ΑρχικήsecurityCOVID-19: Τρεις άνδρες κατηγορούνται για πλαστογράφηση του site της Moderna

COVID-19: Τρεις άνδρες κατηγορούνται για πλαστογράφηση του site της Moderna

Τρεις άνδρες στην κομητεία της Βαλτιμόρης κατηγορούνται ότι πλαστογράφησαν το site της φαρμακευτικής και βιοτεχνολογικής εταιρείας της Μασαχουσέτης “Moderna” για να πουλήσουν ψεύτικα εμβόλια COVID-19. Ο εικοσιπεντάχρονος κάτοικος του Owings Mills, Kelly Lamont Williams, μαζί με τα ξαδέλφια του και κατοίκους του Windsor Mill – τον 22χρονο Olakitan Oluwalade και τον 25χρονο Odunayo Baba Oluwalade, επίσης γνωστοί ως Olaki και Baba αντίστοιχα – συνελήφθησαν στις 11 Φεβρουαρίου.

Μια ποινική καταγγελία κατηγορεί τους τρεις άνδρες ότι αντέγραψαν τον πηγαίο κώδικα του site της Moderna (modernatx.com) και τον χρησιμοποίησαν για να δημιουργήσουν ένα παρόμοιο spoof site, το modernatx.shop.

COVID-19: Τρεις άνδρες κατηγορούνται για πλαστογράφηση του site της Moderna

Ένα εμβόλιο (mRNA-1273) που δημιουργήθηκε από τη Moderna εγκρίθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2020, από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για άμεση χρήση στις ΗΠΑ, για την πρόληψη του COVID-19 σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω. Μέσω του fake site, οι τρεις άνδρες φαίνεται να έχουν πουλήσει εκατοντάδες fake εμβόλια COVID-19 στην τιμή των 30$.

Σύμφωνα με μια ένορκη δήλωση, το ψεύτικο site εντοπίστηκε από το Κέντρο Δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας (HSI) στις 11 Ιανουαρίου 2021. Ένας ειδικός πράκτορας του HSI επικοινώνησε με έναν αριθμό τηλεφώνου που αναφέρεται στο ψεύτικο domain, το οποίο οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι συνδέεται με έναν λογαριασμό σε μια κρυπτογραφημένη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων.

Δύο ώρες αργότερα, ο πράκτορας έλαβε απάντηση που του ζητούσε μια διεύθυνση email, την οποία και έδωσε. Στη συνέχεια, ο πράκτορας έλαβε ένα email από το sales@modernatx.shop, που τον «καλωσόριζε» στη Moderna, του περιέγραφε την εταιρεία και του ανέφερε λεπτομερώς τις απαιτήσεις αποθήκευσης του εμβολίου.

COVID-19: Τρεις άνδρες κατηγορούνται για πλαστογράφηση του site της Moderna

Όπως αναφέρει το Infosecurity Magazine, ύστερα από πολλά email ο πράκτορας συμφώνησε να δώσει 6.000$ για 200 δόσεις του εμβολίου σε λογαριασμό του Navy Federal Credit Union στο όνομα Kelly Lamont Williams.

Στις 15 Ιανουαρίου 2021, η κυβέρνηση κατάσχεσε το ψεύτικο domain. Τα εντάλματα έρευνας που εκτελέστηκαν στα σπίτια και των τριών κατηγορουμένων αποκάλυψαν επικοινωνίες μεταξύ των Baba, Olaki, και Williams, που συζητούσαν το σχέδιο απάτης.

Ο Olaki είχε υποβάλει επίσης αίτηση και έλαβε με «δόλιο» τρόπο ένα Δάνειο Οικονομικής Ζημίας λόγω του COVID-19, που χρηματοδοτήθηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2020.

Και οι τρεις άνδρες κατηγορούνται για διάπραξη απάτης. Σε περίπτωση που καταδικαστούν, ενδέχεται να τους επιβληθεί ποινή φυλάκισης έως και 20 χρόνια.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS