Η παγκοσμίου φήμης φαρμακοβιομηχανία Pfizer Inc., φαίνεται πως υπέστη παραβίαση δεδομένων με αποτέλεσμα οι πληροφορίες πολλών ασθενών της να βρεθούν εκτεθειμένες σε μία μη ασφαλή αποθήκη cloud.
Ερευνητές από τη vpnMentor, ανακάλυψαν τα εκτεθειμένα δεδομένα χθες, σε έναν κάδο αποθήκευσης Google Cloud που δεν έχει διαμορφωθεί σωστά. Τα δεδομένα περιλάμβαναν εκατοντάδες συνομιλίες μεταξύ του αυτοματοποιημένου λογισμικού υποστήριξης πελατών της Pfizer και ατόμων που χρησιμοποιούν συνταγογραφούμενα φάρμακά της, όπως Lyrica, Chantix, Viagra καθώς και φάρμακα για τη θεραπεία του καρκίνου όπως τα Ibrance και Aromasin.
Εκτός όμως από τις συνομιλίες, τα αρχεία περιλάμβαναν και προσωπικές ιατρικές πληροφορίες, καθώς και πλήρη ονόματα, διευθύνσεις κατοικίας και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους hackers για να στοχεύσουν ασθενείς με εκστρατείες ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing).
«Οι hackers θα μπορούσαν εύκολα να εξαπατήσουν τα θύματα, παριστάνοντας το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών της Pfizer και αναφέροντας τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ τους», εξήγησαν οι ερευνητές. «Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι ρωτούσαν σχετικά με συνταγές και άλλες πληροφορίες. Τέτοιες περιστάσεις δίνουν στους κυβερνοεγκληματίες μια εξαιρετική ευκαιρία να παριστάνουν ότι ανήκουν στην Pfizer και να ζητήσουν τα στοιχεία πιστωτικής κάρτας για να προχωρήσουν με τα φάρμακα.»
Πέραν όμως του οικονομικού οφέλους που θα είχαν από μία επίθεση phishing, οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι υπάρχει επίσης κίνδυνος να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα για να στοχεύσουν ασθενείς με κακόβουλο λογισμικό ή ακόμη και ransomware. Εάν οι hackers χρησιμοποιούσαν τις προσωπικά αναγνωρίσιμες πληροφορίες για να εξαπατήσουν έναν ασθενή ώστε να παράσχει περισσότερες πληροφορίες, τα συνδυασμένα δεδομένα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για απάτη, συμπεριλαμβανομένης της κλοπής ταυτότητας, ενδεχομένως καταστρέφοντας την οικονομική ευημερία ενός ατόμου.
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι τα δεδομένα παρέμειναν εκτεθειμένα για μήνες μετά την ανακάλυψή τους. Οι ερευνητές επικοινώνησαν με την Pfizer δύο φορές τον Ιούλιο χωρίς όμως να λάβουν απάντηση, πριν επιχειρήσουν να επικοινωνήσουν ξανά με την εταιρεία στις 22 Σεπτεμβρίου. Τελικά την τρίτη φορά έλαβαν απάντηση και τα δεδομένα κατέβηκαν στις 23 Σεπτεμβρίου.
Η Pfizer δεν έχει κάνει κάποια ανακοίνωση σχετικά με το περιστατικό.
Η Pfizer θα μπορούσε να αντιμετωπίσει νομικές κυρώσεις για την παραβίαση των δεδομένων. Εάν κάποιος από τους ασθενείς ήταν κάτοικος της Καλιφόρνια, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον νόμο περί προστασίας του απορρήτου. Με το νόμο αυτό οι καταναλωτές έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν νομική αγωγή σε περίπτωση παραβίασης δεδομένων από την αποτυχία μιας επιχείρησης να εφαρμόσει επαρκείς διαδικασίες ασφαλείας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που εκτείθενται δεδομένα της συγκεκριμένης εταιρείας. Η Pfizer έχει ήδη τρεις παραβιάσεις δεδομένων στο ενεργητικό της, μεταξύ 2007 και 2019.