ΑρχικήsecurityΠαραβίαση σε κλινική ψυχοθεραπείας οδήγησε σε εκβιασμούς ασθενών

Παραβίαση σε κλινική ψυχοθεραπείας οδήγησε σε εκβιασμούς ασθενών

Πριν δύο χρόνια, έλαβε χώρα μια κυβερνοεπίθεση σε μια φινλανδική κλινική ψυχοθεραπείας, η οποία κατέληξε σε κλοπή δεδομένων και απαίτηση λύτρων. Τώρα, λέγεται ότι οι εγκληματίες εκβιάζουν ξεχωριστά τους ασθενείς, των οποίων τα δεδομένα κλάπηκαν σε αυτή την επίθεση.

κλινική ψυχοθεραπείας
Παραβίαση σε κλινική ψυχοθεραπείας οδήγησε σε εκβιασμούς ασθενών

Η επίθεση στην κλινική Vastaamo έλαβε χώρα τον Νοέμβριο του 2018 και οδήγησε στην κλοπή μιας βάσης δεδομένων πελατών. Ωστόσο, λέγεται ότι πραγματοποιήθηκε και μια δεύτερη παραβίαση τον Μάρτιο του 2019. Η Vastaamo εξυπηρετεί χιλιάδες ασθενείς σε περίπου 20 περιοχές σε ολόκληρη τη Φινλανδία.

Η παραβίαση δεδομένων ήρθε στο φως τον προηγούμενο μήνα, όταν ένας εκβιαστής επικοινώνησε με τρεις υπαλλήλους της Vastaamo.

Τα δεδομένα που έχουν εκτεθεί, περιλαμβάνουν προσωπικά στοιχεία ταυτότητας, αλλά και πληροφορίες που συζητούνταν σε συνεδρίες ψυχοθεραπείας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, τα αρχεία 300 ασθενών της Vastaamo έχουν δημοσιευτεί στο dark web.

Η Vastaamo δήλωσε ότι συνεργάζεται με τις αρχές επιβολής του νόμου και έχει συμβουλεύσει όλους τους ασθενείς, με τους οποίους έχει επικοινωνήσει ο εκβιαστής, να πάνε στην αστυνομία. Η κλινική περιέγραψε το περιστατικό ως “μια μεγάλη κρίση”.

Η κλινική ψυχοθεραπείας προσφέρει μια γραμμή βοήθειας για τους ασθενείς που έχουν επηρεαστεί, καθώς και μια δωρεάν συνεδρία.

Σύμφωνα με τα φινλανδικά μέσα, η κυβέρνηση της χώρας πραγματοποίησε μια έκτακτη συνάντηση την Κυριακή το βράδυ. Η υπουργός Εσωτερικών, Maria Ohisalo, χαρακτήρισε το περιστατικό ασφαλείας και τον επακόλουθο εκβιασμό “κρίσιμο”.

Παραβίαση σε κλινική ψυχοθεραπείας οδήγησε σε εκβιασμούς ασθενών

Ένας ασθενής της Vastaamo, που προσεγγίστηκε από τον εκβιαστή, δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι η πληρωμή των λύτρων εγγυάται την ασφάλεια των δεδομένων του.

Το θύμα είπε ότι κάποιος, που περιγράφει τον εαυτό του ως “the ransom guy“, επικοινώνησε μαζί του για να απαιτήσει 200 ευρώ ($ 236) σε Bitcoin. Ο εγκληματίας τού είπε ακόμα ότι επικοινώνησε μαζί του μετά την άρνηση της Vastaamo να πληρώσει 40 Bitcoin (515.632 $).

Ο εκβιαστής είπε στο θύμα ότι εάν δεν πληρώσει εντός 24 ωρών, τα λύτρα θα αυξηθούν σε 500 € (590 $). Τελική προθεσμία είναι οι 72 ώρες. Αν δεν δοθούν τα χρήματα ως τότε, ο εκβιαστής θα δημοσιεύσει σημειώσεις από τις συνεδρίες ψυχοθεραπείας, που έκανε το θύμα ως έφηβος.

Αυτές οι σημειώσεις περιέχουν πράγματα που δεν είμαι έτοιμος να μοιραστώ με τον κόσμο”, δήλωσε το θύμα. “Και το να με απειλεί κάποιος με τις εν λόγω σημειώσεις σίγουρα με κάνει να νιώθω πολύ άβολα“.

Τέλος, σύμφωνα με το InfoSecurity Magazine, το θύμα είπε ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει τα λύτρα, αλλά ακόμα και αν μπορούσε να πληρώσει δεν θα ήταν σίγουρος για την ασφάλεια των δεδομένων του.

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS