ΑρχικήsecurityCIA-NSA: Κατασκόπευαν ξένες χώρες μέσω κρυπτογραφικού εξοπλισμού!

CIA-NSA: Κατασκόπευαν ξένες χώρες μέσω κρυπτογραφικού εξοπλισμού!

Washington PostΣύμφωνα με την Washington Post και τo ZDF της Γερμανίας, η CIA και η NSA κατασκόπευαν συμμάχους και εχθρούς μέσω μιας εταιρείας που κατασκεύαζε εξοπλισμό κρυπτογράφησης.

Η εταιρεία Crypto AG, με έδρα την Ελβετία, η οποία ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1940 ως ανεξάρτητη επιχείρηση κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, συνήψε μία “σκοτεινή” συμφωνία με τη CIA το 1951. Στη συνέχεια, κατά τη δεκαετία του 1970, πέρασε στην ιδιοκτησία της CIA και διαλύθηκε το 2018. Πρώην υπάλληλοι της εταιρείας, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν γνώριζαν ότι η Crypto AG ελεγχόταν κρυφά από τη CIA, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους με αυτή την αποκάλυψη.

Η Washington Post και το ZDF ανακάλυψαν αυτό το πρόγραμμα, το οποίο είχε κωδική ονομασία άλλοτε “Rubicon” και άλλοτε “Thesaurus”, μέσω ενός μυστικού ιστορικού εγγράφου της CIA του 2004 που παρoυσίασε ο ίδιος ο οργανισμός αλλά και μέσω ενός προφορικού εγγράφου του 2008 από τη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό πώς κατάφεραν να αποσπάσουν αυτά τα “καλά φυλαγμένα” έγγραφα.ZDF

Η CIA και η NSA ήλεγχαν την Crypto AG από κοινού με το πρακτορείο πληροφοριών της Δυτικής Γερμανίας κατά τη διάρκεια του πρώτου Ψυχρού Πολέμου.

Η CIA το χαρακτήρισε ως “πραξικόπημα του αιώνα”, ενώ η Washington Post δήλωσε ότι οι ξένες κυβερνήσεις πλήρωναν καλά τις ΗΠΑ και τη Δυτική Γερμανία προκειμένου να διαβάσουν τις μυστικότερες επικοινωνίες τους τουλάχιστον δύο (και ενδεχομένως πέντε ή έξι) ξένες χώρες.

Οι “πέντε ή έξι χώρες του εξωτερικού” πιθανόν να αναφέρονται στη συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών “Five Eyes” μεταξύ ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου, Καναδά, Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, ενώ η έκτη χώρα είναι η Γερμανία.

Το πρόγραμμα κατασκοπείας στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και αντιπροσώπευε περίπου το 40% όλων των πληροφοριών που είχε κλέψει η CIA από ξένες κυβερνήσεις στη δεκαετία του 1980 και το 90% για την BND της Δυτικής Γερμανίας, σύμφωνα με ένα ιστορικό αρχείο της CIA που δημοσίευσε η Washington Post .

Οι Αμερικανοί εξαγόρασαν τελικά τους Γερμανούς, οι οποίοι εγκατέλειψαν τη συμφωνία κατασκοπείας στις αρχές της δεκαετίας του 1990, για να αναλάβουν αποκλειστικά τα “ηνία” της Crypto AG, η οποία μερικές φορές αναφέρεται με την εταιρική της ονομασία Minerva.

CIA-NSA συσκευές κρυπτογράφησηςΠώς λειτουργούσε όμως η τεχνολογία της κρυπτογράφησης που είχε ως στόχο την εξαπάτηση ξένων κυβερνήσεων;

Τα μηχανήματα της Crypto AG κατασκευάστηκαν για να κωδικοποιούν μηνύματα. Η NSA δεν εγκατέστησε backdoors, απλά έκανε την κρυπτογράφηση αρκετά αδύναμη ώστε ο οργανισμός να μπορεί να παραβιάσει τα μηνύματα.

Η Σοβιετική Ένωση και η Κίνα δεν αγόρασαν ποτέ την τεχνολογία της Crypto AG, αλλά τουλάχιστον 62 χώρες όπως η Ιαπωνία, το Μεξικό, η Αίγυπτος, η Νότια Κορέα, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, η Ιταλία, η Αργεντινή, η Ινδονησία και η Λιβύη χρησιμοποίησαν τις συσκευές κρυπτογράφησης με αποτέλεσμα να υποκλέπτονται και να αποκρυπτογραφούνται οι πιο ευαίσθητες κυβερνητικές επικοινωνίες τους από τη CIA εδώ και πάνω από μισό αιώνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κυβέρνηση Carter που κατασκόπευε τον πρόεδρο της Αιγύπτου Anwar Sadat κατά τη διάρκεια των συμφωνιών Camp David.

Έτσι δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα σχετικά με τον εάν, κατά καιρούς, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν λάβει γνώση για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν έχουν κάνει τίποτα για να τις σταματήσουν. Υπάρχουν και περιπτώσεις όπως αυτή της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής, κατά τις οποίες η CIA φημολοφείται ότι συνέβαλε ενεργά στην διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.
Μέχρι τη δεκαετία του 1980, ορισμένες χώρες είχαν υποψίες ότι οι συσκευές κρυπτογράφησης τους διακυβεύονταν, αλλά η CIA επινόησε ένα σχέδιο για να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση. Συγκεκριμένα, η CIA προσέλαβε έναν αξιόλογο ακαδημαϊκό από τη Σουηδία, τον Kjell-Ove Widman, ως κορυφαίο σύμβουλο της εταιρείας που αποστελλόταν όποτε μια χώρα ήταν έτοιμη να αποσυνδέσει την Crypto AG.

Επιπλέον, η Αργεντινή είχε υποψίες ότι η τεχνολογία της είχε παραβιαστεί κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Φώκλαντ, όμως ο Βίντμαν παρενέβη κι επέμεινε ότι τα μηχανήματα ήταν “άθραυστα.” Στην πραγματικότητα, η αμερικανική μυστική υπηρεσία αποκωδικοποιούσε χωρίς κανένα πρόβλημα τα μηνύματα της Αργεντινής. Αυτή η αποκάλυψη δημιούργησε ακόμα περισσότερα ερωτήματα για το ρόλο οργανώσεων, όπως η CIA και η NSA, σε εκατοντάδες γεγονότα που έλαβαν χώρα στα τέλη του 20ου και στις αρχές του 21ου αιώνα.

Αυτό πρέπει, ακόμη, να αφυπνίσει και τους ανθρώπους της κοινότητας κρυπτογράφησης που υποστηρίζουν ότι τα σημερινά εργαλεία, όπως το Signal και το Tor, είναι ασφαλή.

Οι υπερασπιστές του Crypto επιμένουν ότι δεν έχει σημασία αν κάτι όπως το Tor έλαβε χρήματα από τον στρατό των ΗΠΑ, από τη στιγμή που τα μαθηματικά των προγραμμάτων κρατούν τις επικοινωνίες του καθενός ασφαλείς. Αλλά μετά από αυτή την αποκάλυψη είναι δύσκολο να υποστηρίζεται ότι όλες οι επικοινωνίες είναι απολύτως ασφαλείς.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS