ΑρχικήsecurityFBI: Απώλειες άνω των $ 475 εκατομμυρίων από.... "ρομαντικές απάτες"

FBI: Απώλειες άνω των $ 475 εκατομμυρίων από…. “ρομαντικές απάτες”

ρομαντικές απάτες

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) προειδοποιεί για τις λεγόμενες διαδικτυακές “ρομαντικές απάτες“, μια συνεχιζόμενη τάση που μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες τεράστιων χρηματικών ποσών, αλλά και σε συναισθηματικά τραύματα.

Οι απατεώνες πίσω από τις ρομαντικές απάτες χρησιμοποιούν πλαστές διαδικτυακές ταυτότητες για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των θυμάτων τους στα social media και σε sites γνωριμιών.

Όταν προσεγγίσουν τους στόχους, οι απατεώνες δημιουργούν μαζί τους μια ρομαντική σχέση (ψεύτικη) για να τους χειραγωγήσουν και να τους πείσουν να στείλουν χρήματα ή να δώσουν οικονομικές πληροφορίες, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε άλλες απάτες.

Ρομαντικές απάτες: 475 εκατομμύρια δολάρια έχουν χαθεί κατά το 2019

Η έκθεση “Internet Crime Report” για το 2019, που δημοσιεύθηκε από το Internet Crime Complaint Center (IC3) του FBI αναφέρει ότι οι ρομαντικές απάτες (επίσης γνωστές ως απάτες εμπιστοσύνης) προκαλούν τεράστιες οικονομικές απώλειες σε σύγκριση με άλλα διαδικτυακά εγκλήματα.

Το 2019, σχεδόν 20.000 καταγγελίες που κατηγοριοποιήθηκαν ως ρομαντικές απάτες αναφέρθηκαν στο IC3 (περίπου 1.000 περισσότερες από το προηγούμενο έτος) και οι απώλειες που σχετίζονται με αυτές τις καταγγελίες ξεπέρασαν τα 475 εκατομμύρια δολάρια“, δήλωσε το FBI.

Το ποσό αυξάνεται δραστικά κάθε χρόνο, όπως φαίνεται από τις αναφορές των θυμάτων. Το 2017 είχαν αναφερθεί απώλειες άνω των 211 εκατομμυρίων δολαρίων και το 2018 άνω από 362 εκατομμυρίων.

Οι επιθέσεις που ξεπέρασαν τις ρομαντικές απάτες σε οικονομικές απώλειες ήταν οι Business Email Compromise (BEC), οι οποίες προκάλεσαν απώλειες σχεδόν 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το IC3.

FBI

Πέρυσι, το FBI είπε, επίσης, ότι οι απατεώνες πίσω από τις ρομαντικές απάτες, μπορούν να πείσουν τα θύματα να μεταφέρουν χρήματα παράνομα για λογαριασμό των απατεώνων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μετατρέπονται και τα ίδια τα θύματα σε εγκληματίες (οικονομικά εγκλήματα).

Στο site του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ υπάρχουν εκατοντάδες περιπτώσεις στις οποίες απατεώνες κατηγορήθηκαν ή κρίθηκαν ένοχοι για την πραγματοποίηση ρομαντικών απατών με στόχο πολίτες των ΗΠΑ.

Πώς να προστατευτείτε από απατεώνες;

Οι απατεώνες πίσω από τις ρομαντικές απάτες είναι ειδικοί στο social engineering, ωστόσο σύμφωνα με το FBI, υπάρχουν ενδείξεις που μας βοηθούν να εντοπίσουμε την απάτη.

  • Ψάξτε τη φωτογραφία και το προφίλ του ατόμου που σας έχει προσεγγίσει, κάνοντας αναζητήσεις στο διαδίκτυο, για να δείτε εάν το υλικό έχει χρησιμοποιηθεί αλλού.
  • Κάντε πολλές ερωτήσεις και μην προχωράτε τη “σχέση” γρήγορα.
  • Προσέξτε τα άτομα που φαίνονται πολύ τέλεια και που σας ζητούν πολύ γρήγορα να εγκαταλείψετε την υπηρεσία γνωριμιών ή τα social media.
  • Προσέξτε τα άτομα που προσπαθούν να σας απομονώσουν από φίλους και συγγενείς κλπ.
  • Προσέξτε τα άτομα που υπόσχονται να σας συναντήσουν από κοντά, αλλά πάντα βρίσκουν μια δικαιολογία και λένε ότι δεν μπορούν. Εάν δεν έχετε γνωρίσει το άτομο μετά από μερικούς μήνες, πρέπει να είστε καχύποπτοι.
  • Ποτέ μην στέλνετε χρήματα σε κάποιον που δεν γνωρίζετε προσωπικά.

Εάν έχετε πέσει θύμα ρομαντικής απάτης, το FBI συνιστά την άμεση διακοπή κάθε επικοινωνίας και την υποβολή καταγγελίας στο IC3, στη διεύθυνση www.ic3.gov.

Τέλος, αν έχετε δώσει οικονομικά σας στοιχεία σε κάποιον, επικοινωνήστε άμεσα με την τράπεζά σας για να δείτε αν έχουν γίνει περίεργες συναλλαγές, αλλά και για να αλλάξετε τα στοιχεία σας.

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS