ΑρχικήsecurityMicrosoft: Οι Ρώσοι hackers Nobelium παραβίασαν emails της

Microsoft: Οι Ρώσοι hackers Nobelium παραβίασαν emails της

Η Microsoft λέει ότι Ρώσοι hackers, γνωστοί ως Midnight Blizzard (Nobelium ή APT29), παραβίασαν κάποιους εταιρικούς λογαριασμούς email και έκλεψαν δεδομένα. Η εταιρεία εντόπισε την επίθεση στις 12 Ιανουαρίου.

Microsoft email hacked

Η Microsoft λέει ότι οι επιτιθέμενοι παραβίασαν τα συστήματά της τον Νοέμβριο του 2023, στα πλαίσια μιας password spray επίθεσης (τύπος brute force), για πρόσβαση σε ένα παλαιού τύπου non-production test tenant account.

Το γεγονός ότι οι hackers μπόρεσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στον λογαριασμό χρησιμοποιώντας επίθεση brute force δείχνει ότι δεν υπήρχε προστασία με έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA) ή έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA).

Σύμφωνα με την εταιρεία, μετά την πρόσβαση στο “test” account, οι Ρώσοι hackers Nobelium το χρησιμοποίησαν για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα “μικρό ποσοστό” εταιρικών λογαριασμών email της Microsoft, για περισσότερο από ένα μήνα.

Δείτε επίσης: VF Corporation: Ransomware επίθεση οδήγησε σε παραβίαση δεδομένων 35 εκατ. ατόμων

Η Microsoft λέει ότι οι παραβιασμένοι λογαριασμοί email περιλάμβαναν μέλη της ηγετικής ομάδας της Microsoft και υπαλλήλους στα τμήματα κυβερνοασφάλειας και νομικών υπηρεσιών. Μέσω της πρόσβασής τους, οι hackers κατάφεραν να κλέψουν email και συνημμένα.

Η έρευνα δείχνει ότι αρχικά στόχευαν λογαριασμούς email για πληροφορίες που σχετίζονται με την ίδια τη Midnight Blizzard“, λέει η εταιρεία.

Η Microsoft ανέφερε ακόμα ότι βρίσκεται στη διαδικασία ειδοποίησης των εργαζομένων των οποίων το email επηρεάστηκε.

Η εταιρεία τόνισε ότι η παραβίαση των emails έγινε μέσω brute force επίθεσης και όχι λόγω κάποιας ευπάθειας στα προϊόντα και τις υπηρεσίες της.

Ωστόσο, με βάση τις περιορισμένες πληροφορίες που κοινοποίησε η Microsoft, φαίνεται ότι μεγάλο μέρος της παραβίασης προκλήθηκε από τη μη σωστή προστασία του test account.

Ρώσοι hackers Nobelium

Η ομάδα Nobelium (γνωστή και ως Midnight Blizzard, APT29 και Cozy Bear) είναι μια ρωσική κρατική ομάδα hacking που πιστεύεται ότι είναι μέρος της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας (SVR).

Οι hackers έγιναν πιο γνωστοί όταν συνδέθηκαν με την επίθεση στη SolarWinds το 2020, η οποία είχε, και τότε επηρεάσει τη Microsoft. Η Microsoft επιβεβαίωσε αργότερα ότι η επίθεση SolarWinds επέτρεψε στους hackers να κλέψουν τον source code για έναν περιορισμένο αριθμό στοιχείων Azure, Intune και Exchange.

Δείτε επίσης: Framework Computer: Υπέστη παραβίαση δεδομένων

Ρώσοι hackers Nobelium

Τον Ιούνιο του 2021, η ομάδα hacking παραβίασε για άλλη μια φορά έναν εταιρικό λογαριασμό της Microsoft.

Οι συγκεκριμένοι Ρώσοι hackers ασχολούνται κυρίως με την κυβερνοκατασκοπεία και την κλοπή δεδομένων, αλλά είναι επίσης γνωστοί για την ανάπτυξη custom κακόβουλου λογισμικού για τις επιθέσεις τους.

Πώς μπορεί να προστατευτεί μια εταιρεία από παρόμοιες επιθέσεις;

Για να προστατευτεί μια εταιρεία από παρόμοιες επιθέσεις, πρέπει πρώτα να ενημερώνεται συνεχώς για τις τελευταίες τεχνικές και μεθόδους που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι hackers. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω εξειδικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συνεχούς ενημέρωσης.

Επίσης, είναι σημαντικό να υπάρχει ένα ισχυρό σύστημα ασφάλειας. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση προηγμένων λογισμικών ασφαλείας, την εφαρμογή πολιτικών ασφαλείας και την προστασία των δικτύων και των συστημάτων από επιθέσεις.

Δείτε επίσης: Fidelity National Financial: Παραβίαση δεδομένων επηρεάζει 1,3 εκατ. άτομα

Η εκπαίδευση του προσωπικού είναι επίσης ζωτικής σημασίας. Οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους και τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι hackers, όπως το phishing, και πώς να τις αντιμετωπίζουν.

Ίσως το πιο σημαντικό μέτρο προστασίας που θα μπορούσε να είχε αποτρέψει και την παραβίαση του λογαριασμού της Microsoft, είναι ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων, τον οποίο η εταιρεία προτείνει σε όλους τους πελάτες της.

Τέλος, η εφαρμογή της αρχής της ελάχιστης πρόσβασης (PoLP) μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των ευαίσθητων πληροφοριών. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες έχουν μόνο τα δικαιώματα που χρειάζονται για την εκτέλεση των καθηκόντων τους, περιορίζοντας έτσι την πρόσβαση στα δεδομένα.

Πηγή: www.bleepingcomputer.com

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS