ΑρχικήsecurityΤα περιστατικά sextortion αυξήθηκαν σημαντικά την περίοδο της πανδημίας

Τα περιστατικά sextortion αυξήθηκαν σημαντικά την περίοδο της πανδημίας

Με το ξέσπασμα της πανδημίας του COVID-19, οι χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν μπει σε καθεστώς lockdown, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την υγειονομική κρίση. Αυτές οι συνθήκες ωστόσο έχουν επιφέρει και πολλούς περιορισμούς. Ένας από αυτούς είναι η απαγόρευση των εξόδων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων να καταφεύγει σε πλατφόρμες γνωριμιών και online dating chats. Με τα ραντεβού πλέον να αποτελούν μία μη δυνατή επιλογή, οι άνθρωποι τείνουν να κάνουν γνωριμίες μέσω των social media ή των ειδικά σχεδιασμένων εφαρμογών. Οι εφαρμογές γνωριμιών, όπως το Tinder, το eHarmony και το νέο Quarantine Together, σημειώνουν αύξηση-ρεκόρ στον αριθμό των χρηστών τους. Καθώς τα social media, αλλά και εφαρμογές video-meeting όπως το Zoom χρησιμοποιούνται περισσότερο από ποτέ, η ανάγκη των ανθρώπων να συνάψουν ερωτικές σχέσεις μπορεί να τους οδηγήσει σε ακραίες ή και αδιέξοδες καταστάσεις. Μία τέτοια κατάσταση είναι το sextortion.

Τα περιστατικά sextortion αυξήθηκαν σημαντικά την περίοδο της πανδημίας

Σε μια πρόσφατη υπόθεση που αποκάλυψε η αστυνομία του Thames Valley του Ηνωμένου Βασιλείου, ένα sextortion scam ξεκίνησε αρκετά «αθώα»: ένας νεαρός άνδρας έλαβε μήνυμα στο Facebook από μια γυναίκα που ήθελε να πραγματοποιήσει βιντεοσυνομιλία μαζί του. Μίλησαν δύο φορές στο Διαδίκτυο και η γυναίκα του ζήτησε να επιδείξει το σώμα του. Αν και δεν πραγματοποιήθηκαν «οικείες» πράξεις στην πρώτη διαδικτυακή τους συνάντηση, η αστυνομία λέει ότι η δεύτερη συνομιλία προχώρησε περισσότερο. Στη συνέχεια, η γυναίκα εκβίασε τον νεαρό άνδρα ότι θα διαρρεύσει το ευαίσθητο υλικό που είχε καταγράψει κρυφά κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους. Επιπλέον, ζήτησε από το θύμα 200£ (225€) για να μη στείλει αυτό το «ακατάλληλο» υλικό στην οικογένεια και τους φίλους του.

Ο άντρας αρνήθηκε να της δώσει τα χρήματα, και τις επόμενες δύο ώρες, έλαβε πάνω από 100 αιτήματα πληρωμής. Τελικά, απενεργοποίησε όλους του τους λογαριασμούς και επικοινώνησε με την αστυνομία.

Τα περιστατικά sextortion αυξήθηκαν σημαντικά την περίοδο της πανδημίας

Το Διαδίκτυο έχει αποδειχθεί επανειλημμένα ένα «πρόσφορο» έδαφος για άτομα που προσπαθούν να εκβιάσουν ανυποψίαστους χρήστες ώστε να αποκομίσουν χρήματα. Ανάμεσα στα «δολώματα» που χρησιμοποιούν κατά τους εκβιασμούς τους περιλαμβάνονται σεξουαλικές πράξεις ή φωτογραφίες με «ευαίσθητο» περιεχόμενο. Το sextortion είναι μία από τις μορφές εκβιασμού που παρατηρείται σε μεγαλύτερη συχνότητα αυτή την περίοδο. Μερικές από τις πιο κοινές μορφές sextortion είναι οι ακόλουθες:

  • Phishing emails: Τα emails ισχυρίζονται ότι έχουν δει το ιστορικό σας στο Διαδίκτυο ή τις επισκέψεις σας σε porn sites και μπορεί επίσης να λένε ότι οι “χάκερς” είχαν πρόσβαση στην web κάμερα και σας κατέγραψαν.
  • Phishing emails που περιέχουν γνωστούς κωδικούς πρόσβασης: Ισχύει το ίδιο με την πρώτη περίπτωση, αλλά με την προσθήκη κωδικών πρόσβασης που χρησιμοποιείτε σε διαδικτυακούς λογαριασμούς, που ενδέχεται να έχουν διαρρεύσει σε παραβίαση δεδομένων, για να δοκιμάσετε και να εμφανίζονται πιο νόμιμοι.
  • Revenge porn: Απειλές για την διαρροή «ευαίσθητων» φωτογραφιών ή βίντεο στο Διαδίκτυο, μερικές φορές από πρώην συνεργάτες ή άλλα άτομα που γνωρίζετε.
  • Internet of Things: Οι συσκευές Nest και Ring παραβιάζονται, ώστε οι χάκερς να πείσουν τα θύματα ότι έχουν παράνομες ηχογραφήσεις τους.
phishing emails

Τα συναισθηματικά σκάνδαλα είναι τα κυριότερα: ταπείνωση, φόβος, ανησυχία για φίλους, οικογένεια ή συναδέλφους που μπορεί να δουν ένα τέτοιο βίντεο, και ανησυχία για τον μελλοντικό αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει αυτό το υλικό στη ζωή σας.

Μια έκθεση του Thorn και του Crimes Against Children Research Center (CCRC) εκτιμά ότι στο 45% των περιπτώσεων όπου ένας δράστης έχει πρόσβαση σε ευαίσθητο υλικό, εκτελεί την απειλή του.

Ο Ray Walsh, ειδικός διαδικτυακής ασφαλείας στην ProPrivacy επεσήμανε ότι όποιος δέχεται τέτοιον εκβιασμό από μια διαδικτυακή επαφή, θα πρέπει να επικοινωνήσει με την αστυνομία και να αρνηθεί να στείλει στον απατεώνα χρήματα. Τόνισε ακόμη πως όταν ένας απατεώνας γνωρίζει ότι ένα θύμα είναι πρόθυμο να πληρώσει, ζητά όλο και μεγαλύτερα ποσά χρημάτων, και δεν εκβιάζει μόνο μία φορά αλλά περισσότερες. Για αυτόν τον λόγο, είναι ζωτικής σημασίας τα θύματα να επικοινωνήσουν με την αστυνομία και να αρνηθούν να πληρώσουν.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS