ΑρχικήsecurityDark Web: Είναι παράνομο να το χρησιμοποιούμε;

Dark Web: Είναι παράνομο να το χρησιμοποιούμε;

Το Internet αποτελείται από τρία μέρη: επιφανειακό network, deep network και dark network.

Το Dark Web είναι ένα μέρος του Internet στην οποία έχουν πρόσβαση μόνο ορισμένα προγράμματα περιήγησης, όπως το Tor ή το i2p. Χρησιμοποιούνται από πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους για να κρύψουν τις δραστηριότητές τους στο διαδίκτυο. Η ανωνυμία του dark network τον καθιστά ελκυστικό για παράνομους σκοπούς.

Ενώ αυτό το είδος επιχειρήσεων αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ποσοστό του περιεχομένου στο dark internet, το γεγονός ότι ο Tor μπορεί να παρακάμψει τα μέτρα επιτήρησης είναι χρήσιμο σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και σε νόμιμες δραστηριότητες, όπως η ελευθερία του λόγου για πολιτικούς αντιφρονούντες σε αυταρχικές χώρες.

Dark Web

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του Dark Web και του Deep Web;

Το Deep Web αποθηκεύει απλά πληροφορίες στις οποίες δεν μπορεί να έχει κανείς εύκολα πρόσβαση. Αυτό περιλαμβάνει οτιδήποτε προστατεύεται με κωδικό πρόσβασης, από συνδρομητικές υπηρεσίες, τραπεζικούς λογαριασμούς έως ιατρικές πληροφορίες. Αυτή η «περιοχή» αποτελεί στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο μέρος του web.

Από την άλλη πλευρά, το dark web είναι ένα ειδικό «μέρος» στον deep web που συνδέεται με εγκληματικές δραστηριότητες και παράνομες αγορές. Για να έχετε πρόσβαση σε αυτό, πρέπει να χρησιμοποιήσετε ειδικά προγράμματα περιήγησης. Τα δύο πιο δημοφιλή προγράμματα περιήγησης είναι ο Freenet και ο Tor.

Ποιος χρησιμοποιεί το Dark Web;

Το dark web φιλοξενεί εγκληματίες και πολίτες που ενδιαφέρονται εξίσου για την προστασία της ιδιωτικής τους ζωής. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται ότι εκθέτουν τα προσωπικά τους στοιχεία και προτιμούν να ξοδεύουν τον ελεύθερο χρόνο τους σε «περιοχές» όπου δεν μπορούν να τα δουν, ακόμα και αν το μόνο που κάνουν είναι να  παίζουν ρουλέτα online.

Άλλοι άνθρωποι θέλουν να επικοινωνούν πέρα από την εμβέλεια των κυβερνήσεων.

Η ανωνυμία που προσφέρει το dark network έχει μεγάλο ενδιαφέρον για όσους θέλουν να προστατεύσουν τις παράνομες δραστηριότητες τους από το κοινό.

Τα περισσότερα από αυτά που πωλούνται στο dark network είναι παράνομα, επομένως, απαγορεύεται η αγορά αυτών των παράνομων προϊόντων. Οι χρήστες του dark web το χρησιμοποιούν για να αγοράσουν παράνομα ναρκωτικά, να μισθώσουν δολοφόνους, να προσλάβουν μη-ηθικούς hackers, να κλέψουν τα προσωπικά στοιχεία και τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού άλλων ανθρώπων, μεταξύ άλλων κακών δραστηριοτήτων.

Λόγω της ύπαρξης των τόσων επικίνδυνων δραστηριότητων μέσω αυτού, το dark network έχει αποκτήσει κακή φήμη.

Ποιος δημιούργησε το Dark Web;

Το dark web δημιουργήθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση για να επιτρέψει στους κατασκόπους να ανταλλάσσουν πληροφορίες ανώνυμα.

Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί επιστήμονες ανέπτυξαν μια τεχνολογία γνωστή ως Tor (The Onion Router) στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και την κατέστησαν διαθέσιμη στο κοινό.

Στα τέλη του 2000, η κρυπτογράφηση εμφανίστηκε με τη μορφή των Bitcoin, καθιστώντας το τελευταίο κομμάτι του παζλ που χρειαζόταν για να ευδοκιμήσει το dark web.

Η νόμιμη πλευρά του Dark Web

Για τους ανθρώπους που ζουν σε καταπιεστικά καθεστώτα και δεν έχουν πρόσβαση σε μεγάλα τμήματα του διαδικτύου, το dark web είναι μια σωτηρία που παρέχει πρόσβαση στις πληροφορίες και προστασία από τις διώξεις.

Σε πιο ελεύθερες κοινωνίες, αυτό μπορεί να είναι ένα σημαντικό εργαλείο πληροφόρησης και επικοινωνίας που προστατεύει τους ανθρώπους από αντίποινα ή κρίση στην εργασία ή στην κοινωνία.

Η Google εμφανίζει το Dark Web;

Εξ ορισμού, το dark web δεν είναι διαθέσιμο για αναζήτηση με μηχανές όπως το Google ή κανονικά προγράμματα περιήγησης όπως ο Chrome ή ο Firefox. Σύμφωνα με τους Domains 4 Less, λόγω του τρόπου οργάνωσης του dark network, είναι σχεδόν αδύνατο να προσδιοριστεί ο τύπος των ιστότοπων που το γεμίζουν. Οι ανιχνευτές της Google ενδέχεται να μην συναντήσουν ποτέ αυτού του είδους τις ιστοσελίδες.

Επιπλέον, αυτή η σελίδα ενδέχεται να απαιτεί έλεγχο ταυτότητας, π.χ. συμπληρώνοντας τη φόρμα αναζήτησης και κάνοντας κλικ στην επιλογή Υποβολή. Εάν μια σελίδα περιέχει παράνομο περιεχόμενο, η Google ενδέχεται να μην θέλει να εμφανίζει αυτόν τον τύπο περιεχομένου στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Μηχανές αναζήτησης Dark Web

Το Dark Web δεν μπορεί να εντοπιστεί και είναι προσβάσιμο μέσω ενός Tor, μιας μηχανής αναζήτησης όπως η Google, στην οποία είναι πιο δύσκολο να αποκτήσετε πρόσβαση και να βρείτε αυτό που ψάχνετε.

Παρόλο που η Google δεν επιδεικνύει sites στο dark web, υπάρχουν μηχανές αναζήτησης Tor ειδικά σχεδιασμένες για το σκοπό αυτό. Αλλά ακόμη και οι καλύτερες μηχανές αναζήτησης dark web πρέπει να συμβαδίζουν με το συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο.

Είναι το Dark Web ασφαλές;

Το Dark Web δεν είναι ασφαλές. Οι δύο πιο ύπουλοι κίνδυνοι του είναι τα ransomware και malware. Το Ransomware είναι ένα πρόγραμμα υπολογιστή που έχει σχεδιαστεί για να αποκλείει την πρόσβαση στον υπολογιστή σας μέχρι να πληρώσετε λύτρα. Το κακόβουλο λογισμικό, από την άλλη πλευρά, βλάπτει τον υπολογιστή σας.

Αυτά τα κομμάτια κακόβουλου λογισμικού διαβιβάζονται μέσω του dark web και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε website. Επομένως, εάν το χρησιμοποιείτε, υπάρχει κίνδυνος έκθεσης σε malware ή ransomware που μπορεί να παραλύσει την επιχείρησή σας ή και ακόμα να κλέψει την ταυτότητά σας.

Είναι το Dark Web παράνομο;

Λόγω της ανωνυμίας του Tor, δυστυχώς είναι ένας δημοφιλής τόπος συγκέντρωσης ατόμων που πραγματοποιούν εγκληματικές και παράνομες ενέργειες.

Παρόλο που είναι νόμιμο να έχετε πρόσβαση χρησιμοποιώντας ένα ανώνυμο πρόγραμμα περιήγησης, η επίσκεψη σε πολλούς ιστότοπους στο dark web είναι παράνομη.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS