ΑρχικήsecurityΣυμμορία ransomware δωρίζει μέρος των λύτρων σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς

Συμμορία ransomware δωρίζει μέρος των λύτρων σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς

Η συμμορία ransomware Darkside έχει δωρίσει 10 χιλιάδες δολάρια από τα λύτρα που έχει συγκεντρώσει από τα θύματα της στο Children International και στο The Water Project.

ransomware

Μια συμμορία ransomware έχει δωρίσει ένα μέρος από τα λύτρα που έχει συγκεντρώσει σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Οι σημερινοί παραλήπτες των χρημάτων είναι το Children International, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός για τη χρηματοδότηση παιδιών που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και το The Water Project, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που αποσκοπεί στην παροχή της πρόσβασης σε καθαρό νερό σε όλη την Αφρική.

Κάθε οργανισμός φαίνεται να έλαβε 0,88 bitcoin την περασμένη εβδομάδα.

Ο αποστολέας ήταν μια ομάδα ransomware που ονομάζεται Darkside. Ο όμιλος Darkside που είναι ενεργός από τον Αύγουστο του 2020 είναι ένας κλασικός «κυνηγός μεγάλων παιχνιδιών», που σημαίνει ότι ακολουθεί συγκεκριμένα μεγάλα εταιρικά δίκτυα, κρυπτογραφεί τα δεδομένα τους και ζητά τεράστια ποσά λύτρων σε επίπεδο εκατομμυρίων δολαρίων.

Εάν τα θύματα δεν πληρώσουν, η ομάδα Darkside διαρρέει τα δεδομένα τους στο διαδίκτυο, σε ένα portal που διαθέτουν στο dark web.

“Όπως είπαμε στο πρώτο δελτίο τύπου – στοχεύουμε μόνο μεγάλες κερδοφόρες εταιρείες”, έγραψε η ομάδα Darkside σε μια σελίδα του dark web portal, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα.

“Πιστεύουμε ότι είναι δίκαιο ότι μερικά από τα χρήματα που έχουν πληρώσει τα θύματα να διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ανεξάρτητα από το πόσο κακή πιστεύετε ότι είναι η δουλειά μας, είμαστε στην ευχάριστη θέση να γνωρίζουμε ότι βοηθήσαμε να αλλάξουμε τη ζωή κάποιου”, πρόσθεσε επίσης η ομάδα.

Αυτό το “δελτίο τύπου”, όπως το αποκαλεί η ομάδα, έρχεται μετά από ένα παρόμοιο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο τον Αύγουστο, όπου η ομάδα υποσχέθηκε να μην κρυπτογραφήσει αρχεία που ανήκουν σε νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστήμια, μη κερδοσκοπικούς και κυβερνητικούς τομείς.

Αν τήρησαν την υπόσχεση τους, φυσικά δεν το ξέρουμε. Και άλλες συμμορίες ransomware είχαν υποσχεθεί να μην επιτεθούν στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης κατά την έναρξη της πανδημίας του COVID-19, αλλά τελικά δεν κράτησαν τον λόγο τους.

Επιπλέον, η ομάδα Darkside δεν είναι η πρώτη συμμορία που δωρίζει χρήματα σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Το 2016, μια ομάδα hacking που ονομάζεται Phineas Fisher ισχυρίστηκε ότι χάκαρε μια τράπεζα και έδωσε τα χρήματα στην αυτόνομη συριακή επαρχία Rojava.

Το 2018, η συμμορία GandCrab κυκλοφόρησε δωρεάν κλειδιά αποκρυπτογράφησης για τα θύματα που βρίσκονται στην Συρία που βρίσκεται σε πόλεμο.

Η συμμορία GandCrab πρόσθεσε επίσης μια εξαίρεση στον κώδικα της λέγοντας ότι δεν θα κρυπτογραφήσει τα αρχεία των θυμάτων που βρίσκονται σε αυτήν τη χώρα. Κατά ειρωνικό τρόπο, αυτή η εξαίρεση για τα συριακά θύματα είναι αυτό που βοήθησε τους ερευνητές ασφάλειας να συνδέσουν την ομάδα με το ransomware REvil όταν η ομάδα GandCrab σταμάτησε και προσπάθησε να ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση με νέο όνομα (REvil ή Sodinokibi).

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS