ΑρχικήsecurityHuawei: Κατηγορείται από τις ΗΠΑ για την κλοπή εμπορικών μυστικών

Huawei: Κατηγορείται από τις ΗΠΑ για την κλοπή εμπορικών μυστικών

Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγορεί τη Huawei και τέσσερις θυγατρικές της για εκβιασμούς και συνωμοσίες με σκοπό την κλοπή εμπορικών μυστικών των ΗΠΑ.

Οι νέες κατηγορίες δείχνουν ότι η μάχη ανάμεσα στις ΗΠΑ και την κινεζική εταιρεία όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά γίνεται ακόμα πιο σοβαρή.

Οι πρώτες κατηγορίες των ΗΠΑ για τη Huawei και την οικονομική διευθύντριά της ήρθαν τον Ιανουάριο του 2019.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε κάνει λόγο για ξέπλυμα χρημάτων, συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση των ΗΠΑ, παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και παραβιάσεις των κυρώσεων.

Τώρα, προστίθενται νέες κατηγορίες που στοχεύουν τόσο τη Huawei και την οικονομική διευθύντρια Wanzhou Meng, όσο και τέσσερις θυγατρικές: Huawei Device Co. Ltd. (Huawei Device), Huawei Device USA Inc. (Huawei USA), Futurewei Technologies Inc. (Futurewei) και Skycom Tech Co. Ltd. (Skycom).

H Wanzhou Meng συνελήφθη πέρυσι στον Καναδά.

Νέες κατηγορίες

Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ισχυρίζεται ότι έχουν βρεθεί στοιχεία που αποδεικνύουν “τις μακροχρόνιες προσπάθειες της Huawei και αρκετών θυγατρικών της, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, να κλέψουν πνευματική ιδιοκτησία τουλάχιστον έξι αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών, για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων της ίδιας της Huawei”.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, οι κλεμμένες πληροφορίες περιλαμβάνουν εμπορικά μυστικά και πνευματική ιδιοκτησία, όπως τον source code και εγχειρίδια χρηστών για routers, τεχνολογία ρομπότ κ.ά.

“Τα μέσα και οι μέθοδοι της κλοπής των δεδομένων περιελάμβαναν τη σύναψη συμφωνιών με τους ιδιοκτήτες αμερικανικών εταιρειών  και, στη συνέχεια, την παραβίαση των όρων των συμφωνιών λόγω κατάχρησης της πνευματικής ιδιοκτησίας για εμπορική χρήση, την πρόσληψη υπαλλήλων άλλων εταιρειών και την καθοδήγησή τους ώστε να παραπλανήσουν άλλους υπαλλήλους και εργοδότες και τη χρήση άλλων ειδικών π.χ καθηγητών, που εργάζονταν σε ερευνητικά ιδρύματα για να αποκτήσουν και να παράσχουν τα τεχνολογικά μυστικά στους κατηγορούμενους”.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν, επίσης, ότι η Huawei έτρεξε ένα πρόγραμμα μπόνους για την ανταμοιβή των εργαζομένων που έλαβαν εμπιστευτικές πληροφορίες από ανταγωνιστές. Οι συμμετέχοντες έστελναν τα κλεμμένα δεδομένα σε ένα email σε ένα ειδικό @huawei.com inbox. Το πρόγραμμα έτρεχε από το 2013. Τα άτομα που έκλεβαν τις πιο πολύτιμες πληροφορίες έπαιρναν μεγαλύτερες αμοιβές.

Το Υπουργείο παρουσιάζει τώρα και συγκεκριμένα παραδείγματα της φερόμενης κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας των αμερικανικών εταιρειών από τη Huawei:

  • Χρήση τρίτων (π.χ καθηγητών, ερευνητικών ιδρυμάτων ή εταιρειών) για την προσέγγιση των αμερικανικών εταιρειών, την κλοπή πολύτιμων πληροφοριών και την αποστολή τους στη Huawei.
  • Κλοπή του source code, των command-line interfaces και των εγχειριδίων συσκευών από έναν κατασκευαστή routers (που πιστεύεται ότι ήταν Cisco), δημιουργία δικού της εξοπλισμού και πώλησή του στις ΗΠΑ, σε χαμηλότερες τιμές. Οι μηχανικοί της Huawei έκαναν το λάθος να αφήσουν τους αριθμούς έκδοσης και άλλα αναγνωριστικά στοιχεία στον κλεμμένο κώδικα, στο interface και στα εγχειρίδια, αποκαλύπτοντας την κλοπή. Έτσι, η κινεζική εταιρεία αναγκάστηκε να ανακαλέσει τα συγκεκριμένα προϊόντα από τις ΗΠΑ. Στο δικαστήριο, η Huawei ισχυρίστηκε ότι έλαβε τον κλεμμένο κώδικα από κάποιον άλλο.
  • Τον Ιούλιο του 2004, ένας υπάλληλος της Huawei μπήκε κρυφά σε ένα εκθεσιακό χώρο στο Σικάγο και έβγαλε φωτογραφίες το εσωτερικό κύκλωμα μιας συσκευής. Όταν ο εργαζόμενος συνελήφθη, η Huawei ισχυρίστηκε ότι ο υπάλληλος ενεργούσε για δικό του λογαριασμό.
  • Μια θυγατρική της Huawei συνήψε συμφωνία με μια αμερικανική εταιρεία, εκμεταλλεύτηκε τη συμφωνία και απέκτησε πρόσβαση σε εμπορικά μυστικά σχετικά με μια τεχνολογία ασύρματης κεραίας και μετά έστειλε τα δεδομένα στη Huawei. Λέγεται ότι η Huawei κέρδισε περίπου 22 εκατομμύρια δολάρια από την πώληση συσκευών που είχαν λάβει αυτή την τεχνολογία.
  • Το ίδιο συνέβη και με μια άλλη εταιρεία. Η Huawei έκλεψε στοιχεία σχετικά με ένα robotic-phone testing σύστημα.
  • Μια άλλη στρατηγική περιελάμβανε τη “συνεχή πρόσληψη ανθρώπων για την πρόκληση “εσωτερικής αναταραχής” στις αμερικανικές εταιρείες. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης λέει ότι αυτή η τακτική χρησιμοποιήθηκε εναντίον ενός αμερικανικού κατασκευαστή hardware, άμεσου ανταγωνιστή της κινεζικής εταιρείας.
  • Τέλος, λέγεται ότι η Huawei είχε καλέσει εργαζόμενους από ανταγωνιστικές εταιρείες για την πραγματοποίηση ομιλιών στην Κίνα. Η εταιρεία απέκτησε πρόσβαση σε διαφάνειες παρουσίασης, αντέγραψε τα δεδομένα και τα έστειλε στους μηχανικούς της.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η κινεζική εταιρεία είχε εκδώσει ένα εγχειρίδιο με την επωνυμία “Top Secret”, το οποίο καθοδηγεί τους υπαλλήλους της ώστε να αποκρύπτουν την εργασία τους στην εταιρεία, όταν συναντιούνται με ξένους αξιωματούχους επιβολής του νόμου.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι οι προσπάθειες της Huawei ήταν επιτυχημένες και αξιοποιήθηκαν προς όφελός της. Κατάφερε να αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της. Η εταιρεία χρησιμοποίησε τις κλεμμένες πληροφορίες για να αναπτύξει τις δικές της επιχειρήσεις και στη συνέχεια πουλούσε τα προϊόντα της (και στις ΗΠΑ) σε χαμηλότερες τιμές.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ισχυρίζεται ότι όταν η εταιρεία αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει τους Αμερικανούς αξιωματούχους και το FBI, σχετικά με τις πρακτικές της, είπε ψέματα.

Οι νέες κατηγορίες ήρθαν μετά την αποκάλυψη του FBI σχετικά με την ανακάλυψη 1.000 περιστατικών κλοπής τεχνολογικών μυστικών των ΗΠΑ από την Κίνα.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS