Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου, 22:41
Αρχική How To Play Store: Η Google συνεργάζεται με εταιρείες ασφαλείας για την ανίχνευση κακόβουλων...

Play Store: Η Google συνεργάζεται με εταιρείες ασφαλείας για την ανίχνευση κακόβουλων apps

Πολύ συχνά ακούμε για την ύπαρξη κακόβουλων apps σε δημοφιλή app stores. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν συχνά αυτή τη μέθοδο για να μολύνουν τις συσκευές των θυμάτων με διάφορα κακόβουλα λογισμικά. Γι’ αυτό το λόγο, η Google αποφάσισε να συνεργαστεί με τις εταιρείες ασφαλείας EST, Lookout και Zimperium με στόχο την ανακάλυψη  κακόβουλων apps πριν δημοσιευθούν στο Play Store.

Οι τρεις εταιρείες ασφαλείας δημιούργησαν το «App Defense Alliance». Σύμφωνα με τη Google, oι εταιρείες θα ενσωματώσουν το Google Play Protect στις δικές τους μηχανές σάρωσης και θα προσθέσουν ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας. Έτσι, όλες οι εφαρμογές που βρίσκονται προς δημοσίευση στο Play Store θα εξετάζονται προσεκτικά πριν δοθεί η τελική έγκριση.

Τι παραπάνω από το το Google Play Protect θα προσφέρει η νέα λύση;

Το Google Play Protect ελέγχει τις εφαρμογές αφού έχουν κυκλοφορήσει στο Play Store. Δηλαδή κάνει σαρώσεις για τον εντοπισμό κακόβουλων εφαρμογών, που υπάρχουν ήδη στο κατάστημα εφαρμογών και ειδοποιεί αν ανιχνεύσει κάτι περίεργο. Αντίθετα, το App Defence Alliance σαρώνει τις εφαρμογές πριν δημοσιευτούν στο Play Store. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα κυκλοφορήσει καν μια εφαρμογή που θεωρείται κακόβουλη. Επομένως, δεν υπάρχει περίπτωση να την κατεβάσει κάποιος χρήστης και να κινδυνεύσει.

Τα προβλήματα της Google με τις κακόβουλες εφαρμογές

Τους τελευταίους μήνες έχουν βρεθεί πάνω από 2.000 ψεύτικες εφαρμογές στο Google Play Store. Αυτό έδειξε μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ και των Data61-CSIRO. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κακόβουλες εφαρμογές ήταν αντίγραφα δημοφιλών παιχνιδιών, όπως τα Temple Run, Free Flow και Hill Climb Racing. Οι εφαρμογές περιείχαν κακόβουλο λογισμικό ή ζητούσαν πρόσβαση σε ένα μεγάλο αριθμό δεδομένων, που δεν χρειάζονταν.

Οι ερευνητές προτρέπουν τους χρήστες να κάνουν κάποιους ελέγχους πριν αποφασίσουν να κατεβάσουν μια εφαρμογή:

  • Ψάξτε σε ποιες πλατφόρμες και χώρες έχει κυκλοφορήσει επίσημα αυτή η εφαρμογή.
  • Ελέγξτε αν η εφαρμογή είναι διαθέσιμη και για Android και για iOS. Μερικές φορές, οι εγκληματίες δημοσιεύουν ψεύτικες εκδόσεις δημοφιλών εφαρμογών μόνο στη μια πλατφόρμα.
  • Διαβάστε προσεκτικά την περιγραφή της εφαρμογής. Πριν κατεβάσετε την εφαρμογή, εξετάστε τις διαθέσιμες πληροφορίες για τους προγραμματιστές, την ημερομηνία κυκλοφορίας, τον αριθμό λήψεων, και φυσικά τα σχόλια άλλων χρηστών. Τα σχόλια των χρηστών είναι πάντα μια χρήσιμη πηγή πληροφοριών.
  • Προτιμήστε τα επίσημα καταστήματα εφαρμογών. Μπορεί το Play Store να έχει βρεθεί με πολλές κακόβουλες εφαρμογές, ωστόσο είναι πιο αξιόπιστο από οποιοδήποτε μη επίσημο κατάστημα ή το διαδίκτυο.
  • Ελέγξτε καλά τις πληροφορίες στις οποίες ζητά πρόσβαση η εφαρμογή. Πολλές φορές, απαιτείται ένας μεγάλος αριθμός δεδομένων χωρίς να είναι απαραίτητα για τη λειτουργία της εφαρμογής.
  • Κάντε τακτικές ενημερώσεις στο λειτουργικό σύστημα και αφαιρέστε τα apps που δεν χρησιμοποιείτε συχνά.

Τους τελευταίους μήνες, η Google έχει αφαιρέσει πολλές κακόβουλες εφαρμογές από το Play Store. Ας ελπίσουμε ότι η συνεργασία με τις εταιρείες ασφαλείας και ο έλεγχος πριν την κυκλοφορία των εφαρμογών στο Play Store θα περιορίσει το πρόβλημα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

LIVE NEWS

Hackers από το Βιετνάμ χρησιμοποιούν νέο macOS backdoor

Οι ερευνητές της Trend Micro έχουν εντοπίσει ένα νέο macOS backdoor που πιστεύουν ότι χρησιμοποιείται από τη hacking ομάδα του Βιετνάμ, OceanLotus.

Διευθυντής εταιρείας μάρκετινγκ αποκλείστηκε απ’τα καθήκοντά του επειδή πραγματοποίησε ενοχλητικές κλήσεις

Στον διευθυντή μιας εταιρείας μάρκετινγκ απαγορεύτηκε να ασκήσει το επάγγελμά του σε αυτή την θέση για έξι χρόνια, καθώς φέρεται να πραγματοποίησε...

AstraZeneca: Βορειοκορεάτες hackers επιτέθηκαν στην εταιρεία

Το προσωπικό της βρετανικής εταιρείας βιοφαρμακευτικών προϊόντων AstraZeneca, η οποία διεξάγει κλινικές δοκιμές ενός εμβολίου για τον κορωνοϊό, που ανέπτυξε από κοινού...

Δύο στα επτά email που στάλθηκαν κατά το Black Friday ήταν κακόβουλα!

Ειδικοί ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι δύο στα επτά email που στάλθηκαν την ημέρα του Black Friday ήταν κακόβουλα. Η Vade Secure ισχυρίζεται ότι...

Η APT ομάδα πίσω από την επιχείρηση Dark Caracal επέστρεψε με νέες επιθέσεις

Σύμφωνα με την Check Point, η APT ομάδα πίσω από την hacking επιχείρηση Dark Caracal επέστρεψε. Οι ερευνητές ασφαλείας της εταιρείας αποκάλυψαν...

Να συνεχίσω να χρησιμοποιώ τον Password Manager μου;

Στην εποχή μας, που ο καθένας διαθέτει πολλούς λογαριασμούς, η χρήση ενός Password Manager είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε...

Ιταλία: Χάκερς έκλεψαν 800.000€ από 35 ATM με Black Box επίθεση!

Χάκερς έκλεψαν χρήματα από τουλάχιστον 35 ATM που λειτουργούν σε τράπεζες στην Ιταλία, με μια νέα τεχνική Black Box επίθεσης. Οι καραμπινιέρι...

Hacker πουλά email credentials που ανήκουν σε υψηλόβαθμα στελέχη

Ένας hacker πουλά credentials για λογαριασμούς email που ανήκουν σε εκατοντάδες υψηλόβαθμα στελέχη (C-level) εταιρειών από όλο τον κόσμο.

Kaspersky: Μικρότερο το κόστος παραβιάσεων για επιχειρήσεις που είναι ειλικρινείς

Όπως αποκάλυψε μία νέα έρευνα της Kaspersky, όσες επιχειρήσεις αποκαλύπτουν ότι έπεσαν θύματα παραβίασης, έχουν 40% λιγότερες οικονομικές ζημιές.

Κομητεία της Πενσυλβάνια πλήρωσε 500.000$ λύτρα στους χάκερς του DoppelPaymer ransomware

Η κομητεία Ντέλαγουερ της Πενσυλβάνια πλήρωσε 500.000$ λύτρα σε χάκερς που μόλυναν τα συστήματά της με το DoppelPaymer ransomware το προηγούμενο Σαββατοκύριακο....