Τρίτη, 26 Μαΐου, 03:13
Αρχική inet Facebook Cambridge Analytica: ο ρόλος και η σιωπή της επιστήμης

Facebook Cambridge Analytica: ο ρόλος και η σιωπή της επιστήμης

Facebook-Cambridge Analytica: Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο Alex Pentland ήταν υπεύθυνος της ομάδας φορητών υπολογιστών στο MIT Media Lab. Το Media Labs του MIT ήταν το μέρος που ξεκίνησαν οι πρώτες ιδέες για την επαυξημένη πραγματικότητα και τους trackers φυσικής κατάστασης Fitbit.
Την εποχή εκείνη βέβαια οι συσκευές ήταν τεράστιες, αφού χρειαζόταν τσάντες για την μεταφορά τους και κάμερες στο κεφάλι των ερευνητών.
“Ήταν βασικά πολλά κινητά τηλέφωνα, που έπρεπε να κολλήσουμε μαζί”, αναφέρει ο Pentland στο Wired. Όμως το hardware δεν ήταν το σημαντικότερο κομμάτι, όσο ήταν οι τρόποι αλληλεπίδρασης μεταξύ των συσκευών.
“Ήμασταν σε θέση να βλέπουμε όλους τους ανθρώπους στη γη”, αναφέρει ο ερευνητής – πού πήγαν, και τι αγόραζαν.
Έτσι, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας, όταν οι άνθρωποι άρχισαν να εγγράφονται μαζικά στα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook, ο Pentland και οι κοινωνικοί επιστήμονες άρχισαν να εξετάζουν τα δεδομένα των δικτύων και των κινητών τηλεφώνων για να δουν πώς επεκτείνονται οι viral δημοσιεύσεις, πώς συνδέονται οι φίλοι μεταξύ τους, και πώς διαμορφώνονται οι πολιτικές συμμαχίες.
“Είχαμε εφεύρει κατά λάθος έναν επιταχυντή σωματιδίων για την κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς”, αναφέρει ο David Lazer, ένας πολιτικός επιστήμονας δεδομένων στο Harvard.
“Έγινε κατανοητό ότι όλα άλλαζαν από την άποψη της κατανόησης της ανθρώπινης συμπεριφοράς”. Έτσι στα τέλη του 2007, ο Lazer μαζί με τον Pentland πραγματοποίησαν συνέδριο με τίτλο “Υπολογιστική Κοινωνική Επιστήμη” (Computational Social Science) αναλύοντας τι λένε τα Big Data.
Στις αρχές του 2009 οι συμμετέχοντες σε αυτή τη διάσκεψη δημοσίευσαν μια μελέτη-δήλωση αρχών στο έγκριτο περιοδικό Science. (PDF)
Στη δημοσίευση έχει προβλεφθεί το σκάνδαλο Facebook-Cambridge Analytica, που αξιοποίησε δεδομένα της διαδικτυακής συμπεριφοράς εκατομμυρίων χρηστών, για να κατανοήσει καλύτερα τις προσωπικότητες και τις προτιμήσεις αυτών των χρηστών. Η αξιοποίηση των γνώσεων αυτών μπόρεσε να επηρεάσει τις Αμερικάνικες εκλογές.
“Αυτά τα τεράστια, αναδυόμενα δεδομένα σχετικά με το πώς αλληλεπιδρούν οι άνθρωποι σίγουρα προσφέρουν ποιοτικά νέες προοπτικές στη κατανόηση της συλλογικής ανθρώπινης συμπεριφοράς”, γράφουν οι ερευνητές.
Όμως, όλη αυτή η αναδυόμενη κατανόηση ήρθε με κινδύνους.
“Ίσως οι πιο ακανθώδεις προκλήσεις που υπάρχουν στην πλευρά των δεδομένων, αφορούν την πρόσβαση και την ιδιωτικότητα”, ανέφερε η μελέτη .

“Επειδή ένα και μοναδικό δραματικό περιστατικό παραβίασης της ιδιωτικής ζωής θα μπορούσε να δημιουργήσει κανόνες και καταστατικά που καταπνίγουν το εκκολαπτόμενο πεδίο της υπολογιστικής κοινωνικής επιστήμης, απαιτείται αυτορρύθμιση των διαδικασιών, των τεχνολογιών και των κανόνων που μειώνουν αυτόν τον κίνδυνο, αλλά διατηρούν την ερευνητική δυναμική.”

Ενδεχομένως το ακόμα πιο ανησυχητικό από το ότι η Cambridge Analytica προσπάθησε να κατασκευάσει τα αποτελέσματα των εκλογών, (κάτι που πολλοί πίστευαν ότι δεν είναι εφικτό) είναι ο ρόλος των επιστημόνων στη διευκόλυνση των ηθικών βλαβών.
Οι επιστήμονες αν και αρχικά μας προειδοποίησαν για τα Big Data και την επερχόμενη εταιρική επιτήρηση, από την άλλη οι κοινωνικές επιστήμες είδαν την ευκαιρία να αποκτήσουν κύρος.
“Τα περισσότερα από τα πράγματα που πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε για την ανθρωπότητα βασίζονται σε ελάχιστα στοιχεία και ως εκ τούτου δεν είναι ισχυρή επιστήμη”, αναφέρει ο Pentland, συγγραφέας της μελέτης του 2009.
Cambridge Analytica
Τα δεδομένα και η υπολογιστική κοινωνική επιστήμη υποσχέθηκαν να αλλάξουν το γεγονός. Τα δεδομένα παράγουν την επιστήμη, που όχι μόνο τα ποσοτικοποιεί αλλά μπορεί να υπολογίσει και το τι πρόκειται να έρθει. Άλλες επιστήμες το κάνουν για τα αστέρια το DNA και και τα ηλεκτρόνια. Οι κοινωνικές επιστήμες δεν μπορούν (ή μάλλον δεν μπορούσαν) να το κάνουν για τους ανθρώπους.
Τότε έγινε ένα πραγματικά κβαντικό άλμα.
Η παρατήρηση και η πρόβλεψη, οδηγούν στην ικανότητα επέμβασης πάνω σε ένα σύστημα. Είναι η ίδια πρόοδος που οδηγεί από την κατανόηση της κληρονομικότητας μέσω της παρατήρησης των αλληλουχιών του DNA.
Έτσι το Cambridge Analytica μπόρεσε να χρησιμοποιήσει την υπολογιστική κοινωνική επιστήμη για να επηρεάσει τη συμπεριφορά. Η Cambridge Analytica δήλωσε ότι θα μπορούσε να το κάνει και προφανώς εξαπάτησε για να αποκτήσει τα δεδομένα.
Ήταν η καταστροφή που είχαν προειδοποιήσει οι συγγραφείς της μελέτης του 2009.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

LIVE NEWS

Bill Gates: Νέα θεωρία συνωμοσίας για το εμβόλιο του COVID-19

Νέα θεωρία συνωμοσίας θέλει τον Bill Gates να σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το εμβόλιο, που θα κατασκευαστεί για την καταπολέμηση του COVID-19, για...

Power Glove: Μετατράπηκε σε χειριστήριο modular synth!

Power Glove: μετατράπηκε σε χειριστήριο modular synth: O Sam Battle, βρήκε τον τρόπο να μετατρέψει το γάντι της Nintendo, σε «τηλεχειριστήριο» μουσικής,...

PowerToys: Κυκλοφόρησε η έκδοση 0.18 με δύο νέα εργαλεία

Στο συνέδριο Microsoft Build 2020, η Microsoft ανακοίνωσε τα PowerToys 0.18, τα οποία περιέχουν δύο νέα εργαλεία,...

Mozilla, Twitter και Reddit: Απαραίτητη η προστασία του ιστορικού αναζήτησης και περιήγησης των χρηστών

Μια ομάδα επτά εταιρειών Internet δεσμεύεται να υπερασπιστεί το απόρρητο των χρηστών της αυτή την εβδομάδα, όταν η Βουλή των Αντιπροσώπων των...

Το eBay port σαρώνει τα PC για προγράμματα remote access

Όταν επισκέπτεστε τον ιστότοπο eBay.com, θα τρέχει ένα script που εκτελεί σάρωση τοπικής θύρας του υπολογιστή σας για να εντοπίσει εφαρμογές απομακρυσμένης...

Παραβίαση σε τράπεζα οδήγησε σε διαρροή στοιχείων καρτών πελατών

Οι hackers πίσω από το Maze ransomware δημοσίευσαν δεδομένα καρτών πληρωμής που έκλεψαν από την Τράπεζα της...

Κυκλοφόρησε νέο Unc0ver jailbreak: Επηρεάζει την έκδοση iOS 13.5!

Μια ομάδα από hackers, ερευνητές ασφαλείας και μηχανικούς, η Unc0ver, κυκλοφόρησε ένα νέο jailbreak package για iOS...

Hacker πουλά τις βάσεις δεδομένων των Ledger, Trezor και KeepKey

Ο hacker που παραβίασε το φόρουμ Ethereum.org φέρεται να πουλά τις βάσεις δεδομένων για τα τρία πιο δημοφιλή hard wallets κρυπτογράφησης -...

Πλατφόρμα εκπαίδευσης EduCBA: Επαναφέραμε τα password σας

Ο διαδικτυακός ιστότοπος εκπαίδευσης EduCBA άρχισε να ενημερώνει τους πελάτες ότι επανέφεραν τους κωδικούς πρόσβασης μετά από παραβίαση δεδομένων.

Επιχειρήσεις: “Work From Home” ή “Work From Anywhere”;

Στην εποχή μας, στα περισσότερα επαγγέλματα οι εργαζόμενοι περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους σε ένα γραφείο, μπροστά από έναν υπολογιστή....