ΑρχικήyoutubeNudgebox: Από την ανάλυση DNA στον εντοπισμό του Covid-19

Nudgebox: Από την ανάλυση DNA στον εντοπισμό του Covid-19

To Nudgebox είναι προϊόν μιας μικρής εταιρείας δοκιμών DNA που πριν από λίγους μήνες προσπαθούσε να αποκτήσει τη θέση της στη γενετική και αποτελεί πλέον μέρος μιας προσπάθειας να καταστούν τα βρετανικά νοσοκομεία ασφαλέστερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η εταιρεία, DnaNudge, κέρδισε μια παραγγελία ύψους 161 εκατομμυρίων λιρών (211 εκατομμύρια δολάρια) για 5.000 μηχανήματα για τον έλεγχο ασθενών για τον κορονοϊό σε εκατοντάδες νοσοκομεία της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας.

Για τον ιδρυτή Christofer Toumazou, καθηγητή στο Imperial College London, είναι το αποκορύφωμα πολλών μηνών προσπάθειας να ανακατασκευάσει μια μηχανή στο μέγεθος μιας τοστιέρας που αρχικά ανέπτυξε για να αναλύσει βασικά κομμάτια του DNA των ανθρώπων, ώστε οι χρήστες να μπορούν να προσαρμόζουν τη διατροφή τους με βάση την κληρονομικότητά τους. Τώρα το εργαστήριο του θα χρησιμοποιηθεί για έλεγχο των ασθενών που φτάνουν στα νοσοκομεία για χειρουργικές επεμβάσεις, θεραπεία καρκίνου και άλλες διαδικασίες που μπορούν να μεταφέρουν τον Covid-19.

Nudgebox

Το μηχάνημα του, το Nudgebox, δίνει αποτελέσματα σε 90 λεπτά και δεν χρειάζεται να στείλει δείγματα σε κάποιο εργαστήριο. Μπορεί επίσης να αναγνωρίσει τη κοινή γρίπη και μια άλλη πνευμονική ασθένεια γνωστή ως αναπνευστικός συγκυτιακός ιός.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ζήτησε επίσης 450.000 tests από την εταιρεία δοκιμών DNA Oxford Nanopore Technologies. Η καινοτόμος διάγνωση είναι τα πιο πρόσφατα παραδείγματα της βρετανικής επιστήμης, που αναπτύσσονται για την καταπολέμηση της πανδημίας, μαζί με το εμβόλιο του κορονοϊού που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την AstraZeneca Plc.

Ευαίσθητο ζήτημα

Τα tests για τον κορονοϊό έχουν γίνει ένα ευαίσθητο ζήτημα στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από τις πρώιμες προσπάθειες της χώρας για την επιτάχυνση της διάγνωσης. Χιλιάδες tests που έγιναν παραγγελία την περασμένη άνοιξη αποδείχθηκαν ελαττωματικά, αποτρέποντας την αύξηση της ανίχνευσης του Covid-19 που οραματίστηκε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. Η Βρετανία υπέστη περισσότερους από 46.000 θανάτους, που είναι και οι περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Ο Γκράχαμ Κουκ, καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στο Imperial College London, δήλωσε αρχικά ότι δεν πίστευε πως η συσκευή του Toumazou θα ήταν χρήσιμη.

Nudgebox

Ορισμένα από τα Nudgebox έχουν ήδη κυκλοφορήσει σε 8 νοσοκομεία και κέντρα υγειονομικής περίθαλψης του Λονδίνου, όπου οι γιατροί και οι νοσοκόμες μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να προσδιορίσουν γρήγορα εάν θα πρέπει να απομονωθούν οι νέοι ασθενείς.

Η στιγμή της χρηματοδότησης

Καθώς ο Toumazou παρακολούθησε την πανδημία που ξεδιπλώνεται και να κατακλύζει τους πόρους του συστήματος υγείας, οι μεγαλύτερες ανησυχίες του ήταν για τα παιδιά του.

Έτσι, πήγε στον μεγαλύτερο επενδυτή του, τον πρώην πρωθυπουργό της Ταϊλάνδης και μεγιστάνα του κινητών τηλεφώνων Thaksin Sinawatra, ο οποίος συμφώνησε να διοχετεύσει περισσότερα χρήματα στην επιχείρηση.

Το Nudgebox κατάφερε να μεταβεί από την ανάλυση του ανθρώπινου DNA στην αναγνώριση του γενετικού υλικού του ιού SARS-CoV-2.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS