ΑρχικήinetCOVID-19: Ο ιός επιβιώνει σε οθόνες τηλεφώνων για 28 ημέρες!

COVID-19: Ο ιός επιβιώνει σε οθόνες τηλεφώνων για 28 ημέρες!

Ο ιός που προκαλεί τον COVID-19 μπορεί να παραμείνει ενεργός σε οθόνες smartphone, μεταλλικές επιφάνειες και χαρτονομίσματα για καιρό.

Σύμφωνα με ερευνητές από την Εθνική Επιστημονική Υπηρεσία της Αυστραλίας, ο ιός μπορεί να επιβιώσει σε ομαλές επιφάνειες πολύ περισσότερο από τον ιό της γρίπης. Διαπίστωσαν μάλιστα ότι μπορεί να παραμείνει ενεργός έως και 28 ημέρες, βέβαια σε πολύ ελεγχόμενο περιβάλλον. Υπό τις ίδιες συνθήκες, ο ιός της γρίπης παραμένει μολυσματικός για μόλις 17 ημέρες, σύμφωνα με τη μελέτη.

COVID-19: Ο ιός επιβιώνει σε οθόνες τηλεφώνων για 28 ημέρες!
COVID-19: Ο ιός επιβιώνει σε οθόνες τηλεφώνων για 28 ημέρες!

Η ομάδα είπε ότι η έρευνα αποδεικνύει ότι ο COVID-19 είναι «εξαιρετικά ισχυρός» σε σύγκριση με άλλους ιούς. «Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι το SARS-CoV-2 μπορεί να παραμείνει μολυσματικό για σημαντικά μεγαλύτερες χρονικές περιόδους από ό,τι θεωρείται γενικά δυνατό,» αναφέρει η μελέτη.

Το ύφασμα και άλλες πορώδεις επιφάνειες μπορούν να μεταφέρουν μολυσματικό ιό μόνο για το ήμισυ του χρόνου, ή περίπου 14 ημέρες.

Η έρευνα δείχνει τη σημασία του καθαρισμού και της απολύμανσης κινητών τηλεφώνων και άλλων επιφανειών, ενώ παράλληλα συνοδεύεται από ορισμένες μεγάλες προειδοποιήσεις.

Διεξήχθη σε σταθερή θερμοκρασία 68 βαθμών F σε σκοτεινές συνθήκες για να αναιρέσει τις επιδράσεις του φωτός UV, μακριά από τις πραγματικές συνθήκες. Το πείραμα του COVID-19 επίσης δεν χρησιμοποίησε φρέσκο ​​βλεννογόνο – συνήθως υπάρχει με ιούς σε επιφάνειες – που περιέχουν λευκά κύτταρα και αντισώματα.

«Κατά τη γνώμη μου, οι μολυσματικοί ιοί θα παραμείνουν μόνο για κάποιες ώρες σε βλέννα σε επιφάνειες, παρά μέρες,» δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Cardiff, Ron Eccles, στο BBC.

COVID-19: Ο ιός επιβιώνει σε οθόνες τηλεφώνων για 28 ημέρες!

Πρόσφατα, οι ειδικοί υποβάθμισαν επίσης τον κίνδυνο μετάδοσης κοροναϊού από επιφάνειες. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών (CDC), «η εξάπλωση από τις επιφάνειες δε θεωρείται κοινός τρόπος με τον οποίο εξαπλώνεται ο COVID-19».

Οι πιο συνηθισμένοι φορείς του ιού είναι αναπνευστικά σταγονίδια που παράγονται από βήχα ή φτάρνισμα. Νέες προειδοποιήσεις  αναφέρουν επίσης ότι μπορεί να μεταδοθεί με τον αέρα σε «κακώς αεριζόμενους και κλειστούς χώρους που συχνά περιελάμβαναν δραστηριότητες που προκάλεσαν βαρύτερη αναπνοή, όπως τραγούδι ή άσκηση,» σύμφωνα με το Engadget.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS