ΑρχικήinetGoogle: Καταβάλλει έως 20 δισεκατομμύρια ετησίως στην Apple

Google: Καταβάλλει έως 20 δισεκατομμύρια ετησίως στην Apple

Η Google πληρώνει από 18 έως 20 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο στην Apple για να είναι η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης iOS.

google apple

Οι δύο εταιρείες έχουν μια σημαντική νομισματική συμφωνία που διασφαλίζει τη θέση της Google ως προεπιλεγμένης μηχανής αναζήτησης στις συσκευές iOS της Apple, αλλά καμία από τις εταιρείες δεν αποκαλύπτει τα σχετικά ποσά. Το 2021, ο οικονομικός σύμβουλος Bernstein, πρότεινε η Google να πληρώνει στην Apple έως και 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για να διατηρήσει το status quo. Ωστόσο ο αναλυτής ισχυρίζεται, ότι η πληρωμή αυτή αφορά ποσό μεταξύ 18 και 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με το The Register, ο Bernstein παρουσίασε μια αξιολόγηση των πιθανών επιπτώσεων για την Apple από την εξέλιξη της αντιμονοπωλιακής δίκης κατά της Google που διεξάγεται από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει την Συμφωνία Υπηρεσιών Πληροφοριών (ISA) των δύο εταιρειών ως απόδειξη για την υποστήριξη της κατηγορίας του μονοπωλίου της Google στις μηχανές αναζήτησης.

Δείτε ακόμη: Apple και Google συνεργάζονται για να κάνουν τα AirTags πιο ασφαλή

“Υπάρχει πιθανότητα οι ομοσπονδιακοί δικαστές να καταδικάσουν την Google και να την υποχρεώσουν να τερματίσει τη συμφωνία με την Apple,” δήλωσε ο Bernstein στην έκθεσή του που είδε το The Register. “Εκτιμούμε ότι το ISA αξίζει από 18 έως 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε πληρωμές από την Google στην Apple, που αντιπροσωπεύουν το 14-16% των ετήσιων λειτουργικών κερδών της Apple.”

Σύμφωνα με τον Bernstein, η Google δαπανά το 22% των συνολικών της εσόδων από διαφημίσεις για το κόστος απόκτησης επισκεψιμότητας (TAC), ενώ εκτιμά ότι η Apple πιθανότατα αποκομίζει περίπου το 40% από αυτό. Ο Bernstein βασίζει τα στοιχεία του σε δημόσιες καταχωρίσεις της Apple, καθώς και σε μια ανάλυση του κόστους απόκτησης επισκεψιμότητας της Google. Κατά τη διάρκεια της δίκης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε ότι εκτιμά ότι η Apple αποκομίζει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια από τον ISA με την Google, αν και οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από εξωτερικές πηγές.

Θεωρητικά, η Apple θα μπορούσε να συνεργαστεί με μια άλλη μηχανή αναζήτησης ως προεπιλογή, ή/και να διατηρήσει τη συμφωνία με την Google εκτός των ΗΠΑ. Ένα πιθανό σενάριο είναι ότι η Apple θα προσφέρει μια οθόνη επιλογής. Τονίζουμε ότι η Apple έχει έλεγχο στην πρόσβαση στην εγκατεστημένη βάση της, από την οποία προέρχονται περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια εσόδων από διαφημίσεις. Κατά συνέπεια, πιστεύουμε ότι η Apple θα συνεχίσει να αποκομίζει ένα ποσοστό των εσόδων αυτών (στο εύρος 25-30%) για την παροχή πρόσβασης σε αυτά τα έσοδα από διαφημίσεις αναζήτησης.”

Δείτε ακόμη: Samsung και Google ασκούν πίεση στην Apple να υιοθετήσει το πρότυπο RCS

Επιπλέον, η εισαγωγή μιας οθόνης επιλογής θα μπορούσε να παρέχει στην Apple την ευκαιρία να κυκλοφορήσει τη δική της μηχανή αναζήτησης ως μια εναλλακτική λύση – κάτι που πιθανότατα δεν θα μπορούσε να πραγματοποιήσει αυτή τη στιγμή χωρίς να προκαλέσει ανησυχία στους ρυθμιστές, σύμφωνα με την έκθεση Bernstein.

Τον προηγούμενο μήνα, έγινε γνωστό ότι η Microsoft εξέτασε το ενδεχόμενο πώλησης της μηχανής αναζήτησης Bing στην Apple. Αν είχε πραγματοποιηθεί η εξαγορά, η Bing θα είχε αντικαταστήσει την Google ως προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στις συσκευές της Apple.

google apple

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι υπάρχει πιθανότητα η Google να χάσει την υπόθεση, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο την επικερδή συμφωνία της Apple, η οποία ισχύει εδώ και δέκα χρόνια. Ωστόσο, η απόφαση για την υπόθεση αναμένεται να γίνει το επόμενο έτος και πιθανότατα η διαδικασία θα παραταθεί πολλές φορές.

Πηγή: macrumors.com

SecNews
SecNewshttps://secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS