ΑρχικήsecurityGoogle: Αφαίρεσε πάνω από 500 κακόβουλες επεκτάσεις από τον Chrome!

Google: Αφαίρεσε πάνω από 500 κακόβουλες επεκτάσεις από τον Chrome!

GoogleΗ Google έχει καταργήσει περισσότερες από 500 κακόβουλες επεκτάσεις από το Chrome Web Store. Αυτή η ενέργεια της Google ακολούθησε μετά από έρευνα που διεξήγαγε η ερευνήτρια ασφάλειας, Jamila Kaya. Η έρευνα αυτή αποκάλυψε ότι οι κακόβουλες επεκτάσεις φόρτωναν κακόβουλες διαφημίσεις κατά τη διάρκεια περιήγησης των χρηστών. Συγκεκριμένα, οι χρήστες μεταφέρονταν σε συγκεκριμένους ιστοτόπους μέσω των κακόβουλων διαφημίσεων που εισάγονταν από τις επεκτάσεις.Chrome Web Store

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η σελίδα αποτελεσμάτων ήταν κακόβουλη, όπως για παράδειγμα μία σελίδα phishing ή ένας ιστότοπος λήψης κακόβουλου λογισμικού. Οι εν λόγω επεκτάσεις ήταν μέρος μιας επιχείρησης κακόβουλου λογισμικού που δραστηριοποιείται τα τελευταία δύο χρόνια. Η επιχείρηση malvertising είχε ως στόχο να κλέψει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών εν αγνοία τους. Ακόμη φαίνεται ότι η ομάδα που βρίσκεται πίσω από τις κακόβουλες επεκτάσεις του Google Chrome εκτελεί τέτοιου είδους δραστηριότητες από το 2010.phishing

Υπήρχαν βέβαια και περιπτώσεις στις οποίες η σελίδα αποτελεσμάτων αποδείχθηκε νόμιμη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η Dell, η BestBuy και η Macys.

Ειδικότερα, οι ερευνητές ανακάλυψαν περίπου 71 κακόβουλες επεκτάσεις στον Google Chrome, με 2 εκατομμύρια περίπου λήψεις. Στη συνέχεια, ωστόσο, αποδείχθηκε ότι άλλες 430 τουλάχιστον επεκτάσεις ήταν, επίσης, κακόβουλες.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι χρήστες δεν έδιναν ιδιαίτερη προσοχή σε κακόβουλες διαφημίσεις και ανακατευθύνσεις που φορτώνονταν από τις εν λόγω επεκτάσεις, γεγονός που αποδεικνύει το χάος, την παραπληροφόρηση και την άγνοια που επικρατεί στο Διαδίκτυο.

Η Google αποφάσισε να αναλάβει δράση καταργώντας τις επεκτάσεις από το επίσημο web store της. Έχει, επίσης, απενεργοποιήσει τις επεκτάσεις στο πρόγραμμα περιήγησης του χρήστη. Επιπλέον, η εταιρεία χαρακτήρισε τις επεκτάσεις ως “κακόβουλες” στον Chrome, ώστε οι χρήστες να αποφύγουν την επανενεργοποίηση τους.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS