Οι φωνητικοί βοηθοί μπορεί να εμποδίσουν την κοινωνική και γνωστική ανάπτυξη των παιδιών, αναφέρει μια νέα έρευνα.
Οι έξυπνες συσκευές που ενεργοποιούνται με φωνή χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν τα παιδιά σχεδόν από την ημέρα που γεννιούνται.
Ωστόσο, οι φωνητικοί βοηθοί, συμπεριλαμβανομένων των Google Home, Amazon Alexa και Siri της Apple, θα μπορούσε, σύμφωνα με νέα έρευνα, να έχει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στην κοινωνική και γνωστική ανάπτυξη των παιδιών, ιδιαίτερα στην ενσυναίσθηση, τη συμπόνια και τις δεξιότητές τους κριτικής σκέψης.
«Οι πολλαπλές επιπτώσεις στα παιδιά περιλαμβάνουν ακατάλληλες αντιδράσεις, παρεμπόδιση της κοινωνικής ανάπτυξης και παρεμπόδιση των ευκαιριών μάθησης», δήλωσε ο Anmol Arora, συν-συγγραφέας της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Archives of Disease in Childhood.
Το DOJ κατηγορεί Κινέζο για spear phishing κατά της NASA
James Webb Telescope: Μαύρη τρύπα "σκοτώνει" το γαλαξία της
Ένα φεγγάρι που εξαφανίστηκε ίσως διαμόρφωσε τον Άρη
Μια βασική ανησυχία είναι ότι τα παιδιά αποδίδουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά και συμπεριφορές σε συσκευές που, είπε η Arora ότι είναι «ουσιαστικά μια λίστα εκπαιδευμένων λέξεων και ήχων που πολτοποιούνται για να φτιάξουν μια πρόταση».
Τα παιδιά ανθρωπομορφώνονται και στη συνέχεια μιμούνται τις συσκευές, αντιγράφοντας την αποτυχία τους να αλλάξουν τον τόνο, την ένταση, την έμφαση ή τον τονισμό τους. Ένα άλλο ζήτημα είναι η έλλειψη αυτόματης προσδοκίας των μηχανών από τα παιδιά να πουν παρακαλώ ή ευχαριστώ.
Οι συσκευές είναι επίσης περιορισμένες ως προς τους τύπους ερωτήσεων στις οποίες μπορούν να απαντήσουν.
Υπάρχουν επίσης προβλήματα με την αναγνώριση διαφορετικών προφορών. «Εάν ένα παιδί είναι πολύ μικρό, μπορεί κάλλιστα να μην μπορεί να προφέρει σωστά συγκεκριμένες λέξεις και τότε υπάρχει κίνδυνος να παρερμηνευθούν τα λόγια του και να εκτεθεί σε κάτι ακατάλληλο», είπε.
«Αυτές οι συσκευές δεν καταλαβαίνουν τι λένε», είπε. «Το μόνο που κάνουν είναι να επαναφέρουν κάποιες πληροφορίες ως απάντηση σε ένα συγκεκριμένο ερώτημα, το οποίο μπορεί να έχει παρεξηγηθεί ούτως ή άλλως, χωρίς καμία πραγματική κατανόηση της ασφάλειας ή ποιος την ακούει».
Ο Δρ Ádám Miklósi, ο οποίος δημοσίευσε πρόσφατα μια μελέτη που δείχνει ότι η χρήση smartphones και tablet «επανακαλωδιώνει» τον εγκέφαλο των παιδιών με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, χαρακτήρισε την έρευνα «σημαντική» και είπε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να πειστούν οι εταιρείες να λάβουν σοβαρά υπόψη το ζήτημα.
«Αυτή τη στιγμή, αυτές οι συσκευές είναι πολύ πρωτόγονες επειδή οι άνθρωποι που τις αναπτύσσουν δεν ενδιαφέρονται για την ανθρώπινη αλληλεπίδραση ή τον αντίκτυπό τους στην ανάπτυξη των παιδιών», είπε.
«Γνωρίζουν πώς οι ενήλικες χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές, αλλά ο τρόπος που τις χρησιμοποιούν τα παιδιά και ο αντίκτυπος που έχουν στα παιδιά είναι πολύ διαφορετικός», πρόσθεσε. «Χρειαζόμαστε πολύ περισσότερη έρευνα, καθώς και ηθικές οδηγίες για τη χρήση τους από τα παιδιά».
Ωστόσο, η Δρ Caroline Fitzpatrick, η Ερευνητική Έδρα στον Καναδά για τη χρήση ψηφιακών μέσων από παιδιά και τις επιπτώσεις της είπε ότι πιστεύει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
«Είναι αλήθεια ότι τα παιδιά χρειάζονται πλούσιο πλαίσιο και ερεθίσματα για να μάθουν και να αναπτύξουν λεξιλόγιο, το οποίο προς το παρόν δεν μπορούν να αποκτήσουν αλληλεπιδρώντας με την τεχνολογία, επειδή παρέχει πολύ ελάχιστες πληροφορίες, εργαλεία και πλαίσιο», είπε.
«Αλλά εφόσον οι γονείς τηρούν τα συνιστώμενα όρια για τα παιδιά και έχουν μια υγιή ποσότητα αλληλεπίδρασης με τους γονείς και τους συνομηλίκους τους, τότε δεν νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει λόγος ανησυχίας», πρόσθεσε.
Πηγή πληροφοριών: theguardian.com