ΑρχικήsecurityΗ Interpol συλλαμβάνει 2000 social engineers και δεσμεύει 50 εκατ. δολάρια

Η Interpol συλλαμβάνει 2000 social engineers και δεσμεύει 50 εκατ. δολάρια

Η Interpol μέσω της διεθνής επιχείρηση με την κωδική ονομασία «First Light 2022», κατέσχεσε 50 εκατομμύρια δολάρια και συνέλαβε χιλιάδες άτομα που εμπλέκονται σε απάτες social engineering σε όλο τον κόσμο.

Η Interpol συλλαμβάνει 2000 social engineer και δεσμεύει 50 εκατ. δολάρια

Η επιχείρηση ηγήθηκε απο την Interpol με την συνδρομή της αστυνομίας σε 76 χώρες και επικεντρώθηκε σε εγκλήματα social engineering που περιλάμβαναν τηλεφωνική εξαπάτηση, ερωτικές απάτες, απάτες συμβιβασμού με επιχειρηματικά email (BEC) και συναφές ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

To social engineering είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει τη χειραγώγηση των θυμάτων από τους hackers, συνήθως μέσω της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης, για να εκτελέσουν κάποια πράξη ή να αποκαλύψουν ευαίσθητες πληροφορίες.

Συνήθως, οι hackers αναπτύσσουν ένα πειστικό, ρεαλιστικό σενάριο/δόλωμα και στην συνέχεια επικοινωνούν με το θύμα μέσω τηλεφώνου ή email για να τους χειραγωγήσουν.

Οι social engineers παρουσιάζουν συνήθως μια δικαιολογία για να ζητήσουν πληρωμή, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τις κλεμμένες πληροφορίες για να τις πουλήσουν σε άλλους απατεώνες, να αποκτήσουν πρόσβαση σε δίκτυα/συστήματα, να εκτελέσουν εκβιασμό και άλλα.

Η FTC λέει ότι οι άνθρωποι στις ΗΠΑ έχασαν 547 εκατομμύρια δολάρια από ερωτικές απάτες το 2021 και το FBI αναφέρει ότι οι BEC απάτες οδήγησαν σε σχεδόν 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε αναφερόμενες ζημιές.

Λειτουργία Fisrt Light 2022:

Η επιχείρηση First Light 2022 της Interpol στόχευε ερωτικές απάτες, εξαπάτηση μέσω email, απάτες και τηλεφωνική εξαπάτηση, όλα στενά συνδεδεμένα με το οικονομικά εγκλήματα. Τα αποτελέσματα της επιχείρησης, η οποία διήρκεσε δύο μήνες, μεταξύ Μαρτίου και Μαίου 2022, είναι τα ακόλουθα:

Η Interpol δεσυμεύει 50 εκατομμύρια δολάρια και συλαμβάνει 2000 social engineers.
  • Επιδρομές σε 1,770 τοποθεσίες σε όλον τον κόσμο
  • Ταυτοποιήθηκαν περίπου 3.000 ύποπτοι
  • Συνελήφθησαν περίπου 2.000 χειριστές, απατεώνες για ξέπλυμα χρήματος
  • Πάγωσαν περίπου 4.000 τραπεζικοί λογαριασμοί
  • Κατασχέθηκαν παράνομα κεφάλαια περίπου 50 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ

Οι υποθέσεις που παρουσιάστηκαν από την Interpol περιλαμβάνουν έναν Κινέζο υπήκοο που είχε εξαπατήσει 24.000 θύματα από 35.700.000 δολάρια και μια πλαστή υπόθεση απαγωγής που απαιτούσε πληρωμή 1.575.000 δολαρίων από τους γονείς του θύματος.

Ένα άλλο σημείο που επισημαίνει η Interpol είναι οι απάτες εργασίας τύπου Ponzi που παρουσιάζονται ως συνεργασίες ηλεκτρονικού εμπορίου και επιχειρηματικές ευκαιρίες ηλεκτρονικών καταστημάτων που φαίνεται να αυξάνονται.

«Στο πλαίσιο της επιχείρησης First Light 2022, η αστυνομική δύναμη της Σιγκαπούρης συνέλαβε οκτώ ύποπτους που συνδέονται με απάτες εργασίας τύπου Ponzi. Οι απατεώνες θα προσφέρουν υψηλά αμειβόμενες εργασίες διαδικτυακού μάρκετινγκ μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των συστημάτων ανταλλαγής μηνυμάτων, όπου τα θύματα θα είχαν αρχικά μικρά κέρδη και, στη συνέχεια, θα έπρεπε να στρατολογήσουν περισσότερα μέλη για να κερδίσουν προμήθειες» Interpol.

Μια ακόμη τάση του 2022 που εντόπισαν οι αναλυτές της Interpol είναι η πλαστοπροσωπία των αξιωματούχων της υπηρεσίας, απειλώντας τυχαίους ανθρώπους να πληρώσουν χρήματα στους ψεύτικους πράκτορες για να σταματήσουν μια έρευνα εναντίον τους. Ενώ υπάρχει τεράστια οικονομική ζημιά που σχετίζεται με αυτές τις απάτες, υπάρχουν επίσης απειλητικές για τη ζωή συνέπειες στα εγκλήματα social engineers.

Η Interpol λέει ότι υπάρχει αξιοσημείωτη αύξηση της εμπορίας ανθρώπων στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι άνθρωποι παρασύρονται με προσοδοφόρες προσφορές εργασίας που οδηγούν σε καταναγκαστική εργασία, σεξουαλική δουλειά ή αιχμαλωσία σε καζίνο ή αλιευτικά σκάφη.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS