Παρασκευή, 5 Ιουνίου, 13:32
Αρχική security FBI: Οι απάτες BEC αντιπροσώπευαν το ήμισυ των απωλειών από κυβερνοεγκλήματα το...

FBI: Οι απάτες BEC αντιπροσώπευαν το ήμισυ των απωλειών από κυβερνοεγκλήματα το 2019

Το FBI έλαβε 467.361 καταγγελίες σχετικά με το διαδίκτυο και τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο το 2019, τα οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις του οργανισμού προκάλεσαν ζημίες άνω των 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεσή του για το Internet Crime Report που κυκλοφόρησε σήμερα.

Το FBI δήλωσε ότι σχεδόν οι μισές από τις αναφερθείσες απώλειες – περίπου 1,77 δισεκατομμύρια δολάρια – προήλθαν από τις αναφορές για απάτες BEC (Business Email Compromise), γνωστών και ως εγκλήματα EAC (Email Account Compromise).

FBI

Η BEC / EAC είναι μια εξελιγμένη απάτη που στοχεύει τις επιχειρήσεις και τα άτομα που εκτελούν πληρωμές μέσω τραπεζικών εμβασμάτων.

“Η BEC βασίζεται στο παλαιότερο τέχνασμα την εξαπάτηση”, δήλωσε το FBI το 2017, όταν άρχισε να λαμβάνει μεγαλύτερο αριθμό αναφορών για απάτες BEC.

Μια τυπική απάτη BEC συμβαίνει αφού οι hackers είτε κάνουν compromise είτε κάνουν spoof ένα email για ένα νόμιμο πρόσωπο / εταιρεία. Χρησιμοποιούν αυτό το email για την αποστολή ψευδών τιμολογίων ή επιχειρηματικών συμφωνιών. Αυτά αποστέλλονται σε εργαζόμενους στην ίδια εταιρεία ή σε συνεργαζόμενους εταίρους. Η ιδέα είναι να εξαπατήσουν τους ομολόγους να καταθέσουν χρήματα σε λάθος τραπεζικούς λογαριασμούς.

Οι απάτες BEC είναι δημοφιλείς επειδή είναι πάρα πολύ απλό να εκτελεστούν και δεν απαιτούν προηγμένες δεξιότητες κωδικοποίησης ή σύνθετο malware. Σύμφωνα με την έκθεση του FBI για το Internet Crime Report του 2019, οι απάτες BEC ήταν με διαφορά, το πιο επιζήμιο και αποτελεσματικό είδος εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο κατά το έτος 2019. Μόνο 23.775 θύματα BEC αντιπροσώπευαν ζημιές ύψους 1.77 δισ. δολαρίων, που είναι κατά μέσο όρο $ 75.000 ανά καταγγελία.

Σε σύγκριση, το phishing / smishing / vishing που αντιστοιχούσε σε $ 500 σε απώλειες ανά καταγγελία, ενώ το ransomware είχε απώλειες $ 4.400 ανά καταγγελία.

“Το 2019, το IC3 παρακολούθησε την αύξηση του αριθμού των καταγγελιών BEC / EAC που σχετίζονται με την εκτροπή των αμοιβαίων κεφαλαίων μισθοδοσίας”, δήλωσε το FBI.

“Σε αυτόν τον τύπο απάτης, το τμήμα ανθρώπινων πόρων ή μισθοδοσίας μιας εταιρίας λαμβάνει ένα email που εμφανίζεται από έναν υπάλληλο που ζητά να ενημερώσει τις πληροφορίες του λογαριασμού του για την τρέχουσα περίοδο πληρωμής. Τα νέα στοιχεία άμεσης κατάθεσης δρομολογούνται σε έναν λογαριασμό προπληρωμένης κάρτας.”

Κατάσταση του ransomware

Ένα άλλο σημείο ενδιαφέροντος για την έκθεση του FBI για τα κυβερνοεγκλήματα για το 2019 ήταν το ransomware. Πέρυσι, διαπιστώσαμε μείωση του αριθμού των καταγγελιών και αύξηση του ποσού των ζημιών που προκλήθηκαν από περιστατικά ransomware.

Αυτό το έτος, οι απώλειες συνέχισαν να αυξάνονται, αλλά ο αριθμός των περιστατικών ransomware μειώθηκε. Συνολικά, τα ευρήματα της έκθεσης είναι εκπληκτικά.

Το 2019 ήταν ένα έτος πλημμυρισμένο με νέα σχετικά με διάφορα περιστατικά ransomware. Οι επιχειρήσεις στον ιδιωτικό τομέα, οι διαχειριστές υπηρεσιών, τα σχολεία και οι δήμοι έχουν πληγεί περισσότερο.

Σύμφωνα με αναφορές των Armor και Emsisoft, παρατηρήθηκε ότι πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις ή οργανισμοί αντιμετώπισαν κάποιο ransomware περιστατικό. Η Emsisoft ανέφερε συγκεκριμένα ότι περιστατικά ransomware αντιμετώπισαν το 2019:

  • 113 κρατικές και δημοτικές αρχές και υπηρεσίες.
  • 764 πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης.
  • 89 πανεπιστήμια, κολέγια και σχολικά συγκροτήματα, με δραστηριότητες σε έως και 1.233 μεμονωμένα σχολεία που ενδεχομένως επηρεάζονται.

Η έκθεση του FBI αντικατοπτρίζει αυτό που έχουμε δει από ανεξάρτητες αναφορές τρίτων.

Το 2018 ήταν ένα έτος κατά το οποίο υπήρχε μια μετατόπιση της τακτικής από τα μαζικά email αφού περάσαμε στις μεμονωμένες επιθέσεις που είχαν στόχο λίγους, αλλά υψηλού επιπέδου στόχους, άρα κατά συνέπεια είχαμε αύξηση των επιθέσεων ransomware.

Σύμφωνα με πολλούς εμπειρογνώμονες, οι επιθέσεις BEC και ransomware αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται το 2020, καθώς υπάρχουν ελάχιστα μέτρα για να αποτραπούν οι ομάδες εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

LIVE NEWS

Κίνα και Ιράν προσπάθησαν να χακάρουν τις εκστρατείες Biden και Trump

Η Κίνα και το Ιράν προσπάθησαν να χακάρουν τις προεκλογικές εκστρατείες τόσο του Biden όσο και του Trump.

Gaia-X: η νέα πλατφόρμα cloud computing της Ευρώπης

Φαίνεται ότι η Ευρώπη αποφάσισε να απαλλαγεί από την Αμερική σε ότι αφορά τις υπηρεσίες cloud computing, δημιουργώντας το «Gaia-X».

CPA Canada: Παραβίαση δεδομένων επηρεάζει 329,000 άτομα

Ο οργανισμός Chartered Professional Accountants of Canada (CPA) αποκάλυψε ότι το site CPA Canada παραβιάστηκε από hackers,...

Η τεχνολογία με τον τρόπο που έχει σχεδιαστεί διαιωνίζει τον ρατσισμό

Σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες καταρρέουν κάτω από το βάρος δύο πανδημιών: τον COVID -19 και την αστυνομική βαρβαρότητα. Και οι δύο προκαλούν...

Tycoon ransomware: Σε κίνδυνο Windows και Linux υπολογιστές!

Ένα νέο ransomware, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, στοχεύει συστήματα Windows και Linux. Το ransomware ονομάζεται Tycoon και είναι...

Τα νέα iPad Pro της Apple με σύνδεση 5G, A14X τσιπ και Mini-LED οθόνη!

Η Apple πρόκειται να κυκλοφορήσει νέα μοντέλα iPad Pro με το Α14Χ τσιπ, σύνδεση 5G, και οθόνη Mini-LED στο πρώτο μισό του...

Cisco: Σφάλματα σε IOS router επιτρέπουν πλήρη παραβίαση συστημάτων

Η Cisco αποκάλυψε τέσσερα κρίσιμα σφάλματα ασφαλείας που επηρεάζουν τον εξοπλισμό των router που χρησιμοποιούν τα IOS XE και IOS λογισμικά της....

Linux Greenie: Κυκλοφόρησε η έκδοση 20.04 με νέο desktop

Το Greenie Linux, είναι ένα λειτουργικό σύστημα βασισμένο στο ubuntu, το οποίο κατασκευάστηκε ειδικά για χρήστες που...

Zoom: Σφάλματα επιτρέπουν την παραβίαση συστημάτων συμμετεχόντων!

Ερευνητές ασφαλείας από την Cisco Talos ανακάλυψαν δύο σφάλματα στη δημοφιλή εφαρμογή τηλεδιάσκεψης Zoom, τα οποία μπορούν να επιτρέψουν σε έναν κακόβουλο...

Η ανίχνευση του “Incognito mode” δεν έχει διορθωθεί ακόμη από τον Chrome

Τα website εξακολουθούν να είναι σε θέση να εντοπίζουν πότε ένας επισκέπτης χρησιμοποιεί τη λειτουργία Incognito mode του Chrome, παρά τις προσπάθειες...