεσα τον ιό για να μην έχουν κι άλλα προβλήματα: “Εάν δεν αφαιρέσετε αυτό το κακόβουλο λογισμικό τώρα, μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στη συσκευή σας”. Το μήνυμα λέει, επίσης, ότι το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη λήψη και εγκατάσταση ενός εργαλείου προστασίας από ιούς. Η λήψη μπορεί να γίνει δωρεάν από το AppStore.

Ακολουθεί ένα screenshot με το μήνυμα:

Ωστόσο, μια καλύτερη εξέταση του μηνύματος μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια ψεύτικη προειδοποίηση. Το μήνυμα υποτίθεται ότι προέρχεται από την Apple. Άρα θα έπρεπε να περιλαμβάνει ένα σωστό κείμενο, χωρίς γραμματικά λάθη (π.χ. viruses has been). Επιπλέον, στο πάνω μέρος αριστερά υπάρχει το λογότυπο της Apple (Apple Security) και δίπλα η ημερομηνία. Με αυτόν τον τρόπο, οι hackers προσπαθούν να κάνουν το μήνυμα να φαίνεται αυθεντικό.

Αυτό, όμως, που δεν προσέχουν πολλοί μέσα στον πανικό τους είναι ότι η ειδοποίηση προέρχεται από το “vpnprotectplus.com” και όχι από την επίσημη σελίδα της Apple. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι αυτή η διεύθυνση οδηγεί σε ένα μη ασφαλές site με προειδοποίηση “403 Forbidden”.

Με μια απλή αναζήτηση στο Google, οποιοσδήποτε χρήστης μπορεί να ελέγξει το site. Αν το κάνει, θα διαπιστώσει ότι όντως το site δεν είναι νόμιμο. Επομένως, με έναν απλό έλεγχο, οι χρήστες μπορούν να διαπιστώσουν πως η ειδοποίηση που έχουν λάβει είναι μια απάτη.

Όπως και να έχει, οι χρήστες iPhone δεν πρέπει να κατεβάζουν και να εγκαθιστούν οποιοδήποτε πρόγραμμα προστασίας, χωρίς να είναι σίγουροι για την πηγή της ειδοποίησης. Οι χρήστες μπορούν να εμπιστεύονται μόνο την επίσημη σελίδα της Apple.

Διαφορετικά, θα καταλήξουν να κατεβάσουν κάποιο κακόβουλο λογισμικό και να θέσουν σε κίνδυνο το iPhone τους.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS