ΑρχικήsecuritySpyware: Η Αμερική αποφάσισε να περιορίσει την κατασκοπεία

Spyware: Η Αμερική αποφάσισε να περιορίσει την κατασκοπεία

Το Κοινοβούλιο της Αμερικής θέλει να γνωρίζει για το «Spyware» άλλων χωρών, και οποιουδήποτε είδους τεχνολογίας παρακολούθησης χρησιμοποιούν.

spyware
Spyware: Η Αμερική αποφάσισε να περιορίσει την κατασκοπεία

Η νέα απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ συμπεριλήφθηκε σε ένα προσχέδιο του Νόμου περί Εξουσιοδότησης Πληροφοριών, για το οικονομικό έτος 2021, δηλαδή το νομοσχέδιο που προβλέπει τις επιχορηγήσεις των επιχειρήσεων για τον επόμενο χρόνο.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του νομοσχεδίου (παρ. 503), οι αξιωματικοί της Αμερικής ζητούν από τον Διευθυντή των Εθνικών Πληροφοριών (DNI) να υποβάλει στο Κογκρέσο μια αναφορά για την κατάσταση του spyware που είναι διαθέσιμο στην αγορά. Αυτό περιλαμβάνει και τις εταιρείες που φτιάχνουν τα εργαλεία hacking, αλλά και τις ξένες κυβερνήσεις ή φορείς που το χρησιμοποιούν.

Το κείμενο του νομοσχεδίου είναι η απόδειξη ότι οι βουλευτές της Αμερικής έχουν αρχίσει να ανησυχούν για την εμπορευματοποίηση των ισχυρών εργαλείων hacking και spyware.

Κατά την προηγούμενη δεκαετία, ο αριθμός των εταιρειών που πουλούσαν τέτοιου είδους εξοπλισμό έχει αυξηθεί δραματικά. Κάποιες από τις εταιρείες αυτές έχουν μια πολύ δημόσια εικόνα, ενώ διαφημίζουν έντονα τα προγράμματα εκμετάλλευσης και προβάλλουν τον εαυτό τους ως «προμηθευτές εργαλείων που προορίζονται μόνο για χρήση της κυβέρνησης και των αρχών επιβολής του νόμου».  

Υπάρχουν ωστόσο και οι εταιρείες που λειτουργούν με έναν πιο παράνομο τρόπο. Αυτές πουλάνε spyware και hacking προϊόντα μέσω παράνομων «offshore», για να παρακάμπτουν του ελέγχους εξαγωγών. Το χειρότερο είναι, πως είναι παραπάνω από πρόθυμοι για πουλήσουν τον εξοπλισμό spyware σε κυβερνήσεις καταπιεστικών καθεστώτων, οι οποίες το χρησιμοποιούν εναντίων αντιρρησιών, δημοσιογράφων και ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τώρα, το κοινοβούλιο των ΗΠΑ περιμένει από τον DNI να αξιολογήσει την τρέχουσα κατάσταση και να προτείνει λύσεις περιορισμού της εξάπλωσης των εργαλείων Spyware.

Το νομοσχέδιο των επιδοτήσεων συνιστά τη συνεργασία με εταιρείες τεχνολογίας για τη μέτρηση και την οριοθέτηση των εργαλείων, σε συνδυασμό με τις κλασσικές μεθόδους αναζήτησης όπως έλεγχοι εξαγωγών, διπλωματική πίεση ή εμπορικές συμφωνίες.

Spyware: Η Αμερική αποφάσισε να περιορίσει την κατασκοπεία
Spyware: Η Αμερική αποφάσισε να περιορίσει την κατασκοπεία

Ο John Scott-Railton, ερευνητής ασφαλείας του «Citizen Lab», που ειδικεύεται στη διερεύνηση εμπορικού spyware, εντόπισε πρώτος τη νέα παράγραφο του νομοσχεδίου. Το περιέγραψε μάλιστα μέσω tweet, ως «πολύ άσχημα νέα για τους συνήθεις κακούς παράγοντες».

Το προσχέδιο πέρασε από την Σύγκλητο της Επιτροπής Πληροφοριών την περασμένη εβδομάδα με του ψήφους να είναι 14-1. Θα τεθεί σε ψηφοφορία αργότερα αυτό το καλοκαίρι.

Ενώ έχουν σημειωθεί στο παρελθόν αρκετά περιστατικά παρενόχλησης και παρακολούθησης δημοσιογράφων και πολιτικών από spyware, οι πολίτες δεν θεωρούσαν αυτή την απειλή αρκετά σοβαρή, εκτός αυτών που είναι στον κύκλο της κυβερνοασφάλειας.

Η κοινή γνώμη άλλαξε ριζικά όταν τον Οκτώβριο του 2019 το Facebook έκανε μήνυση στους δημιουργούς εργαλείων hacking, «NSO Group», για δημιουργία και πώληση ενός exploit του WhatsApp, που χρησιμοποιούταν για την κατασκοπεία χρηστών σε όλο τον κόσμο.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS