ΑρχικήsecurityTop 10 hacking επιχειρήσεις της Europol

Top 10 hacking επιχειρήσεις της Europol

Οι hacking επιθέσεις που πραγματοποιούνται παγκόσμια αυξάνονται συνεχώς οπότε πολλές από τις επιχειρήσεις που πραγματοποιεί η Europol εξουδετερώνουν διάφορες τέτοιες σπείρες/ομάδες. Παρακάτω θα δείτε το top 10 των επιχειρήσεων που έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια.

hacking Europol

Shylock

Το 2014, η Europol και άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου κατέσχεσαν servers που ήταν κύριο μέρος της καμπάνιας κακόβουλου λογισμικού Shylock, που χρησιμοποιείται για να επιτεθεί σε τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παγκοσμίως.

Το Trojan Shylock, έχει μολύνει τουλάχιστον 30.000 υπολογιστές παγκοσμίως, έχοντας ως στόχο όσους βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ιταλία και την Τουρκία.

Game over, Zeus

Μια άλλη αξιοσημείωτη επιχείρηση τον ίδιο χρόνο ήταν η κατάσχεση υποδομών που ανήκουν στους χειριστές του botnet Gameover Zeus και του ransomware CryptoLocker.

Ενώ οι παραλλαγές του Zeus και του CryptoLocker κυκλοφορούν ακόμα στην αγορά, η αστυνομική επιχείρηση σταμάτησε το Gameover Zeus  – βέβαια αφού τα θύματα υπέστησαν ζημίες περίπου 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο εγκέφαλος πίσω από το Gameover Zeus, Evgeniy Mikhaylovich Bogachev, εξακολουθεί να αναζητείται από το FBI.

ATM skimming (Κλοπή πληροφοριών των τραπεζικών καρτών μέσω της συσκευής που ονομάζεται skimmer)

Το 2017, η Europol κυνηγούσε όσους πιστεύεται ότι είναι μέρος μιας παγκόσμιας επιχείρησης που χάκαραν ATM

Το ATM skimming περιλαμβάνει παραβίαση των hardware ή software του ATM, συχνά μέσω φυσικών φωτογραφικών μηχανών και συστημάτων skimming, προκειμένου να σαρώνει τα στοιχεία της κάρτας αθώων χρηστών.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης που ονομαζόταν «Operation Neptune», η αστυνομία συνέλαβε τέσσερις Βούλγαρους που χρησιμοποίησαν τα κλεμμένα δεδομένα για να δημιουργήσουν κλώνους με δυνατότητα ανάληψης μετρητών από τους λογαριασμούς των θυμάτων τους σε χώρες όπως η Μπελίζ, η Ινδονησία και η Τζαμάικα.

Carbanak/Cobalt

Πηγαίνοντας πίσω στο 2018 έχουμε τη σύλληψη των φερόμενων χειριστών των καμπανιών του malware Carbanak/Cobalt από την Europol. Οι εγκληματίες διεξήγαγαν μια σειρά επιτυχημένων ληστών που τους επέτρεψαν να εξαργυρώσουν περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ ανά επιτυχή κλοπή, με συνολική κλοπή που πιστεύεται ότι ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, από το 2013 που φαίνεται να ήταν ενεργό.

Η ομάδα είναι γνωστή ως Fin7. Ο πηγαίος κώδικας για το Carbanak ανακαλύφθηκε πρόσφατα στο VirusTotal.

Πλαστά μετρητά

Μια άλλη εκστρατεία που έγινε το 2018 αφορούσε την αγορά πλαστών τραπεζογραμματίων ευρώ στο Dark Web.

Είναι μάλλον εύκολο να αγοράσετε παράνομα αγαθά και ψεύτικα χρήματα online, αν ξέρετε πού να ψάξετε, αλλά όπως επισημαίνεται σε αυτήν την περίπτωση, οι εγκληματίες μπορούν να εντοπιστούν.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 300 έρευνες στο σπίτι σε 13 διαφορετικές χώρες και κρατήθηκαν 235 ύποπτοι. Κατασχέθηκαν επίσης ναρκωτικά, όπλα και 1.5000 τραπεζογραμμάτια και κρυπτονομίσματα.

Ο παραγωγός των τραπεζογραμματίων συνελήφθη μήνες πριν. Πάνω από 10.000 πλαστά χαρτονομίσματα έχουν αποσταλεί σε όλη την Ευρώπη.

Εξαργύρωση κρυπτονομισμάτων

Μια ενδιαφέρουσα υπόθεση που σχετίζεται με την κρυπτογράφηση ήταν η σύλληψη ενός πολίτη του Ηνωμένου Βασιλείου που φέρεται να είχε κλέψει 11,4 εκατομμύρια δολάρια σε εικονικό νόμισμα IOTA.

Οι κλοπές έλαβαν χώρα τον Ιανουάριο του 2018. Ο εν λόγω άντρας χρησιμοποίησε ένα website που υποσχέθηκε να δημιουργήσει τυχαίους, ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης για τα πορτοφόλια IOTA, αλλά κρυφά, ο ύποπτος καταγράφει τους κωδικούς πρόσβασης για χρήση, αργότερα, για να εισέλθει σε λογαριασμούς χρηστών και να κλέψει τα χρήματα τους.

Wall Street Market

Μία από τις πιο πρόσφατες επιτυχίες της Europol είναι το κλείσιμο της Wall Street Market, μιας αγοράς Dark Web που πουλούσε όπλα, ναρκωτικά, hacking εργαλεία και κλεμμένα δεδομένα.

Αφού οι hackers πραγματοποίησαν μια απάτη και το έσκασαν με 14,2 εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτογράφηση, η επιβολή του νόμου κατάσχεσε τον server που ανήκε στο website.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS