Καθώς τα εμβόλια για τον COVID-19 έχουν αρχίσει να διανέμονται στις ΗΠΑ αλλά και στην Ελλάδα, πολλοί ονειρεύονται την ημέρα που θα μπορούν να ταξιδέψουν, να ψωνίσουν και να απολαύσουν διάφορα είδη ψυχαγωγίας. Ωστόσο, για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους, ίσως χρειαστεί να κάνουν και κάτι άλλο πέραν του εμβολίου. Τί θα είναι αυτό; Μια αίτηση για διαβατήριο εμβολίου.
Πολλές εταιρείες και τεχνολογικές ομάδες έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν εφαρμογές smartphone ή συστήματα για άτομα, ώστε να ανεβάζουν πληροφορίες σχετικά με τα τεστ και τους εμβολιασμούς για τον COVID-19, δημιουργώντας ψηφιακά credentials που θα μπορούσαν να δείχνουν τα άτομα, για να εισέλθουν σε χώρους συναυλιών, γήπεδα, κινηματογραφικές αίθουσες, γραφεία ή ακόμη και χώρες.
Το Common Trust Network, μια πρωτοβουλία του μη κερδοσκοπικού “The Commons Project” με έδρα τη Γενεύη και του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, συνεργάστηκε με διάφορες αεροπορικές εταιρείες (Cathay Pacific, JetBlue, Lufthansa, Swiss Airlines, United Airlines και Virgin Atlantic) καθώς και εκατοντάδες συστήματα υγείας σε όλες τις ΗΠΑ και την κυβέρνηση της Αρούμπα.
Η εφαρμογή “CommonPass” που δημιουργήθηκε από την ομάδα, επιτρέπει στους χρήστες να ανεβάζουν ιατρικά δεδομένα, όπως το αποτέλεσμα των τεστ για τον COVID-19 ή να τα περάσουν με τη μορφή QR code που μπορούν να δείξουν στις αρχές χωρίς όμως να αποκαλυφθούν ευαίσθητες πληροφορίες. Για ταξίδια, η εφαρμογή αναφέρει τις προϋποθέσεις υγειονομικής άδειας στα σημεία αναχώρησης και άφιξης βάσει του δρομολογίου του κάθε χρήστη.
Υπάλληλος Καταγγέλλει την Apple για Παρακολούθηση
Το Europa Clipper της NASA οδεύει στον Δία
Τεράστιος δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής πλησιάζει τη Γη
Παρόμοια τακτική ακολουθούν και πολλοί τεχνολογικοί γίγαντες. Ενδεικτικά, η IBM ανέπτυξε τη δική της εφαρμογή, με την ονομασία “Digital Health Pass”, η οποία επιτρέπει σε εταιρείες και χώρους να προσαρμόσουν τους δείκτες που θα απαιτούσαν για την είσοδο, συμπεριλαμβανομένων των τεστ COVID-19, των ελέγχων θερμοκρασίας και των αρχείων εμβολιασμού. Στη συνέχεια, τα credentials που αντιστοιχούν σε αυτές τις ενδείξεις αποθηκεύονται σε mobile wallet.
Σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της πρόκλησης για την επιστροφή στην κανονικότητα μετά τη διανομή εμβολίων ευρέως, οι προγραμματιστές καλούνται να αντιμετωπίσουν κι άλλες προκλήσεις – από θέματα απορρήτου μέχρι την μετάδοση της αποτελεσματικότητας διαφορετικών εμβολίων.
Επιπλέον, από την αρχή της πανδημίας, η Apple και η Google άφησαν στην άκρη τον ανταγωνισμό τους για να αναπτύξουν από κοινού ένα σύστημα που βασίζεται σε Bluetooth, που ειδοποιεί τους χρήστες εάν έχουν συναναστραφεί κάποιον που νοσεί από COVID-19. Επίσης πολλές χώρες και κρατικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ανέπτυξαν και χρησιμοποίησαν τις δικές τους εφαρμογές.
Ακόμη, το Linux Foundation Public Health συνεργάστηκε με την COVID-19 Credentials Initiative, μια συλλογική ομάδα περισσότερων από 300 ατόμων που εκπροσωπούν δεκάδες οργανισμούς σε πέντε ηπείρους και συνεργάζεται επίσης με την IBM και το CommonPass για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη ενός συνόλου καθολικών standards για credential apps εμβολίου.
Μέρος της διασφάλισης ευρείας χρήσης διαβατηρίων εμβολίων αντιπροσωπεύει το μεγάλο υποσύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού που εξακολουθεί να μην χρησιμοποιεί ή να έχει πρόσβαση σε smartphone. Μερικές εταιρείες αναπτύσσουν επίσης μια «έξυπνη» κάρτα που είναι κάτι ανάμεσα σε παραδοσιακά πιστοποιητικά εμβολίου και σε μία ψηφιακή έκδοση, που είναι πιο εύκολο να αποθηκευτεί και να αναπαραχθεί.
Μόλις δημιουργήσουν ένα διαβατήριο εμβολίου, οι εταιρείες θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι οι άνθρωποι θα νιώθουν άνετα να το χρησιμοποιήσουν. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε ανησυχία εκδηλώνουν τα άτομα σχετικά με τον χειρισμό προσωπικών ιατρικών πληροφοριών και το διαβατήριο εμβολίου.
Το “The Commons Project”, η IBM και το Linux Foundation τόνισαν ότι το απόρρητο βρίσκεται στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών τους. Η IBM λέει ότι επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν και να συναινούν στη χρήση των δεδομένων υγείας τους και τους επιτρέπει να επιλέγουν το επίπεδο των πληροφοριών που επιθυμούν να παρέχουν στις αρχές.
Με τα εμβόλια που κατασκευάζονται από πολλές εταιρείες σε διάφορες χώρες σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, υπάρχουν πολλές μεταβλητές τις οποίες οι υπεύθυνοι διαβατηρίου θα πρέπει να λάβουν υπόψη.
«Ένα σημείο εισόδου – είτε πρόκειται για σύνορα, είτε για κάποιον χώρο – θα θέλει να μάθει αν λάβατε το εμβόλιο της Pfizer, το ρωσικό εμβόλιο, το κινεζικό εμβόλιο ή κάποιο άλλο, ώστε να μπορεί να αποφασίσει αναλόγως», είπε ο Thomas Crampton, διευθυντής μάρκετινγκ και επικοινωνιών για στο “The Commons Project”. Πρόσθεσε ακόμη πως η διακύμανση μπορεί να είναι μεγάλη: το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την κινεζική φαρμακευτική εταιρεία “Sinopharm”, για παράδειγμα, έχει αποτελεσματικότητα 86% έναντι του COVID-19, ενώ τα εμβόλια που έγιναν από την Pfizer και τη Moderna έχουν το καθένα αποτελεσματικότητα περίπου 95%.
Επίσης, δεν είναι σαφές πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια στη διακοπή της μετάδοσης του ιού, λέει η Δρ. Julie Parsonnet, ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Έτσι, ενώ μια εφαρμογή για διαβατήριο εμβολίου θα δείχνει ότι έχει λάβει κάποιος τη δόση του εμβολίου, ενδέχεται να μην αποτελεί εγγύηση ότι αυτό το άτομο θα μπορεί να παρακολουθήσει με ασφάλεια ένα event ή να ταξιδέψει. Συγκεκριμένα, η Parsonnet ανέφερε τα εξής: «Δεν γνωρίζουμε ακόμα εάν τα εμβολιασμένα άτομα μπορούν να μεταδώσουν μόλυνση ή όχι. Μέχρι να διευκρινιστεί αυτό, δεν θα γνωρίζουμε εάν τα διαβατήρια είναι αποτελεσματικά.»
Ωστόσο, ο Brian Behlendorf, εκτελεστικός διευθυντής του Linux Foundation, αναμένει ότι η διάθεση και η υιοθέτηση των διαβατηρίων εμβολίου θα συμβεί αρκετά γρήγορα. Εκτιμά επίσης ότι ότι μια ποικιλία εφαρμογών που μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους θα είναι ευρέως διαθέσιμες εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021.