Η Interpol έχει «παρεμποδίσει» τη μεταφορά 83 εκατομμυρίων δολαρίων που ανήκουν σε θύματα διαδικτυακού οικονομικού εγκλήματος, σε λογαριασμούς κυβερνοεγκληματιών. Πάνω από 40 αξιωματικοί επιβολής του νόμου που ειδικεύονται στην καταπολέμηση του κυβερνοεγκλήματος σε ολόκληρη την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού έλαβαν μέρος στη συντονισμένη επιχείρηση «HAECHI-I» της Interpol που διήρκεσε πάνω από έξι μήνες.
Το διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου 2020 και Μαρτίου 2021, η επιβολή του νόμου επικεντρώθηκε στην καταπολέμηση πέντε τύπων διαδικτυακών οικονομικών εγκλημάτων: επενδυτική απάτη, «ρομαντικές» απάτες, ξέπλυμα χρήματος που σχετίζεται με παράνομο διαδικτυακό τζόγο, online sextortion και vishing (voice phishing).
Διαβάστε επίσης: Είκοσι δύο Αμερικανοί κατηγορούνται για card-skimming απάτη!
Η αστυνομία «παρεμπόδισε» τη μεταφορά των κλεμμένων χρημάτων στους λογαριασμούς των απατεώνων μετά από πολλές κοινές επιχειρήσεις και μήνες συλλογής πληροφοριών σχετικά με τις επιχειρήσεις των κυβερνοεγκληματιών.
Καταιγίδες μεγαλύτερες από τη Γη εντοπίστηκαν στον Δία
Black Basta ransomware: Όλες οι νέες τακτικές
Αποκαλύψεις για τον Μεγαλύτερο Κρατήρα του Φεγγαριού
Καθ’ όλη τη διάρκεια της Επιχείρησης HAECHI-I, οι πράκτορες της Interpol διενήργησαν πάνω από 1.400 έρευνες εστιάζοντας στο κυβερνοέγκλημα στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού (π.χ. Καμπότζη, Κίνα, Ινδονησία, Κορέα, Λάος, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ), με 892 υποθέσεις να έχουν ήδη επιλυθεί και τις υπόλοιπες να βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση.
Παγκοσμίως έχουν γίνει μέχρι στιγμής 585 συλλήψεις, ενώ περισσότεροι από 1.600 τραπεζικοί λογαριασμοί οι οποίοι ανήκαν σε απατεώνες που βρίσκονται πίσω από δραστηριότητες διαδικτυακού οικονομικού εγκλήματος «πάγωσαν».
Δείτε ακόμη: Catfishing και Social Media: Ενδείξεις απάτης και τρόποι προστασίας
Η Ilana de Wild, Διευθύντρια Οργανωμένου και Αναδυόμενου Εγκλήματος της Interpol, δήλωσε τα ακόλουθα: «Οι διαδικτυακοί απατεώνες συχνά προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη φύση του Διαδικτύου στοχεύοντας θύματα σε άλλες χώρες ή μεταφέροντας τα παράνομα χρήματά τους στο εξωτερικό. Τα αποτελέσματα της Επιχείρησης HAECHI-I καταδεικνύουν ότι το διαδικτυακό οικονομικό έγκλημα είναι ουσιαστικά παγκόσμιο και ότι μόνο μέσω της στενής διεθνούς συνεργασίας μπορούμε να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά αυτούς τους εγκληματίες.»
Πέρυσι, η Interopl συμβούλεψε επίσης τα θύματα διαδικτυακών οικονομικών απατών να λάβουν αμέσως μέτρα για να σταματήσουν τη μεταφορά των κλεμμένων χρημάτων τους στους τραπεζικούς λογαριασμούς των κυβερνοεγκληματιών.
Πρόταση: Interpol: Scammers προσεγγίζουν τα θύματα τους σε εφαρμογές dating!
Τον Ιανουάριο του 2021, η αστυνομική υπηρεσία προειδοποίησε για απατεώνες που στοχεύουν χρήστες εφαρμογών γνωριμιών και προσπαθούν να τους εξαπατήσουν ώστε να επενδύσουν μέσω ψεύτικων εφαρμογών συναλλαγών.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι τρία μέλη μιας «παραγωγικής» ομάδας κυβερνοεγκλήματος, της οποίας ο επιβεβαιωμένος αριθμός θυμάτων ανέρχεται περίπου στους 50.000 οργανισμούς, συνελήφθησαν τον Νοέμβριο μετά την Επιχείρηση «Falcon», μια άλλη έρευνα με επικεφαλής την Interpol.
Πηγή πληροφοριών: bleepingcomputer.com