ΑρχικήsecurityΟι απώλειες από τα romance scams έφτασαν τα 304 εκατ. δολάρια το...

Οι απώλειες από τα romance scams έφτασαν τα 304 εκατ. δολάρια το 2020

Η τρέχουσα πανδημία του COVID-19 και οι οδηγίες για διατήρηση κοινωνικών αποστάσεων ενδέχεται να έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις τεράστιες απώλειες των ρομαντικών απάτων (romance scams) που φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ το 2020, ανέφερε η ομοσπονδιακή επιτροπή εμπορίου των ΗΠΑ σε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα.

Οι συνολικές απώλειες εκτιμήθηκαν στο ποσό των 304 εκατομμυρίων δολαρίων, αύξηση περίπου 50% από το 2019, με τη μέση απώλεια πέρυσι να εκτιμάται στα 2.500 $ ανά άτομο.

Η FTC πιστεύει ότι η αύξηση κατά 50% που καταγράφηκε το 2020 μπορεί να αποδοθεί στην πανδημία του COVID-19, η οποία έχει περιορίσει την ικανότητα των ανθρώπων να συναντιούνται προσωπικά και έχει αναγκάσει πάρα πολλούς χρήστες να χρησιμοποιούν διαδικτυακές απρόσωπες επικοινωνίες, όπως εφαρμογές γνωριμιών.

romance scams

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο στόχος αυτών των romance scams είναι να καταφέρουν να πείσουν τους χρήστες να στείλουν χρήματα στους απατεώνες.

Επιπλέον, η FTC προειδοποίησε επίσης ότι πολλές ρομαντικές απάτες (romance scams) δεν ξεκινούν πάντα σε εφαρμογές γνωριμιών αλλά και σε δίκτυα κοινωνικών μέσων.

“Αυτοί οι χρήστες των κοινωνικών μέσων δεν αναζητούν πάντα την αγάπη, και αναφέρουν ότι η απάτη ξεκινά συχνά με ένα απροσδόκητο αίτημα φίλου ή μήνυμα”, δήλωσε η FTC.

“Αργά ή γρήγορα, αυτοί οι απατεώνες ζητούν πάντα χρήματα. Μπορούν να ζητήσουν μια κάρτα τηλεφώνου για να συνεχίσουν να μιλάνε μαζί τους. Ή μπορεί να ισχυριστούν ότι είναι για ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι ιστορίες είναι ατελείωτες και συνήθως οι απατεώνες δημιουργούν μια αίσθηση επείγουσας κατάστασης για να πείσουν τους ανθρώπους να τους στέλνουν χρήματα ξανά και ξανά.”

Οι πιο συνηθισμένες μορφές μεταφοράς χρημάτων από τα θύματα ήταν οι κάρτες δώρων, οι οποίες σημείωσαν άνοδο 70% από το 2019, με τις τραπεζικές μεταφορές να ακολουθούν.

Και σύμφωνα με την FTC, όλες οι ηλικιακές ομάδες στοχεύθηκαν πέρυσι. Βέβαια, τα άτομα ηλικίας 40 έως 69 ετών στοχεύτηκαν περισσότερο, τα άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών ανέφεραν τις υψηλότερες μέσες απώλειες (περίπου 9.475 $), αλλά και άλλες ηλικιακές ομάδες είδαν επίσης αυξήσεις στις αναφορές και τις μέσες απώλειες τους.

Η αμερικανική κυβερνητική υπηρεσία κάλεσε τους χρήστες να μοιράζονται τον οδηγό που δημιούργησε για τα romance scams με φίλους ή μέλη της οικογένειάς τους ως έναν τρόπο μείωσης της αποτελεσματικότητας αυτών των απάτων.

Πηγή πληροφοριών: zdnet.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS