ΑρχικήsecurityΟι μισοί Βρετανοί κάνουν τραπεζικές συναλλαγές με μη ασφαλή smartphones

Οι μισοί Βρετανοί κάνουν τραπεζικές συναλλαγές με μη ασφαλή smartphones

Βρετανοί τραπεζικές συναλλαγές

Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι οι Βρετανοί χρήστες πραγματοποιούν τραπεζικές συναλλαγές στο διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας smartphones και συσκευές που είναι πιθανώς ευάλωτες σε παραβιάσεις, ενώ την ίδια στιγμή, φροντίζουν για την ασφάλεια των επιτραπέζιων ή φορητών υπολογιστών τους. Σε μια μελέτη της Kaspersky, σχεδόν οι μισοί χρήστες smartphone που κάνουν τραπεζικές συναλλαγές μέσω εφαρμογών, δεν προστατεύουν το smartphone τους με λογισμικό προστασίας από ιούς.

Από την άλλη μεριά, περίπου οι μισοί (52%) Βρετανοί χρήστες smartphone, που έχουν πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς με την κινητή τους συσκευή, ανησυχούν για κάποιο hack εάν το τηλέφωνό τους χαθεί ή κλαπεί. Παρά τον φόβο αυτό, το 47% πραγματοποιεί τραπεζικές συναλλαγές σε συσκευές χωρίς εγκατεστημένο λογισμικό προστασίας από ιούς, αφήνοντας τα οικονομικά τους στοιχεία ευάλωτα σε επιθέσεις ή απάτες. Οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο προσπαθούν συνεχώς να βγάλουν χρήματα εξαπατώντας χρήστες στο διαδίκτυο. Ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, έχουν καταφέρει να αποκτήσουν τουλάχιστον £11,316,266 από 2.866 θύματα.

Τα στοιχεία από το 2019 δείχνουν ότι το 73% του πληθυσμού χρησιμοποιεί mobile τραπεζικές εφαρμογές και κάνει τραπεζικές συναλλαγές σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, ενώ οι περισσότεροι Βρετανοί χρήστες προστατεύουν τον επιτραπέζιο ή φορητό υπολογιστή τους, σχεδόν το ένα τρίτο (31%) δεν σκέφτηκε ποτέ να προστατεύσει το smartphone του. Παραδόξως, το ένα πέμπτο (21%) των ενηλίκων και το ένα τρίτο (33%) της νέας γενιάς, πιστεύουν ότι το τηλέφωνό τους δεν μπορεί να παραβιαστεί, παρά το ότι το οι mobile malware επιθέσεις έχουν αυξηθεί τους τελευταίους 12 μήνες.

Περίπου δύο στους πέντε που δεν χρησιμοποιούν λογισμικό προστασίας από ιούς στο smartphone τους, πιστεύουν ότι λαμβάνουν τις κατάλληλες προφυλάξεις για να αποτρέψουν την παραβίαση, αποφεύγοντας τα κλικ σε συνδέσμους που δεν γνωρίζουν (42%), χρησιμοποιώντας ασφαλή Wi-Fi δίκτυα (41%) και αποφεύγοντας το άνοιγμα email από άγνωστο αποστολέα (40%).

Σύμφωνα με την έρευνα, το 79% των κατόχων laptop και το 80% των χρηστών επιτραπέζιων υπολογιστών έχουν εγκαταστήσει λογισμικό προστασίας από ιούς, αλλά μόλις το 53% των κατόχων smartphones και το 57% των κατόχων tablet παίρνουν αυτά τα μέτρα προστασίας.

smartphones

Αυτό είναι ανησυχητικό, δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πολύ πιο προσκολλημένοι στα smartphones τους: περισσότεροι από τους μισούς (55%) χρήστες smartphone θα είχαν καταστραφεί αν συνέβαινε κάτι στη συσκευή τους, ενώ το 47% δηλώνει ότι δεν θα μπορούσε να ζήσει χωρίς το τηλέφωνό του. Επιπλέον, τα smartphones χρησιμοποιούνται πολύ πιο συχνά, με το 81% να τα χρησιμοποιεί τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.

“Τα τηλέφωνά μας έχουν γίνει ουσιαστικό μέρος της ζωής μας. Και όμως, φαίνεται να έχουμε ξεχάσει τα τρωτά σημεία τους. Οι mobile συσκευές περιέχουν μια τεράστια ποσότητα πληροφοριών για εμάς”, σχολιάζει ο Alexis Conran, οικοδεσπότης του Times Radio και παρουσιαστής του The Joy of Techs.

Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα smartphones για τη δουλειά τους, για επικοινωνία με τους άλλους, για τραπεζικές συναλλαγές και πολλά άλλα.

Κατά συνέπεια, όσα περισσότερα κάνουμε με τις φορητές συσκευές μας, τόσο περισσότερο πρέπει να σκεφτόμαστε την προστασία τους. Όπως δεν θα αφήνατε ένα δοχείο χρυσού απροστάτευτο, έτσι δεν πρέπει να αφήνετε και το τηλέφωνό σας. Αν και μπορεί να ζυγίζει λιγότερο, το τηλέφωνό σας είναι εξίσου πολύτιμο”, είπε.

Επομένως, όλοι οι χρήστες smartphone πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, και ειδικά αυτοί που κάνουν τραπεζικές συναλλαγές και παρέχουν οικονομικά στοιχεία.

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS