ΑρχικήsecurityFacebook: προγραμματιστές ίσως έχουν πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών

Facebook: προγραμματιστές ίσως έχουν πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών

δεδομένα

Ένας μεγάλος αριθμός εφαρμογών τρίτων, είναι πιθανό ότι είχαν πρόσβαση στα δεδομένα χρηστών του Facebook, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα, αφότου η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης περιόρισε την πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της εταιρείας, περίπου 100 προγραμματιστές εφαρμογών είναι πιθανό να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών, όπως ονόματα και εικόνες προφίλ.

Μετά το σάλο που είχε προκληθεί από την αποκάλυψη του σκανδάλου της Cambridge Analytica, το Facebook είχε κάνει πιο αυστηρές τις πολιτικές του σχετικά με τις πληροφορίες στις οποίες έχουν πρόσβαση οι προγραμματιστές. Ωστόσο, αρκετοί εξωτερικοί προγραμματιστές “διατηρούν την πρόσβαση σε πληροφορίες μελών ομάδας, όπως ονόματα και εικόνες προφίλ που σχετίζονται με την δραστηριότητα ομάδας, από το Groups API, για περισσότερο από όσο σκοπεύαμε», δήλωσε το Facebook σε μια ανάρτηση ιστολογίου.

Δεν είναι σαφές πόσοι χρήστες του Facebook ή μέλη ομάδας ενδέχεται να έχουν επηρεαστεί από το θέμα. Το Facebook αρνήθηκε να μοιραστεί μια αριθμητική εκτίμηση με το CNN.

Όπως δήλωσε το Facebook σε ένα blog post, τουλάχιστον 11 προγραμματιστές λογισμικού είχαν πρόσβαση στις πληροφορίες χρηστών τις τελευταίες 60 ημέρες, αν και δεν υπήρχαν “ενδείξεις κακής χρήσης των πληροφοριών αυτών”. Έκτοτε η πλατφόρμα έχει ανακαλέσει την πρόσβασή τους σε αυτές τις πληροφορίες και θα διεξάγει ελέγχους για να διασφαλίσει ότι έχουν διαγράψει τυχόν δεδομένα.

Η απάντηση του Facebook, στην ερώτηση του CNN σχετικά με το αν θα υπάρξουν κυρώσεις για τους προγραμματιστές, ήταν η εξής: “Το θέμα δεν είναι ότι οι προγραμματιστές έκαναν κάπου λάθος, είναι με το Facebook που επέτρεψε πρόσβαση για περισσότερο από ό, τι θα έπρεπε να είχε επιτρέψει”.

Το γεγονός αυτό είναι το πιο πρόσφατο από μία σειρά παρόμοιων περιστατικών, μετά την απόφαση του Facebook να αλλάξει την πολιτική απορρήτου του και να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των χρηστών του. Νωρίτερα φέτος, η εταιρεία χρεώθηκε με ένα ποσό ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου. Τον Σεπτέμβριο, η εταιρεία δήλωσε ότι αναστέλλει δεκάδες χιλιάδες εφαρμογές μετά από εσωτερική αναθεώρηση.

“Το νέο πλαίσιο βάσει της συμφωνίας μας με την FTC σημαίνει περισσότερη υπευθυνότητα και διαφάνεια ως προς τον τρόπο κατασκευής και συντήρησης προϊόντων”, γράφει το Facebook στο blog post του. “Καθώς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μέσω αυτής της διαδικασίας, αναμένουμε να βρούμε περισσότερα παραδείγματα για το πώς μπορούμε να βελτιωθούμε είτε μέσω των προϊόντων μας είτε μέσω της αλλαγής της πολιτικής για την πρόσβασης σε δεδομένα”.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS