Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου, 18:24
Αρχική security Παραβίαση σε κλινική ψυχοθεραπείας οδήγησε σε εκβιασμούς ασθενών

Παραβίαση σε κλινική ψυχοθεραπείας οδήγησε σε εκβιασμούς ασθενών

Πριν δύο χρόνια, έλαβε χώρα μια κυβερνοεπίθεση σε μια φινλανδική κλινική ψυχοθεραπείας, η οποία κατέληξε σε κλοπή δεδομένων και απαίτηση λύτρων. Τώρα, λέγεται ότι οι εγκληματίες εκβιάζουν ξεχωριστά τους ασθενείς, των οποίων τα δεδομένα κλάπηκαν σε αυτή την επίθεση.

Παραβίαση σε κλινική ψυχοθεραπείας οδήγησε σε εκβιασμούς ασθενών

Η επίθεση στην κλινική Vastaamo έλαβε χώρα τον Νοέμβριο του 2018 και οδήγησε στην κλοπή μιας βάσης δεδομένων πελατών. Ωστόσο, λέγεται ότι πραγματοποιήθηκε και μια δεύτερη παραβίαση τον Μάρτιο του 2019. Η Vastaamo εξυπηρετεί χιλιάδες ασθενείς σε περίπου 20 περιοχές σε ολόκληρη τη Φινλανδία.

Η παραβίαση δεδομένων ήρθε στο φως τον προηγούμενο μήνα, όταν ένας εκβιαστής επικοινώνησε με τρεις υπαλλήλους της Vastaamo.

Τα δεδομένα που έχουν εκτεθεί, περιλαμβάνουν προσωπικά στοιχεία ταυτότητας, αλλά και πληροφορίες που συζητούνταν σε συνεδρίες ψυχοθεραπείας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, τα αρχεία 300 ασθενών της Vastaamo έχουν δημοσιευτεί στο dark web.

Η Vastaamo δήλωσε ότι συνεργάζεται με τις αρχές επιβολής του νόμου και έχει συμβουλεύσει όλους τους ασθενείς, με τους οποίους έχει επικοινωνήσει ο εκβιαστής, να πάνε στην αστυνομία. Η κλινική περιέγραψε το περιστατικό ως “μια μεγάλη κρίση”.

Η κλινική ψυχοθεραπείας προσφέρει μια γραμμή βοήθειας για τους ασθενείς που έχουν επηρεαστεί, καθώς και μια δωρεάν συνεδρία.

Σύμφωνα με τα φινλανδικά μέσα, η κυβέρνηση της χώρας πραγματοποίησε μια έκτακτη συνάντηση την Κυριακή το βράδυ. Η υπουργός Εσωτερικών, Maria Ohisalo, χαρακτήρισε το περιστατικό ασφαλείας και τον επακόλουθο εκβιασμό “κρίσιμο”.

Παραβίαση σε κλινική ψυχοθεραπείας οδήγησε σε εκβιασμούς ασθενών

Ένας ασθενής της Vastaamo, που προσεγγίστηκε από τον εκβιαστή, δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι η πληρωμή των λύτρων εγγυάται την ασφάλεια των δεδομένων του.

Το θύμα είπε ότι κάποιος, που περιγράφει τον εαυτό του ως “the ransom guy“, επικοινώνησε μαζί του για να απαιτήσει 200 ευρώ ($ 236) σε Bitcoin. Ο εγκληματίας τού είπε ακόμα ότι επικοινώνησε μαζί του μετά την άρνηση της Vastaamo να πληρώσει 40 Bitcoin (515.632 $).

Ο εκβιαστής είπε στο θύμα ότι εάν δεν πληρώσει εντός 24 ωρών, τα λύτρα θα αυξηθούν σε 500 € (590 $). Τελική προθεσμία είναι οι 72 ώρες. Αν δεν δοθούν τα χρήματα ως τότε, ο εκβιαστής θα δημοσιεύσει σημειώσεις από τις συνεδρίες ψυχοθεραπείας, που έκανε το θύμα ως έφηβος.

Αυτές οι σημειώσεις περιέχουν πράγματα που δεν είμαι έτοιμος να μοιραστώ με τον κόσμο”, δήλωσε το θύμα. “Και το να με απειλεί κάποιος με τις εν λόγω σημειώσεις σίγουρα με κάνει να νιώθω πολύ άβολα“.

Τέλος, σύμφωνα με το InfoSecurity Magazine, το θύμα είπε ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει τα λύτρα, αλλά ακόμα και αν μπορούσε να πληρώσει δεν θα ήταν σίγουρος για την ασφάλεια των δεδομένων του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

LIVE NEWS

Hackers από το Βιετνάμ χρησιμοποιούν νέο macOS backdoor

Οι ερευνητές της Trend Micro έχουν εντοπίσει ένα νέο macOS backdoor που πιστεύουν ότι χρησιμοποιείται από τη hacking ομάδα του Βιετνάμ, OceanLotus.

Διευθυντής εταιρείας μάρκετινγκ αποκλείστηκε απ’τα καθήκοντά του επειδή πραγματοποίησε ενοχλητικές κλήσεις

Στον διευθυντή μιας εταιρείας μάρκετινγκ απαγορεύτηκε να ασκήσει το επάγγελμά του σε αυτή την θέση για έξι χρόνια, καθώς φέρεται να πραγματοποίησε...

AstraZeneca: Βορειοκορεάτες hackers επιτέθηκαν στην εταιρεία

Το προσωπικό της βρετανικής εταιρείας βιοφαρμακευτικών προϊόντων AstraZeneca, η οποία διεξάγει κλινικές δοκιμές ενός εμβολίου για τον κορωνοϊό, που ανέπτυξε από κοινού...

Δύο στα επτά email που στάλθηκαν κατά το Black Friday ήταν κακόβουλα!

Ειδικοί ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι δύο στα επτά email που στάλθηκαν την ημέρα του Black Friday ήταν κακόβουλα. Η Vade Secure ισχυρίζεται ότι...

Η APT ομάδα πίσω από την επιχείρηση Dark Caracal επέστρεψε με νέες επιθέσεις

Σύμφωνα με την Check Point, η APT ομάδα πίσω από την hacking επιχείρηση Dark Caracal επέστρεψε. Οι ερευνητές ασφαλείας της εταιρείας αποκάλυψαν...

Να συνεχίσω να χρησιμοποιώ τον Password Manager μου;

Στην εποχή μας, που ο καθένας διαθέτει πολλούς λογαριασμούς, η χρήση ενός Password Manager είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε...

Ιταλία: Χάκερς έκλεψαν 800.000€ από 35 ATM με Black Box επίθεση!

Χάκερς έκλεψαν χρήματα από τουλάχιστον 35 ATM που λειτουργούν σε τράπεζες στην Ιταλία, με μια νέα τεχνική Black Box επίθεσης. Οι καραμπινιέρι...

Hacker πουλά email credentials που ανήκουν σε υψηλόβαθμα στελέχη

Ένας hacker πουλά credentials για λογαριασμούς email που ανήκουν σε εκατοντάδες υψηλόβαθμα στελέχη (C-level) εταιρειών από όλο τον κόσμο.

Kaspersky: Μικρότερο το κόστος παραβιάσεων για επιχειρήσεις που είναι ειλικρινείς

Όπως αποκάλυψε μία νέα έρευνα της Kaspersky, όσες επιχειρήσεις αποκαλύπτουν ότι έπεσαν θύματα παραβίασης, έχουν 40% λιγότερες οικονομικές ζημιές.

Κομητεία της Πενσυλβάνια πλήρωσε 500.000$ λύτρα στους χάκερς του DoppelPaymer ransomware

Η κομητεία Ντέλαγουερ της Πενσυλβάνια πλήρωσε 500.000$ λύτρα σε χάκερς που μόλυναν τα συστήματά της με το DoppelPaymer ransomware το προηγούμενο Σαββατοκύριακο....